Det er viktig å forberede seg godt til operasjonen for å redusere risikoen for komplikasjoner og for å komme fort tilbake til normal aktivitet.
Fastlege
Ta kontakt med fastlegen din for å få tatt EKG og urinprøve. Fastlegen skal også skrive ut en oppdatert oversikt over medisinene du bruker. Ta med medisinlisten og andre resultater til preoperativ dag.
Forberedelser i god tid før operasjonen
Til deg som tar faste medisiner
Noen faste medisiner øker risikoen for komplikasjoner under en operasjon. Tar du faste medisiner, er det viktig at du vet hvilke du skal ta og hvilke du ikke skal ta i god tid før operasjonen. På preoperativ dag vil anestesilege gå igjennom medisinlisten din sammen med deg og gi deg informasjon om dette.
Til deg som røyker
Flere og flere studier viser at røyking medfører betydelig økt risiko for blodpropp ved kirurgiske inngrep. Sannsynligheten for infeksjoner og komplikasjoner i forbindelse med operasjonssåret i etterkant av inngrepet, er også betydelig høyere hvis du røyker.
For å få risikoreduserende effekt på blodpropp, må du
slutte å røyke minst seks uker før inngrepet. Effekten på risiko for infeksjoner og komplikasjoner i forbindelse med operasjonssåret er umiddelbar. Har du ikke sluttet senest seks uker før operasjonsdagen, er det derfor god grunn til å gjøre det på operasjonsdagen.
De to-tre første ukene etter at du har blitt røykfri, er det økt risiko for lungebetennelse. Er du syk på operasjonsdagen, må operasjonen utsettes. Har du bestemt deg for å slutte å røyke, kan det derfor være bedre å be om operasjonsdato minst seks uker fra du slutter å røyke, enn å slutte å røyke like før inngrepet.
Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlegen din, for å få hjelp til å slutte å røyke.
Vær fysisk aktiv
Hold deg i aktivitet frem til operasjonen. Jo bedre fysisk form du er i før operasjonen, desto raskere vil du komme deg etter operasjonen. Bruk eventuelt smertestillende for å kunne opprettholde aktivitetsnivået. Eksempler på gode aktiviteter er turgåing, sykling, svømming og langrenn.
Spis fiber- og proteinrik mat
Før operasjonen og i tiden etterpå er det viktig å ha et sunt og næringssrikt kosthold. Det er spesielt viktig at du får i deg proteiner og fiber. Proteiner anbefales til alle som har et sår som skal gro og fiber holder magen i gang. Medikamenter i etterkant av operasjonen kan bidra til treg mage. Vi anbefaler også at du drikker minst en og en halv liter vann om dagen.
Hjelpemidler
Etter operasjonen vil du ha behov for krykker. Noen vil også trenge hjelpemidler som langt skohorn eller lang klype for å bli selvhjulpen etter operasjonen. Vurder også rekkverk / håndtak ved trapper. Alle kommuner har et korttidslager med hjelpemidler, som du kan låne fra. Det er også mulig å kjøpe krykker på sykehuset.
Det er viktig at hjelpemidlene er hentet og eventuelt montert i god tid før operasjonen. Dette er ditt ansvar. Vi anbefaler også at du øver på å bruke krykker før du skal opereres.
Riktig bruk av krykker
Avtal time hos fysioterapeut i kommunen
Ta kontakt med fysioterapeut i kommunen for å avtale første time med opptrening. Det er fint hvis første time avtales til cirka en uke etter gjennomført operasjon.
Bruk fuktighetskrem
Bruk godt med fuktighetskrem rundt kneet som skal opereres. Det gjør huden smidigere og reduserer risikoen for sår ved bruk av bandasjer.
Kjøp hibiscrub
Kjøp hibiscrub på apoteket. Dette er et bakteriedrepende middel som du skal vaske deg med i dusjen samme morgen som du skal opereres.
Ikke fjern hår på operasjonsfeltet
Ikke fjern hår på operasjonsfeltet de siste 2 ukene før operasjonen. Infeksjonsfaren reduseres ved å gjøre det på sykehuset like før du skal opereres.
For deg som skal på preoperativ dag
De fleste som skal få nytt kne, blir innkalt til preoperativ dag. En sykepleier ringer deg før du skal møte på preoperativ dag. Sykepleieren vil forberede og informere deg om operasjonen du skal gjennom og innhente nødvendige opplysninger. Du kan spørre om det du lurer på i forbindelse med operasjonen.
På preoperativ dag skal du:
- snakke med sykepleier
- ha samtale og undersøkes av lege
- ha samtale og eventuelt undersøkes av fysioterapeut
- eventuelt ta røntgen av bekkenet
- delta i gruppeundervisning sammen med andre hofte- og knepasienter
Gruppeundervisning gis av sykepleier, fysioterapeut, ortoped og anestesilege. Du får informasjon om forberedelser du selv bør gjøre i forkant av operasjonen, selve operasjonsinngrepet og om gjenopptrening i etterkant av operasjonen. Fysioterapeut viser øvelser du bør gjøre i forkant av operasjonen og veileder deg i bruk av krykker.
Du blir også spurt om:
Hensikten med registrene er å sikre god kvalitet på behandlingen. Du er anonym i registrene.
Dette skal du ha med til sykehuset ved innleggelse
- Eventuelle faste medisiner i orginalpakningen.
- Ledige klær som er lette å ta av og på. Dette gjelder spesielt bukser (f.eks joggebukse).
- Stødige sko med en god hælkappe for gangtrening. Det er fint om også de er lette å ta av og på.
- Toalettsaker
- Krykker, dersom du har skaffet deg dette.
Operasjonsdagen
På operasjonsdagen ber vi deg møte i Akuttmottaket for registrering (inngang merket på kart under overskriften PRAKTISK INFORMASJON lenger ned på siden).
Ved kneproteseoperasjoner settes bedøvelsen i de aller fleste tilfeller i ryggen, en såkalt spinalbedøvelse. Alternativt benyttes narkose.
Kneproteseoperasjon, Sykehuset Namsos
En kneproteseoperasjon kan være aktuelt ved slitasjegikt (artrose) i kneet, bruddskader, medfødte skader eller andre forandringer i kneet. Det ødelagte og ofte smertefulle leddet skiftes ut med en protese.
Kneproteser finnes som delproteser (unikondylære proteser) og totalproteser. Ved totalproteser blir hele enden av lårbeinet (femur) og leggbeinet (tibia) byttet ut. Ved delproteser er det kun innsiden (medialt) eller kun utsiden (lateralt) eller kun leddet mellom kneskålen og lårbeinet som erstattes av en protese.
Ortopeden tar stilling til hvilken protese som egner seg best for deg.
-
Før
Før operasjonen skal du gjennom noen forberedelser for å redusere risikoen for komplikasjoner.
Vaske kroppen med Hibiscrub
Du skal vaske deg med Hibiscrub på operasjonsdagen. Hibiscrub er bakteriedrepende og reduserer risikoen for infeksjon. Du trenger ikke vaske håret med hibiscrub, men vær nøye med kroppsvask. Etter dusjingen skal du ikke bruke parfyme, kremer, sminke, smykker, piercinger eller neglelakk, og du skal ha på deg rene klær. Dersom du skal møte på sykehuset på operasjonsdagen, skal du ta vasken med Hibiscrub hjemme.
Faste og medisiner
På operasjonsdagen skal du møte fastende, og kun ta eventuelle medisiner som anestesilegen på forhånd har sagt er sikker å bruke.
Viktig informasjon om faste, medisinbruk, hygiene og andre forhold som bidrar til en trygg operasjon.
På sykehuset
På operasjonsdagen skal du møte i Akuttmottaket. De fleste pasienter skal deretter til laboratoriet for å ta en blodprøve, innen du ønskes velkommen på Ortopedisk avdeling eller på Oppvåkningen. Du vil få beskjed om hvor du skal gå.
I forkant av operasjonen får du rent sykehustøy og elastiske strømper på. Sykepleier barberer operasjonsområdet og gir deg medisiner. Innen du skal opereres vil du også møte ortopeden som skal operere deg.
-
Under
Ved kneoperasjoner settes bedøvelsen i de aller fleste tilfeller i ryggen, en såkalt spinalbedøvelse hvor du er våken. Av og til velges narkose i samråd med anestesilegen, og du vil da sove under inngrepet.
En anestesisykepleier sitter ved siden av deg under hele operasjonen. Han eller hun er din kontaktperson og passer på at du har det bra. Du skal ikke kjenne smerte. Derimot vil du merke litt risting i kroppen mens ortopeden skifter leddet. Du vil også kunne høre hamring, saging og borring.
Dersom du ønsker det, kan du høre på musikk under operasjonen. Du har anledning til å ta med dette selv eller låne hos oss.
Operasjonstid for kneproteser varierer noe, men ligger vanligvis på cirka 80 minutter.
-
Etter
Etter operasjonen blir du flyttet til Oppvåkningen. Her blir du overvåket fram til bedøvelsen slipper taket. Deretter blir du flyttet til Ortopedisk sengepost D3.
Start gjenopptreningen
Begynn med sirkulasjonsøvelsene i sengen så fort du kan bevege beina. Det viktigste tiltaket for å forebygge blodpropp og å gjenvinne funksjon, er å komme seg opp på beina så hurtig som mulig. Du vil tidlig bli hjulpet opp av senga for å stå og bevege deg litt.
Den viktigste opptreningen etter proteseoperasjon er å komme i gang med dagliglivets aktiviteter. Egentrening i form av bevegelse, styrke, balanse og koordinasjon er viktig for resultatet av operasjonen. Du skal følge egentreningsprogrammet du får av fysioterapeut på sykehuset.
Egentreningsøvelser etter kneproteseoperasjon
Smerter
Den første tiden etter operasjonen oppstår det naturlig nok en del smerter rundt det opererte kneet. Smertene lindres med medisiner, og disse skal tas med jevne mellomrom og til avtalte tider. Du skal ikke vente til du kjenner økte smerter før du tar smertestillende. Dette for å unngå såkalte smertetopper. Erfaring viser at det tar lengre tid å få redusert smertene igjen når slike perioder oppstår. Har du mye smerter til tross for at du tar de medisinene du er bedt om, er det viktig at du sier ifra til personalet. Da kan du få andre medisiner i tillegg.
Vær oppmerksom
Kontakt avdelingen dersom du får noen av disse plagene:
- Tung pust
- Blødning i såret
- Væsking fra såret
- Økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
- Økende hevelse i ett eller begge beina
- Sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
- Svimmelhet eller besvimelse
- Feber
Blir du akutt syk, ring 113.
Gå til
Kneproteseoperasjon, Sykehuset Namsos