Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Anafylaktisk sjokk

Alvorlig allergisk reaksjon (anafylaksi) er en akutt innsettende og potensielt livstruende reaksjon som krever akutt behandling. Allergisk (anafylaktisk) sjokk er den kraftigste formen for allergisk reaksjon.

Alvorlig allergisk reaksjon (anafylaksi) kan være livstruende og krever akutt behandling. Allergisk (anafylaktisk) sjokk er den kraftigste formen for allergisk reaksjon. Ved mistanke om anafylaksi, ring 113 øyeblikkelig.

Les mer på helsenorge.no

Ved en allergisk reaksjon reagerer kroppen din på stoffer som i utgangspunktet er naturlige og ufarlige. Immunsystemet oppfatter at den utsettes for noe skadelig og det utløses en overfølsomhetsreaksjon, vanligvis med produksjon av antistoffer.

Det er betydelig individuell variasjon med tanke på hvordan man reagerer, og symptomene kan variere fra lette symptomer til anafylaktisk sjokk. Kun et fåtall får alvorlig reaksjon og blant dem er dødeligheten meget lav.

Ved anafylaksi utvikler symptomene seg raskt og kan komme få minutter etter du har blitt utsatt for noe du er allergisk mot. Som oftest kommer reaksjonen innen 30 minutter.

Det kan være lette allergisymptomer til å begynne med, som kløe i hodebunn, øreganger, håndflater og fotsåler. En kan også få symptomer lokalt i området der det har vært kontakt, eksempelvis rundt munn og svelg ved matallergi, eller ved stikkstedet dersom du er blitt stukket av et insekt.

 Har du anafylaksi får du raskt symptomer fra flere organsystemer, for eksempel:

  • generell hudkløe, rødme eller vabler (elveblest/urtikaria)
  • hud og slimhinner hovner opp
  • rennende nese og nysing
  • pustebesvær, hoste og tranghetsfølelse i halsen
  • svimmelhet og uttalt tretthet
  • uro og angst
  • varmefølelse og hjertebank
  • magesmerter, kvalme/oppkast og avføringstrang
  • kramper
  • blodtrykksfall med blekhet, kaldsvette og eventuelt bevisstløshet

De vanligste årsakene til anafylaksi er:

  • matvarer som for eksempel nøtter, skalldyr, egg og melk
  • legemidler
  • insektstikk (bi- og vepsestikk)

Utredning

Hvis du har hatt en alvorlig allergisk/anafylaktisk reaksjon, anbefaler vi at du blir henvist videre for utredning hos spesialist med allergologisk kompetanse.

Utredningen vil ofte innebære tester som kan påvirkes av medisiner, for eksempel allergimedisiner. Dersom det er nødvendig at du tar bort medisiner før utredningen, vil du få beskjed om dette.

Formålet med utredningen er å finne årsaken til den alvorlige allergiske reaksjonen slik at vi kan hjelpe deg med å forebygge nye reaksjoner. Du vil også få opplæring i hva du skal gjøre dersom en ny reaksjon skulle oppstå.

All utredning starter med en grundig gjennomgang av hva som skjedde under reaksjonen. I tillegg til opplysningene du kan bidra med vil det være nødvendig å innhente dokumentasjon fra hendelsen. Samtalen vil danne grunnlag for videre utredning. Det kan bli aktuelt å ta blodprøver, hudtester, pusteprøver og provokasjonstest(er).

Behandling

For de fleste vil utredningen gi oss svar på hva du må unngå for å hindre nye reaksjoner. Dersom utløsende årsak er en matvare vil du få veiledning for å sikre et best mulig kosthold til tross for allergien.

Ved alvorlig allergisk reaksjon grunnet insektstikk (bie/veps) vil du bli vurdert for allergen immunterapi (allergivaksine).

Både provokasjonstest og allergivaksinasjon vil legge enkelte begrensninger på hvilke aktiviteter du kan gjøre samme dag. Dette vil du få informasjon om før hjemreise.

Oppfølging

Når det er fare for gjentakelse av en alvorlig allergisk reaksjon, bør du utstyres med adrenalinpenner og få opplæring i hvordan du bruker dem. Du bør informere dine nærmeste om symptomene, slik at de kan hjelpe deg dersom du skulle få en ny reaksjon. Dersom vi finner årsaken til den alvorlige allergiske reaksjonen, bør dette registreres under kritisk informasjon i kjernejournalen din.

Vær oppmerksom

Ved mistanke om anafylaktisk sjokk, kontakt lege/ambulanse øyeblikkelig. Ring 113.


Kontakt

  • Kontakt Medisinsk overvåkningsavdeling (MOA), Sykehuset Levanger

    Oppmøtested

    Planlagt innleggelse og dagbehandling: Ankomstregistering i Medisinsk ekspedisjon i fjerde etasje.

    Poliklinikk: Ankomstregistrering på automat ved hovedinngangen.

    Medisinsk overvåkningsavdeling (MOA) ligger i femte etasje.

    Bygningsfasade på Sykehuset Levanger. Foto.

    Sykehuset Levanger

    Kirkegata 2

    7601 Levanger

    Praktisk informasjon

    Du kan koble deg til og surfe gratis på nettverket GjestenettHMN. Passord bestiller du i nettleseren, og får tilsendt på sms. Det trådløse nettverket har dekning de fleste steder på sykehuset.

    ​Ønsker du kontakt med sykehusetpresten kan personalet på avdelingen formidle dette.

    Preste- og samtaletjenesten, Sykehuset Levanger

    Diagram


    ​​​​Narvesen drifter kiosk på dagtid, samt mat- og drikketilbud via automater utenfor åpningstid. Kiosktilbudet inkluderer salg av blomster.​

    Åpningstider
    Mandag til fredag: 07:30 - 20:00
    Lørdag: 08:30 - 19:00
    Søndag: 12:00 - 19:00

    Du kommer til Sykehuset Levanger med rutegående buss eller tog. Buss stanser ved Sykehusets hovedinngang. Tog stanser ved Levanger Stasjon, cirka 1 kilometer fra Sykehuset Levanger. Det er togstasjon på Trondheim Lufthavn Værnes. Togturen mellom flyplassen og Sykehuset Levanger tar ca. 50 minutter.

    atb.no

    vy.no

    SAS.no

    Norwegian.no

    Widerøe.no

    Levanger Taxi har telefonnummer 74 08 14 00.

    Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

    Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

    Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.


    Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter. 

    Pasientr​eiser


    ​Det er ikke tillatt å røyke inne i sykehusbyggene. Du kan røyke på anviste steder i nærheten av hovedinngangen.

    Ønsker du nikotintyggegummi eller nikotinplaster ved innleggelsen på sykehuset? Ta kontakt med personalet når du er kommet på avdelingen, så får du hjelp.

    På sykehusapoteket får du kjøpt medisiner, sykepleieartikler og andre apotekvarer, og råd og veiledning om bruk av legemidler og utstyr. Sykehusapoteket ligger på bakkeplan til høyre fra hovedinngangen.​

    For åpningstider og kontaktinformasjon, se sykehusapotekets hjemmeside

    Sykehuskafeen er åpen for alle. 

    Sykehuskafeen finner du i 1.etasje.

    Åpningstider

    Hverdager: 07:30 - 16:30
    Helg/helligdager: 09:00 - 15:00
    Åpningstider kan avvike ved lavaktivitetsperioder.
     
    Middag serveres fra klokka 12:00 alle dager.

    Bruk av mobiltelefon er tillatt på sykehuset. Vennligst sett mobilen på lydløs og ta hensyn til andre pasienter.​


  • Kontakt Medisinsk overvåkningsavdeling, Sykehuset Namsos

    Oppmøtested

    Ankomstregistrering i ekspedisjon ved hovedinngangen. Medisinsk overvåkningsavdeling ligger i femte etasje.

    En bygning med et helikopter foran seg

    Sykehuset Namsos

    Havikvegen 8

    7803 Namsos