
På bildet: F.v.: Anita Flasnes Holthe (kvalitetsrådgiver), Mona Duna (vernepleier) og Lotte Fossland. Foto: HNT
Pårørende har både mulighet og rettighet til å delta i helsevurderingen av pasienten om pasienten selv ønsker det.
For å gjøre deltakelsen til de pårørende så god som mulig har psykologspesialist ved Seksjon allmenn i Klinikk for psykisk helsevern og rus på Sykehuset Namsos, Lotte Fossland, startet opp et nytt forbedringsprosjekt.
Ved hjelp av et spørreskjema kalt KOR (Klient- og resultatstyrt praksis) skal pårørende gi sine tilbakemelding på hvordan de opplever rollen sin i behandlingen. Blir de hørt, forstått og respektert? Har de innspill til måtene vi arbeider på?
– Pårørende har en viktig rolle i pasientenes liv, og sitter med verdifull kunnskap som vi i større grad kan ta i bruk. Kanskje har de innspill til måtene vi arbeider på? sier Fossland.
– For mange er det vanskelig å vite hvordan en skal møte behovene til sine nærmeste. Noen pårørende er mye involvert i behandlingstilbudet, mens andre føler seg utenfor. Gjennom deres tilbakemelding kan vi forsøke å tilpasse oss som helsevesen for å gi både pasientene og de pårørende en best mulig opplevelse.
Ideen om å jobbe målrettet mot de pårørendes behov i behandlingen har Fossland hentet fra tidligere arbeid innen familieterapi, hvor det er vanlig at man i større grad involverer andre familiemedlemmer.
Arbeidet vil starte opp i oktober på allmenn sengepost, før det senere tas en vurdering av resultatene og om løsningen også skal benyttes ved avdelingens poliklinikk.
– Håpet er at dette verktøyet skal hjelpe oss med å utvikle et mer effektivt behandlingstilbud, ivareta de pårørende og sørge for trygge rammer for pasientene, sier Fossland.
Les også:
Forskning på PVK bærer trønderske frukter