Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Benamputasjon – operasjon

Amputasjon av en del av et ben er i blant nødvendig når andre medisinske tiltak ikke fører frem.

Før

Mange opplever å ha smerter også før operasjon. Det er viktig at du gir beskjed dersom du har vondt og trenger ekstra smertestillende slik at vi kan gi deg god smertelindring også før operasjon.

Faste

Du skal faste fra midnatt. Det innebærer at du ikke må spise, drikke melkeprodukter, røyke eller bruke snus. Du kan drikke klare væsker (kaffe og te uten melk, vann, saft, brus og juice uten fruktkjøtt) og bruke pastiller og tyggegummi inntil kl. 06.00.

Du skal ikke ta noen av dine faste medisiner operasjonsdagen. Helsepersonell på sykehuset vil fortelle deg hvilke medisiner du skal ta.

Hygiene

God hygiene er viktig for å unngå infeksjon etter operasjon.

  • Du skal dusje kvelden før og om morgenen operasjonsdagen.
  • Noen inngrep krever hårfjerning. Dette vil bli gjort på sykehuset. Unngå hårfjerning i operasjonsområdet uken før innleggelse.
  • Piercing skal være fjernet før operasjon. Dersom det er vanskelig å fjerne piercingen selv, kan du kontakte et piercingstudio.

Under

Før du skal til operasjon, er det viktig at du holder deg varm. Gi beskjed til personalet dersom du fryser eller føler deg kald.

Du blir som regel lagt inn samme dag som du skal opereres. Operasjonen foregår oftest i ryggbedøvelse (spinal/epidural). Dette gir for de aller fleste god bedøvelse og god smertelindring etter operasjonen, da ryggbedøvelsen blir liggende til smertene avtar.

Før operasjonen har vi avklart hvor mye av benet vi planlegger å amputere. Som regel blir man amputert midt på leggen eller nederst på låret, dette avhenger av sirkulasjonsforhold og funksjon.

Etter

Aktivitet er viktig for å redusere risikoen for komplikasjoner og for raskt å gjenvinne normal funksjon. Toalettbesøk, sitte oppe til måltider, samt morgen- og kveldsstell er også aktivitet. Derfor er det viktig at du så raskt som mulig ivaretar dette selv.

En kontraktur betyr at bevegelsen i et ledd er begrenset på grunn av ubalanse i muskulaturen. For eksempel vil en lårstump kunne få en foroverbøyd stilling i hoften fordi man sitter mye, og sjelden strekker lårstumpen helt rett ut. På samme måte kan man få problemer med å strekke leggstumpen hvis man sitter mye med bøyd kne.

En kontraktur gjør det mye vanskeligere å bruke protese, og den kan oppstå raskt. Derfor vil fysioterapeutene og helsepersonell være veldig nøye med å strekke og tøye på stumpen, og hjelpe deg å tenke på disse tingene i det daglige etter operasjonen. De vil også noen ganger be deg om å ligge på magen for å få strekt ut, og hvis du er leggamputert, legge brett under foten når du sitter oppe i rullestol. Du kan også hjelpe til med dette selv ved å strekke kne og lår godt bakover og holde i minimum 15–20 sekunder til du kjenner at musklene slipper spenningen.

Ved gipsbehandling av stump skal gipsen ligge i 5 dager.

Fantomsmerter er smerter i benet som er borte, og kan komme som prikking stikking, verking eller på andre måter. Smerten kan komme og gå. Som oftest avtar smerten over tid, men de kan også være varige.

Å føle at benet er der eller at det klør på en tå kan oppleves ubehagelig, men som oftest lærer man seg å leve med denne følelsen.

En amputasjon er en stor operasjon og det er mange strukturer som skal gro. Som ved alle operasjoner må man forvente noe smerter i forbindelse med sår og sårtilheling.

Du vil få smertelindring i form av en pumpe som gir deg epidural smertelindring de første 3 dagene etter operasjon. Når denne blir fjernet vil du få smertestillende medikamenter til faste tider.

Det er viktig at du gir beskjed dersom du har vondt og trenger ekstra smertestillende. Så lenge du har epidural smertelindring vil du også ha et urinkateter.

Kroppen har behov for ernæring. Du bør spise og drikke til hvert måltid. Avhengig av type inngrep kan de fleste spise og drikke rett etter operasjonen.

Når du spiser og drikker normaliseres tarmfunksjonen raskere. Luftavgang er et tegn på at tarmen har begynt å komme i gang. Enkle tiltak for å unngå forstoppelse er rikelig drikke, fiberrik kost og aktivitet.

Det er ikke uvanlig med en forbigående psykisk reaksjon. En slik reaksjon kommer gjerne tre til fem døgn etter inngrepet.

Vær oppmerksom

Dersom du opplever mye væsking fra såret, hoven og øm stump, blødning eller mørk hudforandring, bør du kontakte legehjelp for vurdering. Det samme gjelder om du blir akutt dårlig med høy feber og dårlig allmenntilstand noen dager etter operasjonen.

Kontakt

Sykehuset Namsos Ortopedisk avdeling, Sykehuset Namsos

Kontakt Ortopedisk avdeling, Sykehuset Namsos

Oppmøtested

Ortopedisk avdeling har sengepost i tredje etasje (D3). Poliklinikk ligger i første etasje.

En bygning med et helikopter foran seg

Sykehuset Namsos

Havikvegen 8

7803 Namsos

Transport

 

Diagram

 

 

Du kommer til Sykehuset Namsos med rutegående buss, båt eller fly.

Bussholdeplassen ligger like ved sykehusets hovedinngang. Les mer om rutetider på entur.no og  Widerøe.

Namsos Taxi har telefonnummer 74 27 28 28.

Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.

Praktisk informasjon

Du kan koble deg til og surfe gratis på nettverket GjestenettHMN. Passord bestiller du i nettleseren, og får tilsendt på sms. Det trådløse nettverket har dekning de fleste steder på sykehuset.

Sykehuset har sitt kapell / stille rom i første etasje i A-blokka. Det brukes til seremonier for alle livssyn. Kapellet er åpent på dagtid og kan benyttes til en stille stund, alene eller sammen med noen. Vi ber om at du slokker stearinlys dersom du tenner det.

Ønsker du kontakt med sykehusets diakon kan personalet på avdelingen formidle dette.

Preste- og samtaletjenesten, Sykehuset Namsos

​Narvesen drifter kiosk på dagtid, samt mat- og drikketilbud via automater utenfor åpningstid. Kiosktilbudet inkluderer salg av blomster.​

Åpningstider
Mandag til fredag: 07:30 - 19:00
Lørdag: 11:00 - 16:00
Søndag: 11:00 - 17:00


Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter. 

Pasientr​eiser


​Det er ikke tillatt å røyke inne i sykehusbyggene. Du kan røyke på anviste steder i nærheten av hovedinngangen.

Ønsker du nikotintyggegummi eller nikotinplaster ved innleggelsen på sykehuset? Ta kontakt med personalet når du er kommet på avdelingen, så får du hjelp.

​På sykehusapoteket får du kjøpt medisiner, sykepleieartikler og andre apotekvarer, og råd og veiledning om bruk av legemidler og utstyr. Sykehusapoteket er lokalisert i underetasjen ved siden av kantina.​

For åpningstider og kontaktinformasjon, se sykehusapotekets hjemmeside

Sykehuskafeen er åpen alle.

Sykehuskafeen finner du i underetasjen, ved siden av sykehusapoteket.

Åpningstider

Mandag til torsdag: 07:30 - 16:30
Fredag: 07:30 - 15:30
Helg/helligdager: 09:00 - 15:00
Åpningstider kan avvike ved lavaktivitetsperioder.
 
Middag serveres fra klokka 12:00 alle dager.

Bruk av mobiltelefon er tillatt på sykehuset. Vennligst sett mobilen på lydløs og ta hensyn til andre pasienter.​