HELSENORGE

Videokonsultasjon

Ved polikliniske kontroller hvor fysisk undersøkelse ikke er nødvendig, kan du bruke videokonsultasjon. Verktøyet "Skype for business" er godkjent for bruk i pasientkonsultasjoner ved Helse Nord-Trøndelag. På denne siden finner du det du trenger for å koble deg opp og delta i videokonsultasjon med behandleren din.

Innledning

E-konsultasjon mellom lege og pasient. Foto.

Foto: Colourbox.com

Pasientbrosjyre om videokommunikasjon (PDF)

Videokonsultasjoner er en ny måte å tilby helsetjenester på for å unngå lange pasientreiser eller unødvendige sykehusturer. Hensikten er å tilby konsultasjoner så nært hjemstedet som mulig.

Video er ikke optimalt for alle typer konsultasjoner. Ved behov for undersøkelse eller inngrep, må du komme på sykehuset. Ikke alle våre poliklinikker tilbyr videokonsultasjoner enda. Spør behandleren din om neste konsultasjon kan gjøres på video.

Det er viktig at du leser instruksjonene under og at du tester oppkoblingen som beskrevet minst en dag før du har time! 

Tekniske spørsmål?

Trøbbel med nedlastning av app, oppkobling til time eller andre tekniske spørsmål knyttet til videokonsultasjoner? Telefonnummer: 72 57 40 00 (gjelder kun tekniske spørsmål).
Telefontid:  08:30 -15:00

Andre henvendelser

Om du ikke har fått e-post med innkalling til time eller må endre time, kontakter du den avdelingen du er innkalt til. Kontaktinformasjon finner du på våre nettsider og i innkallingsbrevet.

Samtykke

Behandler må ha muntlig samtykke fra deg for å kunne benytte videokonsultasjoner. Samtykket blir dokumentert, og du kan trekke det tilbake uten at det går ut over behandlingen din. Du må også oppgi e-postadressen din slik at vi kan sende innkalling til videokonsultasjonen til deg der.

Krav for å kunne delta på videokonsultasjoner

1. Du må ha en mobiltelefon, nettbrett eller bærbar PC.
2. «Skype for Business» installert på mobil, nettbrett eller bærbar PC
3. E-post du kan lese på mobil, nettbrett eller bærbar PC

Kostnader

Videokonsultasjoner er sidestilt med fysisk oppmøte hos behandler. Du mottar faktura for egenandelen som ved fysisk oppmøte.

Personvern

Ved å trykke på lenka «Bli med i Skype-møte»,  godtar du å delta på videomøte med behandler knyttet til ditt sykehus for å utveksle opplysninger om helsen din eller den eventuelle behandlingssituasjonen din. I videomøtet vil kommunikasjonen foregå med lyd- og bildeoverføring via sikkert samband mellom mobiltelefon og datamaskin. Det vil ikke bli lagret opptak fra møtet, og det vil ikke være mulig å sende tekstmeldinger i appen.

Det er frivillig å benytte seg av videomøte, og retten din til helsehjelp blir ikke påvirket av om du deltar på videomøte eller om du heller ønsker å møte på sykehuset. Dersom du likevel ikke ønsker å delta på videomøte, kan du trekke tilbake dette samtykket ved å ta kontakt med sykehuset for å avtale ny konsultasjon. Eventuell tilbaketrekking av samtykke vil ikke påvirke lovligheten av allerede holdte videomøter.

Du har på visse vilkår rett til innsyn, retting og sletting av opplysninger fra samtalen som eventuelt blir lagret i journalen din. Rettslig grunnlag for behandling av helseopplysninger er personopplysingslova § 1, jf. personvernforordninga art. 6 (1) bokstav b, c og f, jf. art. 9 (2) bokstav a og h. Dataansvarlig for personopplysninger er administrerende direktør ved helseforetaket.

Ved spørsmål kan personvernombudet kontaktes via e-post til postmottak@hnt.no
Nærmere informasjon om hvordan personopplysningene dine vil bli behandlet, står i personvernerklæringen vår.

Før

Forberedelser

Det er viktig at du har gjort deg kjent med teknologien i god tid før første videokonsultasjon. Vi anbefaler at du benytter mobil eller nettbrett dersom du har mulighet til det. Det er viktig at du laster ned appen «Skype for Business» i god tid før videokonsultasjonen og gjør deg kjent med hvordan den brukes.

På bærbar PC trenger du ikke laste ned "Skype for Business" på forhånd.

Uavhengig av om du skal benytte mobil, nettbrett eller bærbar PC, anbefaler vi at du leser nøye gjennom all informasjon nedenfor vedrørende nedlasting/installasjon og hvordan du kobler deg opp med den enheten du ønsker å bruke.

Et siste tips er at du sørger for at enheten er tilkoblet strøm (evt. at batteriet er fulladet) og at du sitter i et stille rom med god belysning. 

Hvordan klargjøre mobil/nettbrett for videokonsultasjoner?

iPhone/iPad

 1. Gå inn på «App Store». 
 2. Trykk på SØK nederst til høyre på skjermen.
 3. Skriv SKYPE FOR BUSINESS i søkefeltet.
 4. Trykk på HENT på appen «Skype for Business».
 5. Etter installasjonen åpner du appen «Skype for Business». 
  Du må svare bekreftende (Tillat/OK) på spørsmål om å gi appen tilgang til kamera, mikrofon, kontakter etc. 
 6. Ikke logg inn – lukk app.

Android

 1. Gå inn på «Play Butikk» på mobiltelefonen din.
 2. Skriv SKYPE FOR BUSINESS i søkefeltet øverst på skjermen.
 3. Trykk INSTALLER på appen «Skype for business".
 4. Etter installasjon åpner du appen «Skype for business».
  Du må svare bekreftende (Tillat/OK) på spørsmål om å gi appen tilgang til kamera, mikrofon, kontakter etc. 
 5. Ikke logg inn – lukk app.

Teste videokonsultasjon fra mobil/nettbrett

Etter at du har installert appen på mobil eller nettbrett, bør du teste oppkoblingen. I e-postinnkallingen du fikk fra sykehuset, ligger det lenke til den kommende videokonsultasjonen.

 1. Trykk på lenken «Trykk HER for å bli med i videokonsultasjon»
 2. Trykk «Bli med som gjest»
 3. Skriv inn navnet ditt og trykk den store blå pilen.
 4. Du kommer nå til den virtuelle lobbyen (venterommet) for videokonsultasjonen. Testen er vellykket, og du avslutter ved å trykke Avbryt.

Hvordan klargjøre bærbar PC for videokonsultasjoner?

Dersom du ikke har Skype for Business installert på PCen, er det behov for å installere et «tillegg» for å kunne kjøre videokonsultasjonen i PCen sin nettleser. 

I e-postinnkallingen du fikk fra sykehuset, ligger det lenke til den kommende videokonsultasjonen.  

Stegene hvordan du klargjør bærebar PC for videokonsultasjoner

Når du har trykket Bli med (evt. "Tillat tilgang"), kommer du inn i venterommet til videokonsultasjonen. 

Du er nå ferdig med klargjøringen på PC og lukker det aktuelle vinduet på PCen (trykk X i øvre høyre hjørne)


Ofte stilte spørsmål

Hvorfor kan jeg ikke bruke Chromebook til videokonsultasjonen?

Per nå er det slik at Android-utgaven av appen Skype for Business ikke gir 100 % funksjonalitet på Chromebook sitt operativsystem (ChromeOS). Det forventes at det vil komme en egen utgave av appen for ChromeOS, men inntil det skjer kan ikke Chromebook benyttes til videokonsultasjon med Skype for Business.


Koster det noe å laste ned eller bruke appen «Skype for Business»?

Det er gratis både å laste ned og bruke denne appen. Hvis du bruker mobilnett (4G) vil datatrafikken bli belastet ditt abonnementet på vanlig måte. Vi anbefaler at du bruker Wifi dersom du har mulighet til det.

Jeg får ikke lastet ned appen til mobilen.

Sjekk at du er koblet til WIFI, og at du har logget inn på kontoen din i App Store/Google Play.

Hvordan skal jeg starte videokonsultasjonen?

For å starte videokonsultasjonen trykker du på lenka «Trykk HER for å bli med i videokonsultasjon» som ligger i innkallingen vi sender deg pr e-post. Men før du gjør dette, er det viktig at du har lest og fulgt veiledningen angående nedlasting/installasjon og hvordan du kobler deg opp med den enheten du ønsker å bruke.

Jeg finner ikke innkallingen fra sykehuset i e-postboksen min

I slike tilfeller har vi flere tips:
 1. Hvis du har trykket «Godkjenn» på innkallingen, kan avtalen ha blitt flyttet til kalenderen din. Sjekk på den aktuelle datoen i kalenderen. 
 2. Hvis du heller ikke finner avtalen i kalenderen, kan du prøve å søke etter innkallingen i e-postboksen. Søk f.eks. på stikkord video. 
 3. Du vil motta en påminnelse pr e-post ca kl 10 dagen før konsultasjonen. E-posten er en kopi av innkallingen, inklusive lenken du skal trykke på for å starte videokonsultasjonen. 
 4. Hvis du ikke finner innkallingen og heller ikke har fått e-post som beskrevet i punkt 3, ta kontakt med den aktuelle avdelingen på sykehuset slik at vi kan sende deg innkallingen på nytt.

Hvilket brukernavn/passord skal jeg bruke for å logge på Skype for Business-appen fra mobil/nettbrett?

Du skal velge alternativet «Bli med som gjest» (ikke «Logg på» i Skype for Business). Da trenger du ikke brukernavn/passord, men skriver bare navnet ditt og trykker deretter på den blå pilen for å bli koblet opp.

Jeg har trykket på «Bli med som gjest», og det kommer et skjermbilde hvor det står «Lykke til med møtet», men den blå sirkelen står bare og snurrer. Hva gjør jeg?

Hvis det har snurret mer enn 30 sekunder i dette skjermbildet, trykk « Avbryt» og velg deretter «Bli med som gjest» en gang til. Hvis du er koblet på mobilnett (4G), kan årsaken være at du ikke har nok datamengde tilgjengelig.
Løsning: koble til Wifi.

iPad: Det skjer ingenting når jeg klikker på «Trykk HER for å bli med i videokonsultasjon»

Det kan være innstillinger på nettbrettet ditt som hindrer automatisk åpning av appen Skype for Business. Du kan da kopiere innkallingslenken fra e-posten (dette gjør du ved å peke på «Trykk HER for å bli med i videokonsultasjon» og velger kopier lenke) og lime dette inn i nettleservinduet. Du vil deretter få mulighet til å åpne appen.

Mobil: Appen «Skype for Business» starter ikke når jeg klikker på lenken i innkallingen

Noen mobiler har sikkerhetsinnstillinger som gjør at du ikke får startet Skype for business. Prøv å se etter beskjeder du må svare ut på skjermen.

Jeg får ikke aktivert video på mobil/nettbrett

Gå til innstillinger/settings på mobilen, finn frem til Skype for business i lista. Trykk på den og sjekk om du har gitt kameratilgang for appen.

Jeg får ikke aktivert lyd på mobil/nettbrett

Gå til innstillinger/settings på mobilen, finn frem Skype for business i lista. Trykk på den og sjekk om du har gitt mikrofontilgang for appen.

Jeg hører ikke behandler

Skru opp lydnivået på enheten du bruker. Dette gjøres på litt forskjellige måter avhengig av hvilken enhet du benytter. Se etter høyttaler-ikon på skjermen din. På mobiltelefon er volumreguleringen som oftest på siden av mobilen. Sjekk også at du ikke har deaktivert lyd i appen.

Kameraet viser ikke meg, men viser bildet i rommet jeg sitter i

Du har trolig aktivert hovedkameraet på mobilen. Trykk en plass på skjermen og velg kameraikonet oppe til høyre for å skifte kameraet du viser.

Jeg er tilkoblet WIFI, men får ikke aktivert kameraet

Du er trolig tilkoblet et offentlig nettverk med sikkerhetsinnstillinger som gjør at du dessverre ikke får opp video.


Under

Konsultasjonen gjennomføres som om samtalen foregikk ansikt til ansikt på sykehuset. Ved oppstart er det viktig at alle presenterer seg. Dersom du har en venn/pårørende tilstede under samtalen, er det viktig at vedkommende blir presentert og er synlig for behandleren.

Slik kobler du deg opp og deltar i videokonsultasjonen med mobil/nettbrett

Følg veiledningen nedenfor dersom du allerede har lastet ned appen «Skype for Business» på mobilen/nettbrettet. Hvis du ikke har gjort dette, se avsnittet «Hvordan klargjøre mobil/nettbrett for videokonsultasjoner» lenger opp.

 1. Finn fram innkallingen i e-posten din, eller i kalenderen på mobil/nettbrett.
 2. Trykk på lenken «Trykk HER for å bli med i videokonsultasjon».
 3. Ved eventuelt spørsmål, svar bekreftende på at innkallingen skal åpnes i appen "Business/Skype for Business"
 4. I skjermbildet «Velkommen til Skype for Business» velger du «Bli med som gjest» (viktig: ikke velg «Logg på»). Skriv så navnet ditt og trykk på den store blå pilen.
 5. Deretter venter du i lobbyen (venterommet) til behandler slipper deg inn til konsultasjonen.
 6. Når konsultasjonen starter er kamera og mikrofon avslått (deaktivert). For å aktivere lyd og bilde må du derfor: 
  1. Trykk på symbol for kamera 
  2. Trykk på symbol for mikrofon
 7. Når videokonsultasjonen er ferdig, trykker du på den røde knappen for å avslutte.

Tips: Se "Ofte stilte spørsmål» dersom du opplever problemer med å aktivere kamera eller mikrofon.


Se video hvordan du kobler deg opp her.

NB: Videoen er laget av Helse Møre og Romsdal, men fremgangsmåten er helt lik uavhengig av sykehus du har videokonsultasjon med.

Slik kobler du deg opp og deltar i videokonsultasjonen med bærbar PC

Følg veiledningen nedenfor dersom du har klargjort PC. Hvis du ikke har gjort dette, se avsnittet «Hvordan klargjøre PC for videokonsultasjoner» lenger opp.

Beskrivelse av hvordan du kobler deg opp og deltar på videokonsultasjon med bærbar PC

Slik kobler du deg opp og deltar i videokonsultasjonen med mobil/nettbrett

 1. Finn frem innkallingen i e-posten din, eller i kalenderen på mobilen din/nettbrettet ditt
 2. Trykk på "Bli med i Skype-møte" og velg: Åpne innkallingen i appen Skype for business.
 3. I appen Skype for business velger du Gjest. Skriv så inn navnet ditt og trykk på den store blå pilen.
 4. Deretter venter du bare til behandler har koblet seg på og kommer tilsyne på skjermen.
 5. Når konsultasjonen starter må du:
  1. Aktivere kameraet (helblått kameraikon betyr at video blir vist).
  2. Sjekk at mikrofonen fungerer (helblå strek over mikrofonikonet om mikrofonen er deaktivert).
Om du ikke får aktivert kameraet er du trolig ikke tilkobler WIFI, eller at du ikke har gitt Skype for business tilgang til kameraet ditt. Se fanen "Ofte stilte spørsmål" som ligger lenger opp på denne siden.

Slik kobler du deg opp og deltar i videokonsultasjonen med PC

 1. Finn frem innkallingen i e-posten din, eller i kalenderen på pcen din
 2. Trykk på lenka "Bli med i Skype-møte"
 3. Skriv så inn navnet ditt og trykk "Bli med".
 4. Deretter venter du bare til behandler har koblet seg på og kommer tilsyne på skjermen.
 5. Når konsultasjonen starter må du:
 6. Aktivere kameraet (helblått kameraikon betyr at video blir vist).
 7. Sjekk at mikrofonen fungerer (helblå strek over mikrofonikonet om mikrofonen er deaktivert).

Etter

Når konsultasjonen er over blir det bestemt videre oppfølging.

Kontaktinformasjon

Fant du det du lette etter?