HELSENORGE

Risikofaktorer for hjerte- og karsykdom blant kvinner med og uten preeklampsi

Eirin B. Haug, Julie Horn, Amanda R. Markovitz, Abigail Fraser, Lars J. Vatten, Corrie Macdonald‐Wallis, Kate Tilling, Pål R. Romundstad, Janet W. Rich‐Edwards, Bjørn O. Åsvold
Preeklampsi, også kjent som svangerskapsforgiftning, er en svangerskapskomplikasjon preget av forhøyet blodtrykk og eggehvitestoffer (proteiner) i urinen.
Det er beskrevet at kvinner med preeklampsi har økt forekomst av hjerte- og karsykdom senere i livet.

Risikofaktorer for hjerte- og karsykdom blant kvinner med og uten preeklampsi. Foto.
Foto: Colourbox.com


En viktig årsak til dette er at kvinner med preeklampsi har flere risikofaktorer for hjerte- og karsykdom sammenlignet med kvinner som ikke hadde sykdommen. Det er derimot lite undersøkt når i livet den ugunstige hjerte- og karrisikoprofilen oppstår, og hvordan den utvikler seg gjennom livet.

 I denne studien koblet vi data fra Medisinsk Fødselsregister med data fra HUNT-undersøkelsen. Dette gjaldt 23.878 kvinner som deltok i en eller flere av HUNT-undersøkelsene.

22.308 kvinner hadde normalt blodtrykk første svangerskap, 1902 utviklet preeklampsi og 478 utviklet utelukkende forhøyet blodtrykk uten protein i urin.

Allerede før første svangerskap fant vi at kvinner som senere utviklet preeklampsi hadde en mer ugunstig profil av kroppsvekt, blodtrykk, hjertefrekvens, lipider og blodsukker sammenlignet med kvinner som hadde normalt blodtrykk første svangerskapet.

Etter første svangerskap så vi en parallell utvikling av hjerte- og karrisikofaktorer. Det betyr for eksempel at kvinner med preeklampsi utviklet høyt blodtrykk i gjennomsnitt 10 år tidligere enn kvinner med normalt blodtrykk i første svangerskap.

Våre resultater understreker at preeklampsi er forbundet med en langvarig risikoprofil for hjerte- og karhelse.

Svangerskapskomplikasjoner er dermed en viktig helseopplysning som kan brukes for å identifisere kvinner som vil ha nytte av forebyggende tiltak mot fremtidig risiko for hjerte- og karsykdom.

Originaltittel:  Life Course Trajectories of Cardiovascular Risk Factors in Women With and Without Hypertensive Disorders in First Pregnancy: The HUNT Study in Norway

Publikasjon:  https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.118.009250Fant du det du lette etter?