HELSENORGE

Immunrespons i Inflammatorisk tarmsykdom

Kronisk inflammatorisk tarmsykdom (IBD) er en betennelsesaktig tilstand av ukjent årsak. Sykdommen er relativt vanlig i Norge, og er karakterisert ved betennelse i tarmen med tilbakefallende episoder av magesmerter, diaré og rektalblødning.

Immunrespons i Inflammatorisk tarmsykdom. Bilde.
Foto: Colourbox.com

​Immunforsvaret mot tarmbakterier spiller en sentral rolle i sykdomsutvikling. Vår forskergruppe har fokusert på rollen til en spesiell type lymfocytter (gammadelta T celler) ved inflammatorisk tarmsykdom.

Disse cellene har meget viktige oppgaver, som å forsvare oss mot infeksjoner i tarmen, og å kontrollere immunforsvarets respons. I denne artikkelen oppsummerer vi de siste vitenskapelige publikasjonene, som viser at gammadelta T celler kan være viktige når det gjelder årsaken til IBD.

Spesielt viktig er nye funn som viser at det finnes en spesiell type av disse cellene som beskytter pasientene mot tarmbetennelse, og at pasienten med aktiv sykdom har færre av dem i tykktarmslimhinnen. Dette tyder på at de kan bli et mulig nytt terapeutisk mål i IBD i fremtiden.

Kontaktperson
Ignacio Catalan

Publikasjon
Dig Dis Sci. 2018 May 11. doi: 10.1007/s10620-018-5059-7.
Originaltittel
Gammadelta T Cells: Unconventional T Cells Involved in IBD Pathogenesis.

Fant du det du lette etter?