HELSENORGE

Fullsatt sal for mager med plager

Det ble fullsatt sal da Helse Nord-Trøndelag i samarbeid med HUNT Forskningssenter avsluttet Forskningsdagene med seminaret «Mager med plager».

Overlege i pediatri, Angelique Tiarks holder foredrag foran en full sal på HUNT Forskningssenter. Foto.
Overlege i pediatri ved Helse Nord-Trøndelag, Angelique Tiarks, holder sitt innlegg under seminaret «Mager med plager» fredag ettermiddag.

Siden 20. september har Forskningsdagene blitt avholdt over hele landet, med mål om å skape begeistring og forståelse for forskning.

Under arrangementet inviteres forsknings- og kunnskapsbaserte institusjoner til å vise frem sin virksomhet for allmennheten.

I Helse Nord-Trøndelag har både ansatte, pasienter, pårørende og besøkende kunne ta del i blant annet fotoutstilling med temaet «verdi», posterutstilling som viser forskning i Helse Nord-Trøndelag, samt filmklipp hvor forskere i helseforetaket forteller om sine forskningsprosjekter.

Onsdag 27. september kunne de fremmøtte også ta del i et storstilt matgilde i kantina på Sykehuset Levanger, da lærlingene disket opp åpen buffet med temaet «verdien av kortreist mat».

Her ble det hentet inn råvarer som blant annet grønnsaker fra Røstad i Levanger, spekepølse fra Steinkjer og Inderøy og elg fra Trøndelagsregionen.

Fredag ble årets Forskningsdager avsluttet med seminar på HUNT Forskningssenter. Med servering av kaffe og forfriskninger fikk det fremmøtte publikummet på om lag 80 personer ta del i seminaret «Mager med plager».

(Saken fortsetter under bildet)
Professor og forsker Anne Luise Kirkengen holder foredrag fra talerbenken. Foto.
Professor og forsker Anne Luise Kirkengen holdt innlegget «Vondt i magen – men hva er egentlig problemet?».

Temaet for årets Forskningsdager er verdier, og gjennom seminaret fikk publikum et innblikk i verdien av en velfungerende mage, som mange tar for gitt men ikke alle er forunt.

Først ut var professor og forsker Anne Luise Kirkengen. Med innlegget «Vondt i magen – men hva er egentlig problemet?», tok hun blant annet for seg plager knyttet til stress og psykiske lidelser.

Deretter fortalte overlege i pediatri ved Helse Nord-Trøndelag, Angelique Tiarks, om forskningsprosjekter som kan gi en bedre forståelse av plager som rammer både barn og voksne. 

Her ble det også fortalt om temaer som cøliaki, laktoseintoleranse, refluks og ulcerøs kolitt.