HELSENORGE
Sykehusenes nye behandlingsinformasjon et fantastisk tilbud til pasientene

Vil spare mye tid med nye nettsider

Fastlege Steffen Krogh Vadseth (31) sier han bruker mye tid på å gi pasienter råd. Han tror nettsiden hnt.no kan frigjøre en halv time daglig.

Fastlege Steffen Krogh Vadseth ved sin kontorpult. Foto.
Fastlege Steffen Krogh Vadseth mener han kan spare opptil en halvtime daglig når pasientene bruker de nye nettsidene til sykehuset.

​Han har så vidt tid til en halvtimes intervju, fastlege Steffen Krogh Vadseth. Arbeidsdagen på legekontoret i Steinkjer går i ett, og på én arbeidsdag har han opp mot 22 pasienter.
- Da er det travelt. Heldigvis er det også roligere dager, sier fastlegen.

Nye nettsider et supert tilbud

I dag gir Vadseth så godt som all informasjon muntlig til pasientene sine. Ved eksempelvis et håndleddsbrudd forklarer han i dag hele behandlingsgangen. Alt fra at pasienten skal ta røntgen for så å gå videre til kirurgisk poliklinikk til gips, kontroll og oppfølging. Når pasienter ber om det, eller har behov for mye informasjon, får de med seg papirutskrifter. Så langt har ikke fastlegen brukt nettsiden til Helse Nord-Trøndelag, i behandlingsøyemed. Kort og godt fordi han ikke kjente til siden. Når han har fått klikket litt rundt er han overbevist:
- Jeg ser helt klart at det er en fordel med en slik nettside for pasienter. Det er et supert tilbud til pasientene, sier fastlegen.

Googler seg redde

Han mener behovet for gode kvalitetssikrede nettsider er stort.  Det er nemlig en stor andel av pasientene til fastlegen som er skråsikre på at de har fått en bestem sykdom eller en lidelse. Årsaken er at de har søkt rundt på nettet etter svar.
- Det er mange som googler seg redde. Da må jeg prøve å motbevise dette med blant annet å ta prøver, sier fastlegen.
Noen pasienter dukker opp på legekontoret til Vadseth og sier bastant: «Jeg har googlet og har det.» Han sier det uansett er viktig å ta pasienten på alvor.

Må være kritisk

Så langt har han til gode å se at pasientene selv har klart å finne ut hva som feiler dem gjennom nettsøk. Noen har vært på riktig spor, men de som mener de har hatt alvorlige diagnoser, som for eksempel kreft, har aldri hatt rett. Vadseth sier rundt én fjerdedel av alle pasientene hans har søkt på nettet for å forsøke å finne ut hva det er som feiler dem.
Til tider kan det være utfordrende å få pasientene til å forstå at de tar feil.
- En må være kritisk til det en finner på nettet. Hvis en finner riktig side er det bra, men sider som inneholder personlige meninger, slik som blogger, er ikke til å stole på, sier Vadseth.

Bruker elektronisk oppslagsverk

Selv bruker fastlegen hovedsakelig Norsk elektronisk legehåndbok. Denne ligger tilgjengelig gjennom et betalingsabonnement, og er nok ikke et sted som folk flest søker seg fram i når de kjenner seg dårlige. Det medisinske oppslagsverket har også et fagspråk som kan være vanskelig å forstå for mange. I de tilfellene der pasientene har behov for større mengder informasjon på papir, pleier Vadseth derfor å forenkle tekstene.  Han har så langt ikke henvist folk til nettsidene til Helse Nord-Trøndelag, men sier han vil gjøre dette med stor sannsynlighet i tiden framover.
Han mener han ville spart mellom fem og ti minutter per pasient ved å henvise dem direkte til nettsidene til Helse Nord-Trøndelag i stedet for å gi dem samme informasjon muntlig. I løpet av dagen blir dette fort en halvtime, som han kan bruke til de pasientene som trenger litt mer tid inne hos legen.


 

Felles-nettlosning-for-spesialisthelsetjenesten from Helse Nord-Trøndelag on Vimeo.

 

  

Nettsidene er under utvikling, og vi jobber stadig med å beskrive flere behandlinger.

 

Har du tilbakemeldinger på nettsidene?

Send gjerne en e-post til kommunikasjon@hnt.no .