Inviterer til frokostmøte om sepsis

Sepsis er den største årsaken til sykdom og død i verden som kan forebygges. 13. september deltar HNT-forskerne Lise Tuset Gustad og Nina Skei på frokostmøte i Trondheim for å øke kunnskapen om den alvorlige infeksjonen.

Lise Tuset Gustad og Nina Skei står sammen bak en pasientseng. Foto

Lise Tuset Gustad (t.v.) og Nina Skei ønsker å spre kunnskap om sepsis til befolkningen. Å oppdage tilstanden tidlig er viktig for å forhindre dødsfall eller varige konsekvenser. Foto: Helse Nord-Trøndelag

Sepsis, som ofte går under navnet blodforgiftning, er en alvorlig tilstand hvor en infeksjon har ført til en alvorlig betennelsestilstand i flere organer i kroppen.

I Norge dør om lag 4000 personer i året som følge av sepsis. 80 prosent av tilfellene starter utenfor sykehuset, men ville du gjenkjent sepsis hvis du så det?

Sprer kunnskap

For å spre kunnskap og bevissthet om sepsis inviterer Geminisenter for Sepsisforskning til frokostmøte på verdens sepsisdag 13. september. Frokosten blir holdt på Bibliotek for medisin og helse på NTNU.

Blant dem som vil dele kunnskapen sin er spesialsykepleier i Helse Nord-Trøndelag, Lise Tuset Gustad, og anestesioverlege Nina Skei, som begge er forskere ved helseforetaket og geminisenteret.

– Sepsis kan forebygges med vaksinering og tilgang til rene helsetjenester, rent vann og rene fødsler. Men først og fremst kan sepsis effektivt forebygges gjennom kunnskap, sier Gustad.

Stor dødelighet på verdensbasis

Sepsis oppstår når bakterier kommer over i blodet, og får kroppens immunforsvar til å overreagere. Dette kan føre til at flere av organene i kroppen skades og svikter.

På verdensbasis rammes 27 – 30 millioner mennesker av sepsis hvert år, hvor syv til ni millioner av tilfellene fører til dødsfall.

– Sepsis er også en av de vanligste dødsårsakene på norske sykehus, og krever rask behandling. Derfor er det viktig at både pårørende og helsepersonell kan kjenne igjen symptomene på infeksjonen, sier Skei.

Under forkostmøtet vil hun snakke om hvorfor halvparten av de som får sepsis ikke blir helt frisk igjen, mens Gustad vil gi en innledende innføring i hva sepsis er.

Andre temaer som vil tas opp under møtet er hvem som får sepsis og hvorfor de får det, samt hvordan kunstig intelligens kan hjelpe i kampen mot sykdommen.

Mer informasjon om frokostmøtet finner du på Facebook:

Arrangementsside på Facebook

PS: Gjennom prosjektet «Stopp sepsis sykepleier» ble dødeligheten blant sepsispasienter på Sykehuset Levanger redusert med 43 prosent.

Mer om prosjektet kan du lese her:

Leder an i kampen mot blodforgiftning