Storstilt studieåpning for NTNU Link

Ti legestudenter fra NTNU startet denne uken opp i det nye, desentraliserte medisinstudiet NTNU Link. Torsdag var det klart for offisiell åpningsseremoni ved Sykehuset Levanger.

De nye NTNU Link-studentene står sammen med ordfører, prosjektleder, forskningssjef og HNT-direktør i solen. Foto.
De nye NTNU Link-studentene Rasmus Dyresen Lilleløkken (f.v.), Inga Skogvold Rygg, Cecilie Annette Wagenheim, Ingrid Aune Bergstrøm, Marianne Aarø Fosseide, Sigrid Aspli, Henriette Carlsen, Marianne Bjørnland Vadset, Simen Grønneng Johansen, og Min Su Kim

Se NTNU Link-student Inga Skogvold Rygg sin tale under åpningen av studiet 23. august 2018 i videovinduet under:

 

– Det var vel få av oss medisinstudentene som hadde forventet at vi skulle ende opp som studenter på Levanger.

Det sa NTNU-student Inga Skogvold Rygg, da hun torsdag entret talerstolen under åpningsseremonien for det nye, desentraliserte medisinstudiet NTNU Link.

Sammen med ni andre studenter, som alle har fullført de to første årene av medisinstudiet på NTNU i Trondheim, startet hun mandag opp i det nye studieløpet ved profesjonsstudiet i medisin nord i Trøndelag.

Under NTNU Link får opp til 16 studenter muligheten til å fullføre deler av studiet sitt ved sykehusene i Helse Nord-Trøndelag, samt kommunehelsetjenesten i Levanger og Namsos.

Det er også etablert et utdanningssamarbeid med Nord universitet hvor ferdighetslaboratoriet på Campus Røstad skal benyttes til avansert simulering, hvor mye av læringen skal foregå sammen med sykepleierstudenter i tverrprofesjonelle team.

Alle fagmiljøene i NTNU Link knyttes opp mot de etablerte undervisningsmiljøene ved NTNU i Trondheim, som Skogvold Rygg også ga mye skryt i sin åpningstale torsdag.

– Både studentbyen Trondheim og medisinstudiet ved NTNU innfridde alle våre forventninger, men det var noe som kriblet i oss da det ble snakket om det nye studiet i Levanger og Namsos, sa hun fra talerstolen.

Den nye Link-studenten påpekte at mange unge i dag velger å flytte til de største byene, men at størrelse alene ikke nødvendigvis betyr at noe er bedre. 

– Den menneskelige kompetansen er definitivt ikke størrelsesavhengig. Så lenge den har et system hvor den får utfolde seg, så vil den blomstre både på Sparbu og i New York, sa hun. 

– Vi valgte Link på grunn av den kompetansen som finnes her. Fordi man har utarbeidet et studium som er tuftet på mer moderne og forhåpentligvis bedre pedagogiske metoder enn det man per i dag har mulighet til i Trondheim.

(Saken fortsetter under videovinduet)

Se videosammendrag fra åpningsseremonien av NTNU Link i videovinduet under:

 

Unikt i Norden

Link står for «langsgående integrert klinisk tjeneste», og NTNU Link vil være først ut i Norden med å benytte studiemodellen i deler av medisinstudiet.

Lege og prosjektleder for NTNU Link, Børge Lillebo, sier kun få universiteter i Europa gjør tilsvarende, mens det i Canada og Australia har vært etablert i 30-40 år og representerer en innovativ og kunnskapsbasert utdanningsstruktur.

I stedet for at studentene møter pasienter og undervisere i kortvarige, fagspesifikke blokker, møter de pasienter, undervisere og fag langsgående integrert over lengre tid.

Lillebo sier studentene dermed kan ta del i pasientenes utvikling over tid, og undervisere kan ta del i studentenes utvikling over tid. Det muliggjør langvarige relasjoner mellom studenter og pasienter, og studenter og undervisere. 

– En student kan for eksempel følge en gravid gjennom svangerskapet eller se en pasient med kronisk sykdom i både gode og dårlige perioder, sier Lillebo.

Les blogg om det nye medisinstudiet NTNU Link av Børge Lillebo på NTNU sin hjemmeside

– Flere positive effekter

Administrerende direktør i Helse Nord-Trøndelag, Torbjørn Aas, var også på talerstolen under åpningsseremonien torsdag. Han sier det nye medisinstudiet kan bidra til å styrke Helse Nord-Trøndelag på flere områder.

– I Helse Nord-Trøndelag er vi stolt av det tilbudet vi gir til pasienter og innbyggere, og stolt av å få samarbeide med NTNU om å videreutviklet det. Vi mener vi er godt skikket til å kunne gi studentene veldig gode forutsetninger for å bli gode leger når de er ferdigutdannet, sa Aas, og fortsatte:

– NTNU Link er viktig for Helse Nord-Trøndelag grunnet flere ting; Å øke rekrutteringen til helseforetaket og kommunehelsetjenesten, å få bli en del av NTNU sitt system som vi håper kan styrke fag og kvalitet ytterligere, samt videreutvikle samarbeidet vårt mellom institusjonene i regionen.

Dette var også noe administrerende direktør i Helse Midt-Norge, Stig A. Slørdahl, sa seg enig i.

– Dette er en stor dag for helsetjenesten i Midt-Norge. Det er en stor dag for Helse Midt-Norge, og ikke minst en stor dag for pasientene og befolkningen i denne regionen. Dette studiet vil sikre fortsatt rekruttering og kvalitet i helsetjenesten, sa Slørdahl.

Levanger-ordfører Robert Svarva trakk også frem rekrutteringsmulighetene for regionen under sin åpningstale.

– Dette er en stor dag for oss alle, og en veldig viktig, strategisk dag for Levanger kommune. Den er med på å gjøre fremtiden enda lysere, og gir enda flere muligheter for kommunen og regionen, sa han.

Mer informasjon om studiet NTNU Link på Helse Nord-Trøndelag sin hjemmeside

Bildegalleri:

De nye NTNU Link-studentene står sammen med ordfører, prosjektleder, forskningssjef og HNT-direktør i solen. Foto.

F.v: Inga Skogvold Rygg, Rasmus Dyresen Lilleløkken, Cecilie Annette Wagenheim, Ingrid Aune Bergstrøm, Marianne Aarø Fosseide, Sigrid Aspli, Robert Svarva, Henriette Carlsen, Prosjektleder for NTNU Link Børge Lillebo, Marianne Bjørnland Vadset, Simen Grønneng Johansen, Min Su Kim, Forskningssjef i HNT Bodil Landstad, Adm.direktør HNT Torbjørn Aas.

Mange personer sitter samlet i en gymsal for åpningsseremoni, foto.

Konferansier og Studieprogramleder for profesjonsstudiet i medisin , Ivar Skjåk Nordrum, fikk mange tilhørere under åpningsseremonien torsdag. Foto: HNT

Dekan ved Fakultet for medisin og helsevitenskap ved NTNU, Björn Gustafsson, snakker fra en talerstol. Foto

Dekan ved Fakultet for medisin og helsevitenskap ved NTNU, Björn Gustafsson, taler under åpningsseremonien. Foto: HNT

Direktør for Helse Midt-Norge og fagdirektør Siv Mørkved står ved talerstolen. Foto.

Administrerende direktør i Helse Midt-Norge, Stig A. Slørdahl, og assisterende fagdirektør i Helse Midt-Norge, Siv Mørkved, tok begge turen til studieåpningen. Foto: HNT

Prosjektleder for NTNU Link, Børge Lillebo, snakker fra talerstolen. Foto.

Prosjektleder for NTNU Link, Børge Lillebo, fortalte mer om den nye studiemodellen i sin tale under åpningen. Foto: HNT

Ordfører i Levanger, Robert Svarva, prater fra talerstolen. Foto

Ordfører i Levanger, Robert Svarva, prater fra talerstolen. Foto: HNT

Artist Magnus Hestegrei spiller på guitar og synger. Foto

Artist Magnus Hestegrei åpnet seremonien med et utvalg av egne låter. Foto: HNT