.jpg)
Overlege Tor-Johannes Stray Slørdahl (Helse Møre og Romsdal), universitetslektor Nancy Walderhaug (NTNU) og overlege Odd Eirik Elden (Helse Nord-Trøndelag) var blant dem som deltok på Protokollskolen i 2019. Foto: Helse Møre og Romsdal
Protokollskolen, offisielt kalt «Helseforskning – fra idé til prosjektprotokoll», er en satsing fra Helse Nord-Trøndelag, Helse Møre og Romsdal og NTNU, og kvalifiserer til 7,5 studiepoeng på sistnevnte universitet.

Torstein Hole. Foto: HMN
Fagdirektør i Helse Møre og Romsdal og fagansvarlig for Protokollskolen, Torstein Hole, sier målet med videreutdanningskurset er å øke den generelle forskerkompetansen til deltakerne.
– Det gjør at flere skal kunne kvalifisere seg til opptak for forskerutdanning, og få doktorgradsstipend, sier Hole.
Søknadsfrist for å delta er 11. februar.
Les mer om studiet eller søk om plass på NTNU sine nettsider
– En flott inngang til forskningsfeltet
I tillegg til å lære å skrive forskningsprotokoll og vitenskapelige artikler, får deltakerne opplæring i litteratursøk og planleggingen av et forskningsprosjekt.
Kurset har tidligere hatt opp mot 20 deltakere, og består av fire samlinger.
To samlinger avholdes med fysisk oppmøte i henholdsvis Ålesund og Stjørdal, og to blir avholdt via Skype.
Blant dem som deltok på Protokollskolen i 2019 var Klinikkoverlege ved Klinikk for prehospitale tjenester i Helse Nord-Trøndelag, Odd Eirik Elden.
Han karakteriserer kurset som en flott inngang til forskningsfeltet.
– Kurset løftet meg opp fra et lavt nivå til å kunne levere en ferdig forskningsprotokoll for en doktorgrad, sier han, og legger til at han for tiden også jobber med sin første artikkel.
Han benytter samtidig anledningen til å skryte av underviserne for kurset, og anbefaler Protokollskolen for søkere med både ulik bakgrunn og forskerkompetanse.
– Alle som er interessert, nysgjerrig eller allerede har planer om å starte med forskning anbefales å søke, sier han.
(Saken fortsetter under bildet)

Kursdeltakerne i diskusjon under samling i Ålesund i 2019. Foto: Helse Møre og Romsdal
Samles fra mars til oktober
Kravet for å gå opp til eksamen er innlevering av hjemmeoppgave, som også skal presenteres i plenum.
Den første kurssamlingen skjer 11. – 12. mars, og den siste 22. oktober.
På denne måten skal kursdeltakerne være best mulig tilpasset søknadsfristene til Regionalt samarbeidsorgan for utdanning, forskning og innovasjon, som er satt i mai.
Nancy Walderhaug, som er universitetslektor ved Institutt for helsevitenskap på NTNU i Ålesund, er en annen deltaker fra protokollskolen 2019.
Ved å følge progresjonen i kurset har hun gjennomført både intervju og analyse av datamaterialet, og innlevert en artikkel om temaet ØHD (Øyeblikkelig hjelp døgnopphold) på engelsk.
Artikkelen håper hun å få publisert i et internasjonalt tidsskrift.
– Jeg er veldig fornøyd kurset. Det kan kvalifisere til PhD, og har vært veldig nyttig for meg fordi jeg har gjennomført konkret forskning, sier Walderhaug.
– Det har vært godt tilrettelagt, fine samlinger og stor faglig tyngde i programmet.