Innleggelsen deles inn i ulike faser
Det totale behandlingstilbudet består av strukturert miljøterapi, gruppebehandling og individuell utredning/terapi. Innleggelsen deles inn i ulike faser.
Stabiliserings-, observasjons- og utredningsfase
Fokus i denne fasen er utredning med tanke på hvilket tilbud du har behov for og kan ha nytte av. Evaluering i slutten av fasen avgjør videre behandling og eventuelt mål og varighet. I denne fasen vil personaltilgjengeligheten være stor. Hovedfokus vil være ernæring, hvile og reduksjon av psykisk stress. I dette vil du få støtte, trygghet og omsorg og få tett oppfølging fra ditt eget team. Teamet består av lege/psykolog, miljøterapeuter og fysioterapeut. Denne fasen vil ofte ha varighet på fire uker.
Prøveuka er første uke av stabiliserings-, observasjons- og utredningsfasen. Hensikten med prøveuka er at du skal få kjennskap til behandlingstilbudet og vurdere din motivasjon for å arbeide med spiseforstyrrelsen. Personalet benytter også uka til å evaluere om vi tror at behandlingstilbudet vil være et godt tilbud for deg. Avtalen gjennomgås og underskrives mandag i uke to og vil være et viktig grunnlag for samarbeidet under hele innleggelsen.
Arbeidsfasen
I oppstart av denne fasen, som regel i uke 5, vil det bli tydeliggjort lengde og fokus i behandlingen. I arbeidsfasen tar du gradvis mer ansvar for egen behandling, økt grad av egenomsorg og ønsket livsutfoldelse i samarbeid med personalet.
Utskrivingsfasen
I utskrivningsfasen, vil fokus være ytterligere ansvarliggjøring, samt overføring til hjemmesituasjonen. Videre er det viktig å jobbe med avslutning. Dette kan innebære økning i permisjoner og bruk av treningsleilighet, tilvenning til arbeid eller skole. I denne fasen vil det også være viktig med samarbeid med andre behandlere i spesialisthelsetjenesten, NAV og kommunehelsetjenesten.
Viktige fokusområder gjennom alle faser vil være evne til ansvar for egen ernæring, vekt, utholdenhet, konsentrasjon, stabilitet, fysisk form, psykisk form, motivasjon og samarbeid om behandlingen. Dette vil bli tilpasset den enkeltes behov.
Sekvensiell behandling
Avhengig av typen henvisning, kan RKSF tilby sekvensielle innleggelser, som oftest på fire uker. Dette kan være for å forebygge tilbakefall og/eller hjelp med utredning og observasjon fra primær- og spesialisthelsetjenesten. Rammeverket for behandling gjelder også for denne typen behandling.
Individuelle tilpasninger og særlige forhold
Ovennevnte informasjon er en presentasjon av rammeverket for behandlingen i RKSF. Innenfor dette rammeverket kan det utarbeides spesielt tilrettelagte tiltak for kortere eller lengre perioder basert på ulike typer problemstillinger som krever dette. Eksempler kan være tilpasninger knyttet til oppfølging av gravide med spiseforstyrrelser og mødre som trenger tilpasningene for å sikre god tilknytning. Videre vil pasienter med samtidig ruslidelse, pasienter med traumehistorie som krever særlig tilrettelegging, pasienter som trenger tvungen behandling og tvungen ernæring ha behov for individuelle tilpasninger i behandlingen.