Månedens forsker: Ignacio Catalan-Serra

Lurer du på hvordan livet er som forsker i Helse Nord-Trøndelag? Møt overlege i gastroenterologi, Ignacio Catalan-Serra, som i november er gjesteforsker i Singapore.

Bilde av Ignacio Catalan-Serra i et laboratorium. Foto.
Forsker og overlege i gastroenterologi, Ignacio Catalan-Serra, tilbringer november i Singapore som gjesteforsker ved Singapore Immunology (SIgN). Foto: Privat

Navnet mitt er Ignacio Catalan-Serra. Jeg er en 42 år gammel spesialist i gastroenterologi, kommer fra Spania og jobber på Sykehuset Levanger og NTNU.

Jeg tok medisinutdannelsen min ved Universidad de Valencia, hvor jeg også fullførte doktorgraden min i 2016. Her arbeidet jeg med immunrespons i Inflammatorisk tarmsykdom (IBD). IBD består av to hovedsykdommer; ulcerøs kolitt og Crohns sykdom.

Spesialiseringen innen gastroenterologi og hepatologi fullførte jeg i Valencia, ved Universitetssykehuset Hospital Arnau de Vilanova. Der jobbet jeg som overlege til 2013 og ledet enheten for inflammatorisk tarmsykdom.

Mitt profesjonelle og private liv endret seg ganske mye på dette tidspunktet, da jeg og konen min Åshild – en fantastisk LIS-lege i ortopedi fra Bergen – bestemte oss for å flytte fra Spania til Trøndelag.

Heldigvis følte jeg meg veldig velkommen hos kollegene mine på Sykehuset Levanger. Jeg lærte meg norsk med trøndersk aksent – som ikke var en veldig enkel oppgave – og ble raskt integrert i sykehusets sosiale liv.

Det er ikke enkelt for en spanjol å bli vant til de lange, kalde vintrene i Norge og man kommer til å savne viktige deler av livet som sol, lokal mat og venner. Heldigvis fikk jeg nye gode venner og muligheten til å utvikle meg videre i arbeidet mitt. Nå trives jeg veldig godt i Trøndelag.

Jeg må likevel innrømme at direkteruten fra Trondheim til Alicante har hjulpet meg mye med å holde kontakten med Valencia og folket der. Jeg sier vanligvis at det å spise paella med venner ved stranden nå og da er den beste kuren mot mørke vintre! 

(Saken fortsetter under bildet)

Bilde av Ignacio Catalan-Serra som står på gaten i Singapore. Foto

Catalan-Serra begynte å forske på IBD i 2007. Her fra oppholdet i Singapore. Foto: Privat

I dag kombinerer jeg jobben min som overlege i gastroenterologi med en forskningsstilling som postdoktor ved NTNU og Senter for molekylær inflammasjonsforskning (CEMIR). Jeg har 50 prosent stillingsbrøk begge stedene, så det blir en del reising mellom Levanger og Trondheim.

Jeg har likevel vært heldig som har fått ta del i IBD-gruppen ved NTNU i 2016, ledet av professor A.K. Sandvik. Dette er en av de sterkeste forskningsgruppene i landet innen studier av årsaker og mekanismer til IBD. 

Som kliniker har jeg behandlet IBD i mange år. Men til tross for at vi i dag har bedre diagnostiske metoder, flere effektive medisiner og behandlinger, kan ulcerøs kolitt og Crohns sykdom være svært belastende sykdommer.

IBD er kroniske sykdommer som i størst grad rammer unge mennesker – noen ganger barn – i form av tilbakevennende oppblussinger av betennelse. Dette kan føre til både diaré, magesmerter, vekttap og blødninger.

Det kreves regelmessig bruk av sterke, immunundertrykkende medisiner og kirurgiske behandlinger for å kontrollere symptomene og komplikasjoner som kan oppstå som følge av sykdommen. Dette resulterer i en nedsatt livskvalitet for pasientene som rammes, og høye kostnader for helsesektoren.

Jeg startet forskningen min på IBD i 2007, med to spørsmål vi som forskere på IBD ville finne svar på: hva er årsaken til at en utvikler IBD?; og hvordan kan vi kurere sykdommen – eller i det minste behandle den mer effektivt og med mindre bivirkninger?

Dessverre er ikke årsaken bak IBD kjent ennå. Vi er likevel kommet lengre i arbeidet med å identifisere hovedfaktorer involvert i sykdomsutviklingen; som er en viss genetisk bakgrunn, mikrobiota (tarmbakterier) og immunresponsen som utvikles. 

For å si det på en enklere måte kan vi si at IBD-pasienter har en genetisk bakgrunn som gjør dem mer mottakelig for en overdreven immunrespons mot deres egne bakterier. Dette fører til kronisk betennelse i mageregionen.

Av den grunn har forskningens fokus innen IBD vært å studere de immune systemene og de tilbakevendende infeksjonene som utvikles hos pasientene. Vi har ett mål med denne forskningen: hvis vi kan kategorisere de feilregulerte immunresponsene kan vi kanskje klare å forstå mekanismene som fører til betennelsen i tarmsystemet. Da kan vi kanskje også finne nye inngrep eller medisiner som kan hjelpe pasientene.

Immunresponsene våre er også forskjellige. Det gjør at vi ved å karakterisere immuniteten til hver enkelt pasient kan hjelpe klinikere å velge spesifikke behandlinger, og velge den mest effektive behandlingen med minst bivirkninger for hver enkelt. Denne nye måten å selektere individuelle pasienter på er en vital del av det vi kaller «personalisert medisin».

(Saken fortsetter under bildet)

Bilde av Ignacio Catalan-Serra i et laboratorium. Foto.

Forsker og overlege i gastroenterologi, Ignacio Catalan-Serra, tilbringer november i Singapore som gjesteforsker ved Singapore Immunology (SIgN). Foto: Privat

Prosjektene vi nå jobber med tar sikte på å karakterisere noen spesielle lymfocytter (undergruppe av hvite blodceller) som holder til i den gastrointestinale trakten.

Disse lymfocyttene har vist å ha en viktig rolle i kontrolleringen av infeksjoner og betennelser, og kalles gammadelta T-celler.

Vi ser også på forekomsten av infeksjoner som kun oppstår hos pasienter med svak immunrespons, og som kan påvirke IBD-pasienter. Her samarbeider vi med “The Foundation for the Promotion of Health and Biomedical Research of Valencia Region” (FISABIO) i Valencia og Universidad Complutense i Madrid.

I tillegg har vi en forskningsgruppe som akkurat nå studerer sopp som koloniserer seg i fordøyelsessystemet hos IBD-pasienter (kalt «mycobiome» eller «fungome»), som vi tror er svært viktig for å opprettholde en sunn fordøyelse. Dette arbeidet er et samarbeid med University of California Los Angeles (UCLA).

Nå i november tilbringer jeg fire uker i Singapore og Singapore Immunology (SIgN) som gjesteforsker. SIgN er et av de mest prestisjetunge laboratoriene for immunologi i Asia, og har sterk ekspertise og teknologi for å karakterisere immunresponser med en teknikk som kalles «advanced flow cytometry».

Sammen med Dr. A. Larbi studerer vi for øyeblikket blodceller og plasma fra norske IBD-pasienter, samlet inn ved NTNUs biobank siden 2014. Her vil vi identifisere nye diagnostiske markører for IBD, eller faktorer som kan predikere sykdomsutviklingen.

Det internasjonale samarbeidet kan hjelpe oss til å stille bedre diagnoser, identifisere pasienter med høy risiko for sykdomsutvikling eller høy risiko for operasjon tidligere i sykdomsforløpet.

Forskningsarbeidet har blitt støttet ved hjelp av et forskningsstipend fra Forskningsavdelingen i Helse Nord-Trøndelag. Vi er takknemlig for denne hjelpen til å utvikle nytenkende forskning som kan bli direkteoverført til pasientene. Jeg vil også takke NTNU og Norsk gastroenterologisk forening (NGF) for finansiell støtte til prosjektet.

Det er fortsatt mye arbeid som gjenstår, men vi er optimistiske med tanke på de spennende resultatene som er i vente.

Hilsen fra Singapore!


Relatert: Hør intervju om Inflammatorisk tarmsykdom (IBD) med Ignacio Catalan-Serra på NRK Trøndelag:

Ignacio Catalan-Serra på NRK Radio 23. mai 2016 (MP3)

Relatert:

Månedens forsker: Sara Germans Selvik (HTML)