Akillesseneruptur
Leggmuskulaturen samles i akillessenen, som fester på hælbeinet. Dette er kroppens tykkeste og sterkeste sene, men senen kan ryke. Avrivning av akillessenen er en akutt skade som kan oppstå i forbindelse med sport eller annen aktivitet som stiller krav til hurtig og kraftig bruk av leggmuskulaturen. God behandling av skaden er viktig for å få tilfredsstillende funksjon i senen igjen.
Henvisning og vurdering
Avrivning av akillessener er en akutt skade som henvises til sykehuset fra den lokale legevakten, og blir behandlet samme dag eller påfølgende dag hvis skaden er skjedd på kveld/natt.
Det er legevakten / legen som henviser pasientene videre til ortopedisk avdeling for behandling.
Utredning
Legen vil stille diagnosen på bakgrunn av sykehistorie og undersøkelse. Enkelte ganger kan diagnosen stilles ved første time, mens det andre ganger vil være nødvendig med flere undersøkelser og videre oppfølging før man kan sette en sikker diagnose.
Gips- og ortosebehandling
De første to ukene gipses foten din i spissfotstilling. Gipsen blir så byttet ut med en ortose. Ortosen er bygd opp med kiler i spissfotstilling, som gradvis trappes nedover i de neste seks ukene som ortosen brukes.
Etter åtte uker avsluttes oppfølging i spesialisthelsetjenesten. Vi anbefaler at du så tidlig som mulig tar kontakt med fysioterapeut i din hjemkommune, for å avtale oppstartstime for veiledet opptrening fra uke 8-9.
Bruk av ortosen
Når du tar på ortosen, er det viktig å passe på at
- du kommer helt bak med hælen.
- du strammer reimene godt slik at ortosen sitter godt rundt foten.
- ortosen alltid er på når du står oppreist.
Ved fjerning av kiler, er det ALLTID den nederste kilen som skal fjernes.
Dusjing / hygiene
Du kan ta av ortosen når du dusjer. Vi anbefaler at du sitter når du dusjer den første tiden.
Det kan være lurt å ha en tynn strømpe i ortosen, som er lett å skifte og vaske. Foringen i ortosen vaskes på 40 grader og tromles.
Øvelser
I tillegg til øvelsene nedenfor, kan du gjøre øvelser som ikke innbefatter akillessenen, det vil si resten av kroppen. Dersom du opplever økende smerter eller hevelse, ta kontakt med Ortopedisk poliklinikk eller Avdeling for fysio- og ergoterapi ved sykehuset.
Etter 8 uker foregår eventuell videre oppfølging i kommunehelsetjenesten. Her er info til din fysioterapeut med forslag til øvelser og progresjon: