HELSENORGE

Forskning og fortryllelse på Magneten kjøpesenter

Som del av Forskningsdagene 2020 ble det denne uken arrangert forskningsshow på Magneten kjøpesenter. På programmet sto både forskning, fortryllelse og hypnose.

Boje Hoseth under forestilling. Foto

Flere tok turen til Magneten kjøpesenter torsdag kveld, for både forskerpresentasjoner og hypnose-show. Foto: Helse Nord-Trøndelag

Forskningsshowet var et samarbeidsarrangement mellom Magneten kjøpesenter, Nord universitet, HUNT forskningssenter og Helse Nord-Trøndelag, og fant sted i Glassgården på Magneten kjøpesenter i Levanger.

Med hjernen som tema fikk fem forskere fra regionen mulighet til å fortelle mer om sine forskningsprosjekter, til et publikum som av smittevernshensyn var plassert på stoler i et avgrenset område.

Blant temaene som ble presentert var hjernens kontroll av bevegelser, små barns tidlige former for skrift, presentasjon av Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT), samt samarbeid om elevers læring mellom grunnskoler og universiteter.

(Saken fortsetter under bildet)

Trine Tetlie Eik-Nes står på scenen. Foto

Forsker i Helse Nord-Trøndelag, Trine Tetlie Eik-Nes, presenterer sin forskning under showet på Magneten kjøpesenter. Foto: Helse Nord-Trøndelag

Fra Helse Nord-Trøndelag var det forsker ved Klinikk for psykisk helse og avhengighet og førsteamanuensis ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap på NTNU, Trine Tetlie Eik-Nes, som deltok på arrangementet.

Fra scenen fortalte hun om sin forskning på overvekt og kroppspress blant nordmenn, og jakten på drømmekroppen som oppstår som følge av dette.

– Vær bevisst på ditt forhold til egen kropp, og de inntrykkene du blir utsatt for hver dag gjennom blant annet sosiale medier, sa Tetlie Eik-Nes til forsamlingen, som også belyste utfordringer som mobbing grunnet overvekt, moralsk snakk om kropp og trening, og en oppfordring til å normalisere egne matvaner.


Magi og Hypnose

Mellom forskerpresentasjonene ble det også tid til en annen type hjernetrim, da magiker og hypnotisør Boje Hoseth stilte med eget show.

Fra scenen fikk publikum blant annet bryne seg på et svevende bord, før temaet gikk over til hypnose.

(Saken fortsetter under bildet)

Boje Hoseth står sammen med de to hypnose-deltakerne på scenen. Foto

Hypnose-deltaker Nina Andreassen får i oppgave å bedømme enkle objekter i en kasse. Bak sitter Anne Lise Olsen. Foto: Helse Nord-Trøndelag

Her hadde to frivillige deltakere, Anne Lise Olsen og Nina Andreassen, sagt seg villig til å bli hypnotisert av Hoseth før de entret scenen.

Blant innslagene i hypnose-showet var en manglende evne til å lese enkle ord, si enkelte tall og bedømme hverdagslige objekter riktig.

Det ble også gjort intervju med Hoseth på scenen sammen med konferansier Marit Jørpeland, hvor de to snakket om hvordan førstnevnte bruker hjernen vår i sitt arbeid.

– Selv om dere kanskje ikke tror det, har nok de fleste av dere som sitter her blitt hypnotisert i løpet av livet, sa Hoseth til forsamlingen, og fortalte mer om hvordan dette handlet om å kontrollere ulike sanseinntrykk.

For Helse Nord-Trøndelag vil neste Forskningsdagene-arrangement gå av stabelen onsdag 23. september, da vi inviterer til et Abels Tårn-inspirert arrangement på Levanger bibliotek.

 

Forsker Arve Thorshaug presenterer på scenen. Foto

Forsker ved Nord universitet, Arve Thorshaug, presenterer sin forskning på grunskoler og universiteters sammarbeid om utvikling av elevers læring. Foto: Nord universitet