Hofteprotese ved slitasjegikt (artrose), Sykehuset Namsos

Behandlingsprogram, Ortopedisk avdeling, Sykehuset Namsos

Slitasjegikt kan gjøre leddene stive og smertefulle. Slitasjegikt utvikler seg langsomt og er den vanligste revmatiske sykdommen. Når fysioterapi eller annen konservativ behandling ikke lenger hjelper, kan det bli aktuelt å skifte ut hofteleddet med en protese.

Henvisning og vurdering

Fastlegen din henviser deg til utredning hos en ortoped. Når henvisningen er vurdert, får du brev med innkalling til time på poliklinikken på sykehuset. Dersom det er lenge siden det er tatt røntgen av hofta, får du også time til røntgenundersøkelse, vanligvis samme dag. Du får innkallingsbrev i posten.

Finn ut om du må screenes for motstandsdyktige bakterier hos fastlegen din før du kommer til sykehuset

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Primærhelsetjenesten må ha utprøvd konservativ behandling som for eksempel fysioterapi, medikamentell behandling og aktivitetstilpasning før henvisning.
    

Henvisningsskrivet skal inneholde opplysninger om 

 • graden av symptomer:
  • grad av smerte
  • hvor smertene er lokalisert
  • leddstivhet
  • nattsmerter?
  • aktivitetssmerte?
  • hvor mye smertestillende medisiner?
 • graden av funksjonsnedsettelse:
  • bevegelsesmulighet
  • selvhjulpenhet
  • mulighet for hjelp
 • annen kronisk sykdom med særlig vekt på hjerte lungesykdom, allmenntilstand og annen tilstand som kan ha betydning for et operativt inngrep
 • pasienten er i stand til å ta hånd om seg selv kort tid etter operasjonen eller at nødvendig hjelp er tilgjengelig
 • faste medisiner som ofte må forandres ved et operativt inngrep som eks. blodfortynnende.

Henvisningsskrivet danner grunnlag for prioritering og planlegging av den enkelte pasient. Det er derfor også viktig å opplyse når det sist ble tatt røntgenbilde av det aktuelle ledd

Hvis ikke røntgen er tatt før henvisningen, rekvireres røntgen protesebekken til samme dag som spesialistundersøkelsen finner sted.

1. Utredning

Poliklinisk time

For at ortopeden skal kunne stille diagnosen, er det viktig at du beskriver smerten, hvor den er lokalisert, om det er bevegelser eller andre forhold som lindrer eller forsterker smerten.

Legen undersøker deg og vurderer om du trenger en hofteproteseoperasjon eller annen behandling. Dette får du svar på i løpet av undersøkelsen. Vurderingen gjøres på grunnlag av samtalen med deg om smertene og funksjonsnivået ditt, klinisk undersøkelse og røntgenundersøkelse.

Hvis du tilbys hofteproteseoperasjon, og du samtykker til dette, vil du få innkalling til operasjon i posten. Alle hofteprotesepasienter får også innkallelse til preoperativ dag. Denne dagen vil det bli gjort forberedende undersøkelser til operasjonen, slik at du kan møte fastende på operasjonsdagen istedet for å bli lagt inn dagen før. Normalt vil preoperativ dag være på en onsdag, en til to uker før operasjonsdagen.

2. Behandling

Det er viktig å forberede seg godt til operasjonen for å redusere risikoen for komplikasjoner og for å komme fort tilbake til normal aktivitet.

Fastlege

Ta kontakt med fastlegen din for å få tatt EKG og urinprøve. Fastlegen skal også skrive ut en oppdatert oversikt over medisinene du bruker. Ta med medisinlisten og andre resultater til preoperativ dag.

Forberedelser i god tid før operasjonen

Til deg som tar faste medisiner

Noen faste medisiner øker risikoen for komplikasjoner under en operasjon. Tar du faste medisiner, er det viktig at du vet hvilke du skal ta og hvilke du ikke skal ta i god tid før operasjonen. På preoperativ dag vil anestesilege gå igjennom medisinlisten din sammen med deg og gi deg informasjon om dette.

Til deg som røyker

Flere og flere studier viser at røyking medfører betydelig økt risiko for blodpropp ved kirurgiske inngrep. Sannsynligheten for infeksjoner og komplikasjoner i forbindelse med operasjonssåret i etterkant av inngrepet, er også betydelig høyere hvis du røyker.

For å få risikoreduserende effekt på blodpropp, må du slutte å røyke minst seks uker før inngrepet. Effekten på risiko for infeksjoner og komplikasjoner i forbindelse med operasjonssåret er umiddelbar. Har du ikke sluttet senest seks uker før operasjonsdagen, er det derfor god grunn til å gjøre det på operasjonsdagen.

De to-tre første ukene etter at du har blitt røykfri, er det økt risiko for lungebetennelse. Er du syk på operasjonsdagen, må operasjonen utsettes. Har du bestemt deg for å slutte å røyke, kan det derfor være bedre å be om operasjonsdato minst seks uker fra du slutter å røyke, enn å slutte å røyke like før inngrepet.

Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlegen din, for å få hjelp til å slutte å røyke.

Vær fysisk aktiv

Hold deg i aktivitet frem til operasjonen. Jo bedre fysisk form du er i før operasjonen, desto raskere vil du komme deg etter operasjonen. Bruk eventuelt smertestillende for å kunne opprettholde aktivitetsnivået. Eksempler på gode aktiviteter er turgåing, sykling, svømming og langrenn.

Spis fiber- og proteinrik mat

Før operasjonen og i tiden etterpå er det viktig å ha et sunt og næringssrikt kosthold. Det er spesielt viktig at du får i deg proteiner og fiber. Proteiner anbefales til alle som har et sår som skal gro og fiber holder magen i gang. Medikamenter i etterkant av operasjonen kan bidra til treg mage. Vi anbefaler også at du drikker minst en og en halv liter vann om dagen.

Hjelpemidler

Etter operasjonen vil du ha behov for krykker. I tillegg kan du også ha behov for langt skohorn, lang klype / gripetang, strømpepåtrekker og eventuelt toalettforhøyer med armlene hvis du har lavt toalett i hjemmet. Vurder også rekkverk / håndtak ved trapper. Alle kommuner har et korttidslager med hjelpemidler, som du kan låne fra. Det er også mulig å kjøpe krykker på sykehuset.

Det er viktig at hjelpemidlene er hentet og eventuelt montert i god tid før operasjonen. Dette er ditt ansvar. Vi anbefaler også at du øver på å bruke krykker før du skal opereres.

Riktig bruk av krykker

Avtal time hos fysioterapeut i kommunen

Ta kontakt med fysioterapeut i kommunen for å avtale første time med opptrening. Det er fint hvis første time avtales til cirka en uke etter gjennomført operasjon.

Bruk fuktighetskrem

Bruk godt med fuktighetskrem rundt hofta som skal opereres. Det gjør huden smidigere og reduserer risikoen for sår ved bruk av bandasjer.

Kjøp hibiscrub

Kjøp hibiscrub på apoteket. Dette er et bakteriedrepende middel som du skal vaske deg med i dusjen samme morgen som du skal opereres.    

Ikke fjern hår på operasjonsfeltet

 

For deg som skal på preoperativ dag

De fleste som skal få ny hofte, blir innkalt til preoperativ dag. En sykepleier ringer deg før du skal møte på preoperativ dag. Sykepleieren vil forberede og informere deg om operasjonen du skal gjennom og innhente nødvendige opplysninger. Du kan spørre om det du lurer på i forbindelse med operasjonen.

På preoperativ dag skal du:

 • snakke med sykepleier
 • ha samtale og undersøkes av lege
 • ha samtale og eventuelt undersøkes av fysioterapeut
 • eventuelt ta røntgen av bekkenet
 • delta i gruppeundervisning sammen med andre hofte- og knepasienter


 

Gruppeundervisning gis av sykepleier, fysioterapeut, ortoped og anestesilege. Du får informasjon om forberedelser du selv bør gjøre i forkant av operasjonen, selve operasjonsinngrepet og om gjenopptrening i etterkant av operasjonen. Fysioterapeut viser øvelser du bør gjøre i forkant av operasjonen og veileder deg i bruk av krykker. 

Du blir også spurt om:

Hensikten med registrene er å sikre god kvalitet på behandlingen. Du er anonym i registrene.

Dette skal du ha med til sykehuset ved innleggelse

 • Eventuelle faste medisiner i orginalpakningen.
 • Ledige klær som er lette å ta av og på. Dette gjelder spesielt bukser (f.eks joggebukse).
 • Stødige sko med en god hælkappe for gangtrening. Det er fint om også de er lette å ta av og på.
 • Toalettsaker
 • Krykker, dersom du har skaffet deg dette.

Operasjonsdagen

På operasjonsdagen ber vi deg møte i Akuttmottaket for registrering (se inngang på kart under overskriften PRAKTISK INFORMASJON lenger ned på siden).

Ved hofteproteseoperasjoner settes bedøvelsen i de aller fleste tilfeller i ryggen, en såkalt spinalbedøvelse. Alternativt benyttes narkose.

Les mer om Hofteproteseoperasjon, Sykehuset Namsos

Hofteproteseoperasjon, Sykehuset Namsos

 

En hofteproteseoperasjon kan være aktuelt ved slitasjegikt (artrose) i hofta, hoftebrudd, medfødte skader eller andre forandringer i hofta. Det ødelagte og ofte smertefulle leddet skiftes ut med en protese.

Hofteproteser finnes som halvproteser (hemiprotese) og helproteser (totalprotese).  Ved halvproteser blir kun lårbenshodet (hoftekula) byttet ut. Ved helproteser blir både lårbenshodet og hofteskål byttet ut.

Det finnes hovedsaklig tre tilganger til hofteleddet ved protesekirurgi: Fremre, fra siden (lateral) og bakre. Det er fordeler og ulemper med alle metodene.

I Norge har det i hovedsak blitt brukt tilgang fra siden (lateral). Imidlertid har det de siste årene kommet en del studier som viser økt risiko for halting ved denne metoden. Dette er årsaken til at man i økt grad har gått over til fremre eller bakre tilgang.

Den bakre tilgangen er nå den mest benyttede metoden i Norge. På Sykehuset Namsos innførte vi metoden i januar 2018. 

 1. Før

  Før operasjonen skal du gjennom noen forberedelser for å redusere risikoen for komplikasjoner.

  Vaske kroppen med Hibiscrub

  Du skal vaske deg med Hibiscrub på operasjonsdagen. Hibiscrub er bakteriedrepende og reduserer risikoen for infeksjon.  Du skal ikke vaske håret med hibiscrub, men vær nøye med kroppsvask. Etter dusjingen skal du ikke bruke parfyme, kremer, sminke, smykker, piercinger eller neglelakk, og du skal ha på deg rene klær. Dersom du møter på sykehuset på operasjonsdagen, skal du ta vasken med Hibiscrub hjemme.

  Faste og medisiner

  På operasjonsdagen skal du møte fastende, og kun ta eventuelle medisiner som anestesilegen på forhånd har sagt er sikker å bruke.

  Viktig informasjon om faste, medisinbruk, hygiene og andre forhold som bidrar til en trygg operasjon.

  På sykehuset

  På operasjonsdagen skal du møte i Akuttmottaket. De fleste pasienter skal deretter til laboratoriet for å ta en blodprøve, innen du ønskes velkommen på Ortopedisk sengepost D3 eller på Oppvåkningen. Du vil få beskjed om hvor du skal gå.

  I forkant av operasjonen får du rent sykehustøy og elastiske strømper på. Sykepleier barberer operasjonsområdet og gir deg medisiner. Innen du skal opereres vil du også møte ortopeden som skal operere deg.

   

 2. Under

  Ved hofteoperasjoner settes bedøvelsen i de aller fleste tilfeller i ryggen, en såkalt spinalbedøvelse hvor du er våken. Av og til velges narkose i samråd med anestesilegen, og du vil da sove under inngrepet.

  En anestesisykepleier sitter ved siden av deg under hele operasjonen. Han eller hun er din kontaktperson og passer på at du har det bra. Du skal ikke kjenne smerte.  Derimot vil du merke litt risting i kroppen mens ortopeden skifter leddet. Du vil også kunne høre hamring, saging og borring.

  Dersom du ønsker det, kan du høre på musikk under operasjonen. Du har anledning til å ta med dette selv eller låne hos oss.

  Operasjonstid for hofteproteser varierer noe, men ligger vanligvis på cirka 90 minutter.

   

 3. Etter

   

  Etter operasjonen blir du flyttet til Oppvåkningen. Her blir du overvåket fram til bedøvelsen slipper taket. Deretter blir du flyttet til Ortopedisk sengepost D3.

  Smerter

  Den første tiden etter operasjonen oppstår det naturlig nok en del smerter rundt den opererte hoften. Smertene lindres med medisiner, og disse skal tas med jevne mellomrom og til avtalte tider. Du skal ikke vente til du kjenner økte smerter før du tar smertestillende. Dette for å unngå såkalte smertetopper. Erfaring viser at det tar lengre tid å få redusert smertene igjen når slike perioder oppstår. Har du mye smerter til tross for at du tar de medisinene du er bedt om, er det viktig at du sier ifra til personalet. Da kan du få andre medisiner i tillegg.

  Start gjenopptreningen

  Begynn med sirkulasjonsøvelsene i sengen så fort du kan bevege beina. Det viktigste tiltaket for å forebygge blodpropp og å gjenvinne funksjon, er å komme seg opp på beina så hurtig som mulig. Du vil tidlig bli hjulpet opp av senga for å stå og bevege deg litt.

  Den viktigste opptreningen etter proteseoperasjon er å komme i gang med dagliglivets aktiviteter. Egentrening i form av bevegelse, styrke, balanse og koordinasjon er viktig for resultatet av operasjonen. Du skal følge egentreningsprogrammet du får av fysioterapeut på sykehuset.

   

Gå til Hofteproteseoperasjon, Sykehuset Namsos

3. Oppfølging

Hvor lang tid det tar før man er tilbake i vanlig form, varierer fra person til person. Når du er utskrevet fra sykehuset skal du fortsette gjenopptreningen.

Etter operasjonen reiser alle pasienter i utgangspunktet hjem til eget bosted. Noen pasienter vil imidlertid ha behov for spesialisert rehabilitering. Utreise fra sykehuset skjer vanligvis etter 2-3 dager.

Forsiktighetshensyn

Det finnes hovedsaklig tre tilganger til hofteleddet ved protesekirurgi; fremre, fra siden (lateral) og bakre. Hvilke forsiktighetshensyn du må ta etter operasjonen, avhenger av hvilken tilgang ortopeden bruker når protesen blir operert inn .

Du kan som regel belaste operert bein fullt. Vi anbefaler deg å sove på ryggen fram til stingene er fjernet. Etter det kan du sove på magen og på begge sider. Når du ligger på ikke-operert side, bør du ha en pute mellom beina.

Bakre tilgang - forsiktighetshensyn

Retningslinjene gjelder fram til første kontroll, men du skal være oppmerksom på dette resten av livet.

Du bør unngå

 • å bøye hofteleddet over 90 grader
 • å krysse beina
 • innadrotasjon

Du vil bli instruert i bevegelser i "froskestilling". Når du skal bøye deg, skal du utadrotere og dra hoften/låret ut til siden.

Pasient sitter på stol og bøyer seg fram til skolissene med knærne pekende ut til siden. OK bevegelse ved bakre tilgang. Foto.
Her peker kneet ut til siden, slik at du får utadrotasjon i hofta. Denne stillingen kan du bruke etter hofteprotesekirurgi med bakre tilgang. Foto: Sykehuset Østfold.

Pasient sitter på stol og bøyer seg fram til skolissene med knærne pekende inn mot midten. Skal unngås ved bakre tilgang. Foto.
Kneet peker inn mot midtlinjen, slik at hoften innadroteres. Denne stillingen skal du unngå etter hofteprotesekirurgi med bakre tilgang. Foto: Sykehuset Østfold.

Pasient knyter skolissen stående med beinet plassert på en stol. Kneet peker ut til siden. Ok bevegelse ved bakre tilgang. Foto.
Pasienten dreier kneet og hoften ut til siden når hun bøyer seg. Denne stillingen kan du bruke etter hofteprotesekirurgi med bakre tilgang. Foto: Sykehuset Østfold.

Pasient knyter skolisse stående med skoa plassert på en stol. Kneet peker inn mot midten. Skal unngås ved bakre tilgang. Foto.
Pasienten dreier kneet inn mot midtlinjen, og får innadrotasjon i hofteleddet. Denne stillingen skal du unngå etter hofteprotesekirurgi med bakre tilgang. Foto: Sykehuset Østfold.

Pasient sitter på stol med ytre del av ankel hvilende på motsatt kne. Hoften blir kraftig utadrotert. Foto.
Kneet peker ut til siden, slik at hoften blir utadrotert. Denne stillingen kan du bruke etter hofteprotesekirurgi med bakre tilgang. Foto: Sykehuset Østfold.

Pasient sitter på stol med beina i kors. Unngå dette ved både bakre tilgang og sidetilgang. Foto.
Du skal unngå å krysse beina etter hofteproteseoperasjon, både ved bakre tilgang og tilgang fra siden (lateral). Foto: Sykehuset Østfold.

Tilgang fra siden (lateral) - forsiktighetshensyn

Retningslinjene gjelder fram til første kontroll, men du skal være oppmerksom på dette resten av livet.

Du bør unngå

 • å bøye hofteleddet over 90 grader
 • å krysse beina
 • utadrotasjon

Når du skal bøye deg, skal du innadrotere og dra kneet / hofta mot midtlinjen.

Pasient sitter på stol og bøyer seg ned til gulvet med knærne pekende inn mot midten. OK bevegelse ved sidetilgang. Foto.
Her peker kneet inn mot midten, slik at det blir innadrotasjon i hofta. Denne stillingen kan du bruke etter hofteprotesekirurgi med sidetilgang (lateral tilgang). Foto: Sykehuset Østfold.

Pasient sitter på stol og bøyer seg ned til gulvet med knærne pekende ut mot siden. Unngå dette ved sidetilgang. Foto.
Kneet peker ut til siden, slik at det blir utadrotasjon i hofta. Denne stillingen skal du unngå etter hofteprotesekirurgi med sidetilgang (lateral tilgang). Foto: Sykehuset Østfold.

Pasient knyter skolissen stående med beinet plassert på en stol. Kneet peker innover. Ok bevegelse ved sidetilgang. Foto.
Kneet dreies inn mot midtlinjen, slik at det blir innadrotasjon i hofteleddet. Denne stillingen kan du bruke etter hofteprotesekirurgi med sidetilgang (lateral tilgang). Foto: Sykehuset Østfold.

Pasient knyter skolisse stående med skoa plassert på en stol. Kneet peker ut til siden. Skal unngås ved sidetilgang. Foto.
Kneet dreies ut til siden, slik at det blir utadrotasjon i hofteleddet. Denne bevegelsen skal du unngå etter hofteprotesekirurgi med sidetilgang (lateral). Foto: Sykehuset Østfold.

Pasient sitter på stol med ytre del av hælen hvilende på motsatt kne. Dette gir kraftig utadrotasjon. Foto.
Kneet peker ut til siden, slik at hoften blir utadrotert. Denne stillingen skal du unngå etter hofteprotesekirurgi med sidetilgang (lateral tilgang). Foto: Sykehuset Østfold.

Pasient sitter på stol med beina i kors. Unngå dette ved både bakre tilgang og sidetilgang. Foto.
Du skal unngå å krysse beina etter hofteproteseoperasjon, både ved bakre tilgang og tilgang fra siden (lateral). Foto: Sykehuset Østfold.

Trening etter hjemreise

Etter at du har kommet hjem, starter du med trening hos fysioterapeut i kommunen.  Vi anbefaler at du trener hos fysioterapeut minimum to ganger i uka de første tre månedene.

Har du behov for drosje frem og tilbake til behandling, ordner fysioterapeuten din med det.

I tillegg til at du starter med fysioterapi, skal du trene på egenhånd ved å følge egentreningsprogrammet.

Egentreningsøvelser etter hofteproteseoperasjon

Krykker

Du bør bruke krykker i minimum seks til åtte uker etter operasjonen, og gjerne fram til første kontroll.

Riktig bruk av krykker

Operasjonssår

Ved utreise får du ny bandasje (OpSite). Denne er både vann- og bakterietett. Den kan dusjes med. Så lenge bandasjen er hel og tett, skal den ikke skiftes. Hvis det blir nødvendig å skifte, får du kjøpt bandasje på apotek.  

Næringstett og proteinrik kost anbefales til alle som har et sår som skal gro. Hvert måltid bør inneholde gode proteinkilder (ren fisk, kjøtt, kylling, meieriprodukter, bønner, linser, grove kornprodukter o.l.) Grønnsaker bør også inngå i alle måltider.

Fjerning av sting / stifter (agraffer)

Operasjonssåret er lukket med sting eller stifter (agraffer). Disse skal fjernes etter fjorten dager hos fastlege.

Elastiske strømper

Elastiske strømper bruker du dagene etter operasjonen, for å forebygge hevelse og blodpropp. Er beinet ditt hovent, vil du ha behov for strømpene når du kommer hjem. Da bruker du strømpene på dagtid, og tar de av på natten. Har du lang reisevei, kan det være greit å beholde strømpene til du kommer hjem.

Aktivitet og hvile

For å redusere smerte og hevelse i hofta, er det viktig at du veksler mellom aktivitet og hvile. Prøv deg fram for å finne den riktige balansen.

Bilkjøring

Du kan kjøre bil når du kan belaste beinet fullt og når reaksjonsevnen er normal. En generell anbefaling er å vente i minst 6 uker, men det er ditt eget ansvar å vurdere når det er forsvarlig å kjøre. Rådfør deg eventuelt med fysioterapeuten din.

Smerter/smertestillende

Du skal være godt smertelindret når du skrives ut fra sykehuset. Smertestillende får du med hjem ved utreise. Les informasjon om hvordan du skal bruke medikamentene på eskene. Smertebildet er individuelt. Noen kan ha sterkere smerter enn andre. Hvis man ikke føler seg godt nok smertelindret, er det viktig å ta kontakt med evt. fastlege for å få mer smertestillende. Det er bedre å bruke smertestillende, enn å være passiv på grunn av smerter.

Kontroller

Etter 3 måneder og 1 år kalles du inn til kontroll på kirurgisk poliklinikk til fysioterapeut. Du skal også ta røntgenbilde av operert hofte. Du får innkallelse i posten om dette.

fastlege eller annen helsetjeneste overtar som primærkontakt

Faresignaler

Tegn på sårinfeksjon:

 • rødhet
 • hevelse
 • økende smerter
 • sårvæske (sekresjon)
 • ubehagelig lukt
 • feber

Ta direkte kontakt med Ortopedisk avdeling, hvis du opplever noen av disse symptomene.

Kontaktinformasjon

Ortopedisk avdeling, Sykehuset Namsos
Telefon
74 21 55 55 (sengepost D3) og 74 21 55 88 (poliklinikk)
Ved henvendelser vedrørende preoperativ dag, kontakt inntakskontoret på tlf. 74 21 56 51.
Programansvarlig
Avdelingsoverlege Knut Erik Moen Aune
Sykehuset Namsos
Besøksadresse
Havikvegen 8(Kart)
7801 Namsos
Telefon
74 21 54 00
mandag - søndag 00-24
E-post

Henvendelser vedrørende time / innleggelse, Sykehuset Namsos

Planlagt operasjon (dagkirurgi og innleggelse)

Mandag - fredag, klokka 08:00 - 15:30

Inntakskontor ortopedi

Tlf: 74 21 56 51

Inntakskontor kirurgi

Tlf: 74 21 52 84

Inntakskontor fedme

Tlf: 74 21 53 93

Inntakskontor øye

Tlf: 74 21 55 71

Inntakskontor øre nese hals

Tlf: 74 21 55 54

 

Alle avbestillinger / utsettelser av planlagte operasjoner skal skje raskest mulig og i inntakskontorets åpningtid. Avlysning i forbindelse med akutt sykdom etter inntakskontorets åpningstid:  

Øye - ring Inntakskontor øye (tlf: 74 21 55 71) klokka 08:00 på operasjonsdagen

ØNH, ortopedi, kirurgi og fedme - ring sykehusets sentralbord (tlf: 74 21 54 00), og be om å få snakke med vakthavende anestesilege.

 

Poliklinisk time

Kirurgisk poliklinikk (ortopedi og kirurgi)

Fedmepoliklinikken

Kreftpoliklinikken

Øre/nese/hals avdelingen (ØNH)

Øyeavdelingen

 

Praktisk informasjon

Besøk

Kontakt personalet når du kommer

Hos mange avdelinger på Sykehuset Namsos er besøkende velkommen hele døgnet. Vi ber imidlertid om at besøkende alltid tar kontakt med personalet først, da det kan være medisinske hensyn som må tas.

​​Avdelinger med ytterligere hensyn vedrørende besøk

Gyn/Føde/Barsel

Besøkstid hele døgnet, unntatt i hviletiden kl. 13:00-15:00

Intensiv

Besøk avtales i hvert enkelt tilfelle

Oppvåkningen

Barn kan ha med en pårørende. Andre pasienter kan ikke ha besøk uten at det er helt spesielle behov.

Psykisk helsevern og rus

Besøkende bør oppholde seg på pasientens rom. Eget besøksrom kan avtales med personalet. Besøk skal være avsluttet innen kl. 21:30. Varighet og antall besøk avtales nærmere med personalet.

Internett

Du kan koble deg til og surfe gratis på nettverket GjestenettHMN. Passord bestiller du i nettleseren, og får tilsendt på sms. Det trådløse nettverket har dekning de fleste steder på sykehuset.

Kantine

Sykehusets kantine kan benyttes av pasienter, besøkende og personalet. Du finner den i underetasjen, på andre siden av sykehusapoteket.

Inneliggende pasienter får fire måltider servert på avdelingen: Frokost, lunsj, middag og kveldsmat. I tillegg er det egen kaffeservering på ettermiddagen.

Åpningstider

Mandag til fredag: 07:30 - 17:00
Helg/helligdager: 09:00 - 16:00
 
Middag serveres fra klokka 12:00 alle dager.

Kapell og sykehusdiakon

Sykehuset har sitt kapell i A-blokka. Kapellet brukes til seremonier for alle livssyn. Vi har dessverre ikke anledning til å ha kapellet stående åpent døgnet rundt. Dette fordi kapellet ikke ligger direkte i sykehusets hovedbygg. Om du skulle ønske å ha en stille stund alene eller sammen med noen i kapellet, vil det bli låst opp og lagt til rette for at du/dere skal få en god opplevelse.

Har du ønske om kontakt med prest, kan avdelingen du er innlagt på formidle dette.

Kart

Kart over Sykehuset Namsos 

Kiosk

​Narvesen drifter kiosk på dagtid, samt mat- og drikketilbud via automater utenfor åpningstid. Kiosktilbudet inkluderer salg av blomster.​

Åpningstider
Mandag til fredag: 08:00 - 20:00
Lørdag: 09:00 - 17:00
Søndag: 11:00 - 19:00

Offentlig transport

Du kommer til Sykehuset Namsos med rutegående buss, båt eller fly.

Bussholdeplassen ligger like ved sykehusets hovedinngang. Les mer om rutetider på Trønderbilene AS, Widerøe og FosenNamsos Sjø.

Namsos Taxi har telefonnummer 74 27 28 28.

Overnatting - Rødkløverhuset

​​​Adresse: Steinsbekkgata 2, 7803 Namsos

 

Rødkløverhuset Namsos. Fotokollasj.

Rødkløverhuset i Namsos. Foto: Helse Nord-Trøndelag.

 

Rødkløverhuset er et overnattingssted og fristed for alle pasienter og deres pårørende.

Bestilling

 • Ved planlagt overnatting må du selv bestille rom på telefon 953 09 820 (hverdager kl 08:00 - 14:00) eller på e-post post@rodkloverhuset.no
 • Ved akutt overnattingsbehov kveld eller i helger, skjer bestilling via Sykehuset Namsos på telefon 74 21 54 00.
 • Nøkkel til huset hentes i ekspedisjonen på Sykehuset Namsos mellom kl. 08:00 -22:00.
 • Planlagt ankomst senere enn kl. 22:00, må avtales dagen før.

Priser

 • Pasient: kr 565,- per overnatting
 • Ledsager: kr 565,- per overnatting
 • Pårørende: kr 400,- per overnatting
 • Barn som pårørende: kr 100,- per overnatting

Betaling: Vipps og kontant. Alle får kvittering.

Du kan ha rett til godtgjørelse for utgifter til overnatting i forbindelse med reise til eller fra behandling. Informasjon om dette finner du på helsenorge.no/rettigheter/pasientreiser eller ved å ringe 915 05 515.

 

​Praktisk informasjon

 • Sengetøy og håndklær finnes på alle rom
 • Vaskerom kan også benyttes ved lengre opphold
 • Godt utstyrt kjøkken for selvhushold kan benyttes
 • Oppslagstavle finnes både i 1. og 2. etasje, der du finner navnet ditt og hvilket rom du har.
 • Trådløst internett er tilgjengelig. ​

Brosjyre Rødkløverhuset Namsos (pdf) 

Parkering

Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.

Pasientreiser

Hovedregelen er at du får dekket reisen din med en standardsats per kilometer, uansett hvilket transportmiddel du har brukt. Reisen må være lenger enn ti kilometer hver vei, og koste mer enn lokal minstetakst med offentlig transport. For reiser over 300 kilometer dekkes utgifter tilsvarende billigste offentlige transport på strekningen, i stedet for standardsats per kilometer.

Hvis du ikke kan reise med offentlig transport, enten av helsemessige eller trafikale årsaker, kan du ha rett på rekvisisjon til tilrettelagt transport. Ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 05515 om du har spørsmål om en tilrettelagt pasientreise.

Les mer om pasientreiser og søk om å få dekket reiseutgifter (helsenorge.no)

Røyking

​Det er ikke tillatt å røyke inne i sykehusbyggene. Du kan røyke på anviste steder i nærheten av hovedinngangen.

Ønsker du nikotintyggegummi eller nikotinplaster ved innleggelsen på sykehuset? Ta kontakt med personalet når du er kommet på avdelingen, så får du hjelp.

Sykehusapotek

På sykehusapoteket får du kjøpt medisiner, sykepleieartikler og andre apotekvarer, og råd og veiledning om bruk av legemidler og utstyr. Sykehusapoteket er lokalisert i underetasjen ved siden av kantina.​

Åpningstider
Mandag til fredag: 09:00 - 16:00
Helg/helligdager: stengt

Telefon: 74 21 55 27

Telefon

Bruk av mobiltelefon er tillatt på sykehuset. Vennligst sett mobilen på lydløs og ta hensyn til andre pasienter.

Ta kontakt med personalet dersom du ønsker å kjøpe telefonkort til bruk på våre telefoner.

Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.