HELSENORGE

Overlege vant nasjonal forskningspris

Forsker og overlege Håvard Dalen er tildelt Norsk Cardiologisk Selskaps forskningspris for 2017.

Håvard Dae\len, Foto.
Forsker og overlege Håvard Dalen. Foto: Privat

Prisen ble delt ut under Norsk Cardiologisk Selskaps (NCS) høstmøte fredag 27. oktober, som ble avholdt på Fornebu i Bærum. 

Prisen har som mål å premiere en aktiv forsker som har utmerket seg innen kardiologisk forskning i Norge. Juryen besto av NCS sitt forskningsutvalg, og endte til slutt opp med å kåre Dalen til årets vinner.

– Prisen er en anerkjennelse av det arbeidet vi har gjort, og veldig artig for forskningsmiljøet, sier Dalen, som til daglig jobber som overlege ved Klinikk for hjertemedisin ved St. Olavs Hospital og Sykehuset Levanger, og som førsteamanuensis ved Institutt for Sirkulasjon og Bildediagnostikk ved NTNU.

Blant juryens begrunnelser for pristildelingen var kardiologens forskningsaktivitet på kvalitet av hjerteultralyd, bruk av lommeultralyd for bedre diagnostikk av pasienter, og bruk av endepunktregister i forskningen ved HUNT Forskningssenter. 

(Saken fortsetter under bildet)

Prisen ble delt ut under Norsk Cardiologisk Selskaps høstmøte. Foto: Eivind S. Platou
Prisen ble delt ut under Norsk Cardiologisk Selskaps høstmøte. Foto: Eivind S. Platou

Dalen sier det dermed er flere som fortjener heder for arbeidet som er lagt ned. 

– Kardiologene på Sykehuset Levanger har vært veldig viktig for det innovative miljøet innen bruk av lommeultralyd, sammen med sykepleierne på avdelingen. Det var der vi fikk testet lommeultralyd-teknologien først, som nå er blitt implementert rundt om i verden, sier Dalen, som også trekker frem kolleger ved St. Olavs hospital og NTNU. 

– Samtidig har Forskningsavdelingen i Helse Nord-Trøndelag vært sentral i arbeidet med endepunktregisteret for hjerteinfarkt, som utveksler forskningsdata med HUNT. De har fått opp kvaliteten på registeret, og organisert alt av søknader, sier kardiologen.

– Jeg blir kanskje ansiktet utad for mye av forskningen som utføres, men det er veldig mange som har lagt ned en stor innsats for å oppnå disse resultatene.

Juryen besto av leder for NCS sitt forskningsutvalg, Cecilie Risøe, overlege Svein Rotevatn og overlege Terje Steigen.

Relatert: Hør intervju om lommeultralyd og diagnose av hjerteproblemer med PhD Håvard Dalen på NRK Trøndelag:

Håvard Dalen på NRK Radio 17. mars 2014 (MP3)

Prisen ble delt ut under Norsk Cardiologisk Selskaps høstmøte. Foto: Eivind S. Platou
Prisen ble delt ut under Norsk Cardiologisk Selskaps høstmøte. Foto: Eivind S. Platou