Foto: Ole A. Kirknes
Organisering av spesialiteten
Avdelingen har ingen egen sengepost eller vaktordning, men disponerer 2 senger ved medisinsk avdeling.
Innleggelse av pasienter kan være aktuellt ved utredning og behandling av systemsykdommer, for eksempel vaskulitt, myositt og sklerodermi.
Vi har seks spesialister i revmatologi og to LIS-leger knyttet til avdelingen.
Avdeling for revmatologi
Revmatologisk avdeling i Helse Nord-Trøndelag er lokalisert ved Sykehuset Levanger.
Vi utreder og behandler revmatiske sykdommer hos voksne. Hovedtyngden er inflammatoriske leddsykdommer som revmatoid artritt, psoriasisartritt og ankyloserende spondylitt, men også bindevevs- og vaskulittsykdommer.
Revmatologisk avdeling, Sykehuset Levanger dekker hele tidligere Nord-Trøndelag med et nedslagsfeltet på rundt 140 000 innbyggere innen et stort geografisk område.
Foto: Ole A. Kirknes
Revmatologisk avdeling i Helse Nord-Trøndelag driver en utstrakt poliklinisk virksomhet, hvor både leger og sykepleiere har polikliniske konsultasjoner. Avdelingen hadde 4488 polikliniske konsultasjoner og 810 infusjoner i 2018.
Legene ved avdelingen utførte 103 tilsyn på inneliggende pasienter med revmatologiske problemstillinger i 2018.
Det arrangeres røntgenmøter annenhver uke i tillegg til samarbeidsmøter med fysikalsk medisinere og nyreleger hver måned.
Utdanningsløpet
Læringsmålene ivaretas gjennom strukturert opplæring der teoretisk undervisning og utdanning følges opp med faglig supervisjon og veiledning etter mester-svenn-prinsippet.
Det fleste kliniske læringsmålene kan innfris ved Revmatologisk avdeling og Indremedisinsk avdeling ved Sykehuset Levanger. Øvrige læringsmål kan dekkes ved et universitetssykehus. Helse Nord-Trøndelag har avtale om spesialiseringsperiode på 12 måneder med Revmatologisk avdeling, St. Olavs hospital.
Utdanningsløp
Avdeling hovedspesialitet
| Revmatologisk avdeling, Sykehuset Levanger
| 24 mnd
|
Spesialiseringstjeneste i eget HF
| Indremedisinsk avdeling, Sykehuset Levanger
| 24 mnd
|
Spesialiseringstjeneste i annet HF | Revmatologisk avdeling, St. Olavs hospital
| 12 mnd
|
Introduksjon av nye LIS-leger
Introduksjon av nye LIS-leger skjer etter et individuelt opplegg tilpasset den enkelte lege.
LIS-legen får innføring i organisering, dokumentasjonssystemer, foretakets kvalitetssystem, beredskap og verdigrunnlag. Nye LIS-leger har en tilpasset arbeidshverdag med gradvis innføring i de ulike pasientkategoriene tilknyttet avdelingen med opplæring i klinisk revmatologisk status og ultralyd av erfaren LIS-lege eller spesialist.
Supervisjon, veiledning og faglig utvikling
Veiledning: LIS-legen får tildelt veileder som er spesialist i revmatologi. Det settes av en time til veiledningssamtale hver måned.
Supervisjon: Det legges til rette for fortløpende supervisjon av LIS-legen i de ulike læringssituasjonene LIS-legen utøver sitt arbeid i. Det legges opp til tett supervisjon (mester-svenn) med noen felleskonsultasjoner ved oppstart og deretter supervisjon ad hoc.
Faglig utvikling: Det er øremerket 60 minutter/uke i arbeidsplan hos både LIS-legen og spesialist for konferering av ulike problemstillinger.
LIS-legen har avsatt 8 timer fordypningstid hver 14. dag. Det legges til rette for at LIS-legen får delta på faglige møter som avholdes ved avdelingen.
Vurdering og dokumentasjon av oppnådde læringsmål
Vurdering av LIS-legens faglige utviklingen skjer i den månedlige veiledningssamtalen. LIS-legen vil i tillegg få fortløpende vurdering av faglig utvikling og oppnådde læringsmål. De enkelte læringsaktiviteter registreres og vurderes i Kompetanseportalen. Veileder godkjenner læringsmålene, dersom behov drøftes i evalueringskollegiet. Veiledere og supervisører skal møtes to ganger årlig for formell evaluering av LIS-legen. Veileder vil deretter gi formell tilbakemelding til LIS-legen om progresjonen i utdanningen og gi råd om hvordan videre progresjon skal gjennomføres.
Internundervisning og kurs
Avdelingen har internundervisning til passet kliniske læringsmål for LIS- leger 2 ganger i uken, minst 70t pr år: hver tirsdag 12.45-13.30 og torsdag 09.00-10.00.
Foto: Ole A. Kirknes
Ansvaret for undervisningen rullerer mellom spesialistene og LIS-legene. Internundervisning skal sikre gjennomgang av teoretiske læringsmål og man benytter en liste med oversikt over læringsmål for spesialiteten for å sikre at dette gjennomgås ila en periode på 2 år. Undervisningen kan ha utgangspunkt i forskningsartikler, kasuistikker eller teoretisk gjennomgang av et tema.
LIS-legen får permisjon for å delta på alle anbefalte kurs. Avdelingen prøver også å legge til rette for deltagelse på andre relevante kurs.
Forskning
Avdelingen deltar i inkludering av pasienter til ulike forskningsprosjekter, eksempelvis NORSTAR-studien. Det planlegges at avdelingen skal delta i en nasjonal randomisert studie om behandling av urinsyregikt når prosjektet har fått godkjenning. Avdelingen er knyttet opp til GTI (Go-treat-it) som inkluderer data til nasjonale kvalitetsregistre (NorArtritt, NorVAS).
En av spesialistene er i PhD-løp.
Forskning for leger
Utdanningsutvalg og utdanningsansvarlig overlege
Utdanningsutvalget består av en utdanningsansvarlig overlege, en LIS-lege og avdelingsleder. Det avholdes to faste møter per halvår i utdanningsutvalget.
Simulering og ferdighetstrening
Avdelingen har ikke eget opplegg for simulering. Veiledning og supervisjon tilknyttet ferdigheter som leddpunksjon, polarisasjonsmikroskopi, kapillærmikroskopi, ultralyd mm gis av alle avdelingens overleger/erfaren LIS.
Tillitsvalgte
Tillitsvalgte for leger
Kontakt
Kontakt for LIS-leger