HELSENORGE

Lærlingene viste verdien av kortreist mat

Forskningsdagene handler ikke bare om næring i form av kunnskap. I kantina på Sykehuset Levanger viste kokkelærlingene Johannes, Hege og Marthe Kristin frem verdien av kortreist mat fra Trøndelag.

Kokkelærlingene Marthe Kristin Olson (t.v.), Johannes Bakkan Brenne og Hege Leinum. Foto.
Kokkelærlingene Marthe Kristin Olson (t.v.), Johannes Bakkan Brenne og Hege Leinum sto for både planleggingen og gjennomføringen av «Verdien av kortreist mat» onsdag.

– Vi har nok brukt en uke til sammen på å få det til. Mye av tiden har gått med til planlegging, men det har også vært en stor jobb å lage selve maten. Det har vært tøft, men samtidig veldig artig og lærerikt, sier kokkelærling Johannes Bakkan Brenne.

Sammen med lærlingkollegene Hege Leinum og Marthe Kristin Olson fikk de i år ansvaret med å både planlegge, produsere og servere buffet i sykehuskantina, med temaet «verdien av kortreist mat». 

Dette som del av Helse Nord-Trøndelags program under årets Forskningsdager, med mål om å vise frem Trøndelags skattekammer av råvarer.

(Saken fortsetter under bildet)

Flere bord med mat ble satt frem i kantina under arrangementet. Foto.
Det var mye å velge blant da kokkelærlingene viste frem verdien av kortreist mat.

Serveringen hadde en kapasitet på mellom 200 – 250 spisende, og var onsdag formiddag åpen for både ansatte, pasienter, pårørende og besøkende. På menyen sto både kaldmat og varmmat, bestående av alt fra fisk, salat, brødmat og spekemat til tapasboller, lammekjøtt og gryteretter. Også dessert var å by på fra de ivrige lærlingene.  

– Det virker å være mange som har kommet for å spise i dag, og jeg synes det er artig å få vist frem en litt annerledes type mat enn den vi serverer ellers i hverdagen. Ikke bare for de ansatte, men også for pasienter og pårørende, sier Hege, som i likhet med Johannes forteller at ansvaret for arrangementet ga god læring.

Blant de lokale råvarene benyttet kunne en fine både spekepølse fra Steinkjer og Inderøy, lokale grønnsaker fra Røstad i Levanger og elg fra Trøndelagsregionen.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Desserter står plasser i en kjøledisk. Foto.
Også dessert var å by på i kantina i Levanger onsdag formiddag.

Seksjonsleder for kjøkken, Merethe Aalberg Veie, har sammen med de tre lærlingene tatt del i arrangementet fra start til mål. 

– Det har bydd på arbeidsoppgaver som går utenfor de daglige rutinene. I tillegg til planleggingen av innkjøp og meny, bruker lærlingene to arbeidsdager på å produsere maten. Så det går med en del arbeidstimer for å få dette til, sier Veie.

Blant dem som hadde tatt turen til sykehuskantina for å prøve de lokale råvarene, var Ann Karin Meland og Inger Meland Leinum, som også viste seg å være tanten og moren til lærling Hege.

– Jeg synes de er kjempeflinke. Maten var kjempegod, sier Inger, til enighet fra bordkameraten.

– Det er ikke så mye mer å si enn det, slår Ann Karin fast.

– Maten var god.

(Saken fortsetter under bildet)

Ann Karin Meland (t.v.) og Inger Meland Leinun. Foto.
Ann Karin Meland (t.v.) og Inger Meland Leinum var blant dem som tok en smakebit fra dagens meny.

Utenfor sykehuskantinene i Levanger og Namsos ble det onsdag også avholdt quiz, poster-utstilling og utdeling av Forskningsdagene-effekter, hvor Forskningsavdelingen satte opp stand.

Her kunne både ansatte, pasienter og besøkende konkurrere om ulike premier, og få et innblikk i ulike forskningsprosjekter.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Ansatte svarer på quiz. Foto.
Utenfor kantinadøra ble det arrangert quiz og poster-konkurranser.

Fredag 29. september går serveringen av mat over til foredrag, når publikum bys til seminar ved HUNT Forskningssenter. 

Med temaet «Mager med plager. Verdier av forskning på fordøyelsessystemet» vil professor Anne Luise Kirkengen samt overlegene Eivind Ness-Jensen og Angelique Tiarks fortelle om magesmerter, og forskningsprosjekter som kan bidra til en bedre forståelse for plagene både hos voksne og barn. 

Seminaret vil også bli videooverført til møterom Bråholmen ved Psykiatrisk klinikk i Namsos.

Programmet for årets Forskningsdager ved Helse Nord-Trøndelag kan du se her (PDF)