Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Blindtarmbetennelse

Blindtarmen er et lite vedheng som er festet til den første delen av tykktarmen. Her kan matrester eller små forsteinede avføringsklumper sette seg fast, som igjen kan føre til betennelse. Den betente blindtarmen må som regel opereres. Blindtarmbetennelse opptrer oftest hos unge voksne, men kan forekomme i alle aldre.

Blindtarmbetennelse (akutt appendisitt) kan gi store smerter og må nesten alltid opereres. De fleste blir helt friske etter behandlingen.

Blindtarmbetennelse betyr at blindtarmen er betent eller infisert. Blindtarmen er en liten "blindtunell" i nedre høyre del av tykktarmen. Matrester kan sette seg fast i blindtarmen og forårsake en infeksjon.

Les mer på helsenorge.no

Blindtarmens funksjon

Blindtarmens funksjon er omdiskutert. Tidligere har en trodd at den var uten funksjon. Nyere forskning viser at den kan bære "vennlige" bakterier og frigjøre disse etter en  episode med diaré og magesjuke. Dette for å raskere gjenopprette en normal bakteriekultur i tarmen.

Henvisning og vurdering

Dette er en akutt tilstand, og pasienter kommer til sykehuset via legevakt, eventuelt i ambulanse.

Utredning

Når blindtarmen er betent bør den opereres vekk for å unngå at den sprekker. Ved en betennelse opplever en magesmerter på høyre side av magen, feber og har utslag på blodprøvene. For å bli sikker på diagnosen, kan det være nødvendig med en ultralyd eller CT undersøkelse.

I enkelte tilfeller har blindtarmen allerede sprukket før en oppsøker lege, men en kan som regel likevel behandles med operasjon.

Behandling

Kikhullskirurgi (laparoskopi)

Ved kikhullskirurgi lager kirurgen et lite snitt ved navlen. Snittet er cirka en centimeter langt. Kirurgen fører et laparoskop gjennom åpningen. Laparoskop er et instrument med lys og kamera som gjør det mulig å se inn i bukhulen via en videoskjerm. Samtidig blir det laget to eller flere snitt lenger ned på magen for å kunne føre inn operasjonsinstrument. Den betente blindtarmen blir deretter fjernet.

 

Åpen kirurgi

Det kan av og til bli nødvendig med åpen kirurgi avhengig av sykdommens alvorlighetsgrad. En sprukket blindtarm øker risikoen for en åpen operasjon. Ved åpen kirurgi blir det laget et snitt som går fra navlen og ned til underlivsbeinet.

Begge operasjonene blir gjort i narkose.

Oppfølging

Etter operasjonen skal du unngå å trene magemusklene i ca. 3 uker. Du vil som regel få reise hjem dagen etter operasjon. Dersom du er operert for en sprukket blindtarm kan det bli nødvendig med et par dager ekstra på sykehuset for ytterligere behandling med antibiotika.

Før hjemreise vil du få informasjon, og få med deg smertestillende tabletter og eventuelt resept og sykemelding. Om nødvendig ordner sykehuset med transport hjem.

Vær oppmerksom

Oppsøk lege om du har magesmerter på høyre side av magen og feber.

Kontakt

  • Kontakt Kirurgisk sengepost H3, Sykehuset Namsos

    Oppmøtested

    Ankomstregistering i resepsjonen ved hovedinngangen.

    Kirurgisk avdeling holder til i tredje etasje (H3).

    En bygning med et helikopter foran seg

    Sykehuset Namsos

    Havikvegen 8

    7803 Namsos

    Transport

    Du kommer til Sykehuset Namsos med rutegående buss, båt eller fly.

    Bussholdeplassen ligger like ved sykehusets hovedinngang. Les mer om rutetider på atb.no, Widerøe og FosenNamsos Sjø.

    Namsos Taxi har telefonnummer 74 27 28 28.

    Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

    Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

    Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.

    Praktisk informasjon

    Du kan koble deg til og surfe gratis på nettverket GjestenettHMN. Passord bestiller du i nettleseren, og får tilsendt på sms. Det trådløse nettverket har dekning de fleste steder på sykehuset.

    Sykehuset har sitt kapell / stille rom i første etasje i A-blokka. Det brukes til seremonier for alle livssyn. Kapellet er åpent på dagtid og kan benyttes til en stille stund, alene eller sammen med noen. Vi ber om at du slokker stearinlys dersom du tenner det.

    Ønsker du kontakt med sykehusets diakon kan personalet på avdelingen formidle dette.

    Preste- og samtaletjenesten, Sykehuset Namsos

     

    Diagram

     

     

    ​Narvesen drifter kiosk på dagtid, samt mat- og drikketilbud via automater utenfor åpningstid. Kiosktilbudet inkluderer salg av blomster.​

    Åpningstider
    Mandag til fredag: 08:00 - 20:00
    Lørdag: 09:00 - 17:00
    Søndag: 13:00 - 19:00


    Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter. 

    Pasientr​eiser


    ​Det er ikke tillatt å røyke inne i sykehusbyggene. Du kan røyke på anviste steder i nærheten av hovedinngangen.

    Ønsker du nikotintyggegummi eller nikotinplaster ved innleggelsen på sykehuset? Ta kontakt med personalet når du er kommet på avdelingen, så får du hjelp.

    ​På sykehusapoteket får du kjøpt medisiner, sykepleieartikler og andre apotekvarer, og råd og veiledning om bruk av legemidler og utstyr. Sykehusapoteket er lokalisert i underetasjen ved siden av kantina.​

    For åpningstider og kontaktinformasjon, se sykehusapotekets hjemmeside

    Sykehuskafeen er åpen alle.

    Sykehuskafeen finner du i underetasjen, ved siden av sykehusapoteket.

    Åpningstider

    Mandag til torsdag: 07:30 - 16:30
    Fredag: 07:30 - 15:30
    Helg/helligdager: 09:00 - 15:00
    Åpningstider kan avvike ved lavaktivitetsperioder.
     
    Middag serveres fra klokka 12:00 alle dager.

    Bruk av mobiltelefon er tillatt på sykehuset. Vennligst sett mobilen på lydløs og ta hensyn til andre pasienter.​


  • Kontakt Kirurgiske enheter ved Sykehuset Levanger

    Oppmøtested

    Oppmøtested avhenger av type behandling. Du får informasjon om hvor du skal møte i innkallingsbrevet.

    • Kirurgisk dagenhet har lokaler i femte etasje.
    • Kirurgiske og ortopediske sengeposter er lokalisert i tredje etasje.
    • Poliklinikker har lokaler på samme plan som hovedinngangen.
    Bygningsfasade på Sykehuset Levanger. Foto.

    Sykehuset Levanger

    Kirkegata 2

    7601 Levanger