HELSENORGE

Setter forskning på menyen

Både kokker, lærlinger, forskere og leger settes i sving for å servere årets program under Forskningsdagene.

Forskningssjef Bodil Landstad (t.v.) og seksjonsleder for kjøkken, Merethe Aalberg Veie. Foto.
Forskningssjef Bodil Landstad (t.v.) og seksjonsleder for kjøkken, Merethe Aalberg Veie, håper så mange som mulig tar turen innom helseforetaket under Forskningsdagene.

Forskningsdagene er en årlig, nasjonal festival hvor forsknings- og kunnskapsbaserte institusjoner inviteres til å vise frem virksomheten sin for allmennheten. 

Dagene avholdes i perioden 20. september - 1. oktober, og årets tema er «verdier». Forskningssjef i Helse Nord-Trøndelag, Bodil Landstad, håper så mange som mulig tar turen til helseforetaket under arrangementet.

– Det er ekstremt viktig for oss å drive med forskningsformidling. ikke bare innad, men også utad. Det kan bidra til å øke pasientbehandlingen, øke kvaliteten i tjenestene og bygge videre tillit til oss hos pasientene, sier Landstad, som forteller at både ansatte, pasienter, pårørende og besøkende alle er velkomne til Forskningsdagene.

I Helse Nord-Trøndelag slås flere yrkesgrupper sammen i målet om å begeistre publikum både i og utenfor helseforetaket. 

Fotoutstilling med temaet «verdier», samt posterutstilling og korte filmklipp av forskningsprosjekter kan sees alle dager på Sykehuset Levanger.

I tillegg vil det onsdag 27. september bli avholdt quiz og aktiviteter utenfor sykehuskantinene i Namsos og Levanger. Her vil Forskningsavdelingen sette opp «stand» og dele ut premier. Innenfor kantinedørene i Levanger kan en også få en smak av Trøndelags skattekammer av råvarer, når kokkene serverer buffet med temaet «verdien av kortreist mat».

(Saken fortsetter under bildet)

Forskningssjef Bodil Landstad (t.v.) og seksjonsleder for kjøkken, Merethe Aalberg Veie. Foto.
Foruten programmet i kantinen, blir det også arrangert foredrag ved HUNT Forskningssenter fredag 29. september.

– Fokuset for dagen er kortreist mat fra Trøndelag, og vi vil hente inn råvarer som både fisk, kjøtt og grønnsaker fra ulike steder i distriktet. Tre lærlinger på huset får i oppdrag å lage maten, både når det gjelder planlegging, menyskriving og nivåberegning. Dette er arbeidsoppgaver som går utenfor de daglige rutinene, og vil være en lærerik prosess for dem, sier seksjonsleder for kjøkken, Merethe Aalberg Veie.

Hun sier matserveringen vil ha en prislapp på 99 kroner per person, og serveres til det er tomt for mat.

– Alle som vil smake på maten er velkomne. I tillegg til planleggingen av innkjøp og meny, bruker lærlingene to arbeidsdager på å produsere maten. De vil også stå for selve gjennomføringen av serveringen, så det legges inn noen arbeidstimer for å få til dette, sier Veie.

Fredag 29. september går serveringen av mat over til foredrag, når publikum bys til seminar ved HUNT Forskningssenter. 

Med temaet «Mager med plager. Verdier av forskning på fordøyelsessystemet» vil professor Anne Luise Kirkengen samt overlegene Eivind Ness-Jensen og Angelique Tiarks fortelle om magesmerter, og forskningsprosjekter som kan bidra til en bedre forståelse for plagene både hos voksne og barn. 

Seminaret vil også bli videooverført til møterom Bråholmen ved Psykiatrisk klinikk i Namsos.

Her kan du se hele programmet for årets Forskningsdager i Helse Nord-Trøndelag (JPEG)