Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

AV-fistel operasjon

En AV-fistel er en spesiallagd blodåre som brukes ved dialysebehandling. Det gjennomføres en opererasjon hvor en arterie (blodåre som fører blodet fra hjertet) kobles sammen med en vene (blodåre som fører blodet tilbake til hjertet). Dette kan enten gjøres på underarmen eller på overarmen. Dette gjør at venen utvider seg, og blir større og sterkere slik at den kan brukes til dialyse.

AV-fistelen brukes hver gang du skal til dialysebehandling. Før behandlingen starter, legges det inn to nåler. Den utvidede venen medfører at en får tak i nok blod til å gjennomføre en dialysebehandling. Under dialysebehandlingen kobles de to nålene til blodslangene på dialysemaskinen. Via den nederste nålen tar maskinen blodet ut, sender det gjennom dialysemaskinen slik at det blir rensten og fører det så tilbake til deg via den øverste nålen.

Før

Når legen har bestemt at du trenger en AV-fistel, vil du først undersøkes av en karkirurg. Det blir også tatt en ultralyd-undersøkelse for å vurdere hvilke blodårer som egner seg best. Du blir så innkalt til operasjon.

Under

Du blir innlagt den dagen du skal opereres og planlagt utskrevet samme dag. Noen blir liggende over på sykehuset til neste dag, for eksempel hvis operasjonen utføres sent på dagen. Vanligvis foregår operasjonen med lokalbedøvelse, altså uten narkose.

Etter

Innen fire dager etter operasjonen, skal sykepleier kontrollere fistelen. 

 

Hvis du allerede går i dialyse, vil sykepleier på dialyseavdelingen kontrollere fistelen din når du er til dialysebehandling. Har du ikke startet med dialysebehandling ennå, er det sykepleier på nyremedisinsk poliklinikk som kontrollerer den. Du vil da få innkalling til time på poliklinikken.

Sykepleier vil kjenne på fistelen og lytte på den med stetoskop. Dette er for å kjenne og høre at fistel-åren ikke er i ferd med å tette seg og at fistelen utvikler seg slik den skal. Videre ser vi etter tegn på komplikasjoner. Dette kan være at fiselåren tetter seg, eller ikke utvikler seg slik vi ønsker.

Inntil såret har grodd, vil sykepleier foreta sårskift. Såret desinfiseres og bandasjen byttes. Hvis det er sting som skal fjernes, gjøres dette tidligst etter ti dager.

Når kan fistelen tas i bruk?

Fistelen trenger tid for å utvikle seg slik at den kan brukes til dialysebehandling. Vi beregner rundt 12 uker, men dette kan variere.

Hvis du må starte i dialyse før fistelen er klar til å brukes, vil du få et kateter som er lagt inn i en blodåre på brystet. Dette fjernes når fistelen er i bruk og er velfungerende.

Selv om du ikke skal starte i dialyse med en gang tåler fistelen å ikke være i bruk. Men husk at det er vktig at du følger rådene for hvordan du skal ta vare på den.

Vær oppmerksom

  • Fistelarmen skal være mest mulig i ro de første dagene
  • Ikke ha noe stramt rundt fistelarmen
  • Ikke ha stramt, ettersittende tøy, klokke eller smykker på armen
  • Ikke bruk armen hvor du har fistel til tunge løft de første 8-10 ukene etter operasjonen
  • Ikke ta blodprøver, blodtrykk eller legg inn venekanyle i armen hvor du har fistel.
Du må daglig kontrollere at fistelen fungerer. Du må kjenne på den, og sjekke at det er lyd og god bevegelse (svirr) i den.

Kontakt

Sykehuset Levanger Kirurgiske enheter ved Sykehuset Levanger

Kontakt Kirurgiske enheter ved Sykehuset Levanger

Oppmøtested

Oppmøtested avhenger av type behandling. Du får informasjon om hvor du skal møte i innkallingsbrevet.

  • Kirurgisk dagenhet har lokaler i femte etasje.
  • Kirurgiske og ortopediske sengeposter er lokalisert i tredje etasje.
  • Poliklinikker har lokaler på samme plan som hovedinngangen.
Bygningsfasade på Sykehuset Levanger. Foto.

Sykehuset Levanger

Kirkegata 2

7601 Levanger

Praktisk informasjon

Du kan koble deg til og surfe gratis på nettverket GjestenettHMN. Passord bestiller du i nettleseren, og får tilsendt på sms. Det trådløse nettverket har dekning de fleste steder på sykehuset.

​Ønsker du kontakt med sykehusetpresten kan personalet på avdelingen formidle dette.

Preste- og samtaletjenesten, Sykehuset Levanger

Diagram


​​​​Narvesen drifter kiosk på dagtid, samt mat- og drikketilbud via automater utenfor åpningstid. Kiosktilbudet inkluderer salg av blomster.​

Du kommer til Sykehuset Levanger med rutegående buss eller tog. Buss stanser ved Sykehusets hovedinngang. Tog stanser ved Levanger Stasjon, cirka 1 kilometer fra Sykehuset Levanger. Det er togstasjon på Trondheim Lufthavn Værnes. Togturen mellom flyplassen og Sykehuset Levanger tar ca. 50 minutter.

entur.no

SAS.no

Norwegian.no

Widerøe.no

Levanger Taxi har telefonnummer 74 08 14 00.

Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.


Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter. 

Pasientr​eiser


​Det er ikke tillatt å røyke inne i sykehusbyggene. Du kan røyke på anviste steder i nærheten av hovedinngangen.

Ønsker du nikotintyggegummi eller nikotinplaster ved innleggelsen på sykehuset? Ta kontakt med personalet når du er kommet på avdelingen, så får du hjelp.

På sykehusapoteket får du kjøpt medisiner, sykepleieartikler og andre apotekvarer, og råd og veiledning om bruk av legemidler og utstyr. Sykehusapoteket ligger på bakkeplan til høyre fra hovedinngangen.​

For åpningstider og kontaktinformasjon, se sykehusapotekets hjemmeside

Sykehuskafeen er åpen for alle. 

Sykehuskafeen finner du i 1.etasje.

Åpningstider

Hverdager: 07:30 - 16:30
Helg/helligdager: 09:00 - 15:00
Åpningstider kan avvike ved lavaktivitetsperioder.
 
Middag serveres fra klokka 12:00 alle dager.

Bruk av mobiltelefon er tillatt på sykehuset. Vennligst sett mobilen på lydløs og ta hensyn til andre pasienter.​