Perifert venekateter (PVK) er et kateter som legges inn i en vene hos pasienten, og brukes blant annet til væske- og medisintilførsel direkte i blodet.
På verdensbasis settes det nesten en milliard PVK hvert år, som naturlig medfører risiko for betennelser, infeksjoner og utstyrsfeil.
Denne risikoen ønsker forsker og spesialsykepleier i Helse Nord-Trøndelag, Lise Tuset Gustad, å gjøre minst mulig.
Sammen med Lise Husby Høvik, som er anestesi- og fagutviklingssykepleier på St. Olavs hospital, har de derfor laget et eget skjema for kvalitetskontroll av PVK.
– Skjemaet kan brukes på systemnivå på sykehuset, eller på en sengepost. Da kan vi se hvordan kvaliteten på PVK er per i dag, eller hvordan den eventuelt utvikler seg med mer undervisning og opplæring, sier Husby Høvik.
Skjemaet består av fire fokusområder; innstikksted, bandasje og utstyr, indikasjon og dokumentasjon i kurve.
Disse områdene besvares med ja/nei-spørsmål, hvor antall «ja» i skjemaet kan summeres opp til en score fra 0 til 16.
– Jo høyere score, jo dårligere ser kvaliteten på PVK-en ut til å være.
Tuset Gustad sier det også er gjort tester i studien, for å se om to ulike sykepleiere vurderer skjemaet likt når de undersøker PVK.
– Da så vi at de var veldig samstemt om totalscoren. Sykepleier-ledere kan derfor godt bruke dette skjemaet for å se på utviklingen av kvalitet over tid.
Skjemaet er helt gratis å benytte seg av, og de to forskerne håper derfor skjemaene vil tas i bruk både lokalt og rundt om i verden.
– Vi håper rett og slett at så mange som mulig vil bruke dette skjemaet, sier Tuset Gustad.
– Lokalt vil bli et viktig verktøy for å se om PVK kan være en kilde til sykehusinfeksjoner.
Med seg på laget for å utvikle skjemaet har de også hatt fag- og forskningssykepleier ved hjerteseksjonen (St. Olavs hospital) Kari Hanne Gjeilo, overlege i anestesi og leder for Geminisenter for sepsisforskning (GSS) (St. Olavs hospital/NTNU) Erik Solligård, overlege i infeksjonsmedisin og forsker ved GSS (St. Olavs hospital/NTNU) Jan Kristian Damås, statistiker (NTNU) Stian Lydersen og verdensledende PVK-forsker Claire M. Rickard fra Alliance for Vascular Access Teaching and Research (AVATAR).