HELSENORGE

Tvetydighet – hvordan håndtere forretninger og helsefremmende ledelse samtidig?

Til tross for mye arbeidslivsforskning, er det foretatt lite forskning med fokus på ledelse i småskalabedrifter. Småskalabedrifter defineres som bedrifter med færre enn 20 ansatte.

Tvetydighet – hvordan håndtere forretninger og helsefremmende ledelse samtidig?


Vinberg S, Hansen E, Hedlund M, Landstad BJ

For å få innsikt i hvordan ledere i denne typen bedrifter opplever og håndterer helsefremmende ledelse, ble det foretatt en studie blant 13 norske og svenske ledere. Disse lederne deltok i et utviklingsprogram for helsefremmende ledelse i små og mellomstore bedrifter, og intervjuet i etterkant av programmet.

Studien viste at lederne opplevde tvetydighet knyttet til interne og eksterne krav. Disse utfordringene var knyttet til multitasking der de skulle håndtere lederskap, økonomiske avgjørelser, lovverk og utvikling av de ansatte samtidig.

Til tross for disse utfordringene viste studien at lederne var i stand til å utvikle nye og forbedrede ferdigheter og ny kompetanse ved å delta i utviklingsprogrammet de nettopp var ferdige med.

Dette viser at dersom ledere i denne typen bedrifter får mulighet til å utveksle erfaringer og diskutere arbeidsmiljøspørsmål med likesinnede, tilegner de seg ny og forbedret kunnskap.

I tillegg viste studien at det er viktig at småskalabedrifter blir tilbudt skreddersydde løsninger fra bedriftshelsetjeneste og NAV når det gjelder helsefremmende arbeid i bedriften.

Kontaktperson: bodil.landstad@hnt.no

Originaltittel: Tightrope walking: external impact factors on workplace health management in small-scale enterprises

Publikasjon: Societies, November 2017, Open Access

Fant du det du lette etter?