Fedmeoperasjon eller rehabilitering - hvilken behandling blir riktig for deg?
Du har rett til å ta del i valg om egen behandling. Dette kalles samvalg, og gjøres sammen med helsepersonell. På helsenorge.no har de samvalgsverktøy, som kan være til hjelp i valgprosessen.
Samvalgsverktøy som kan hjelpe deg til å ta valget (helsenorge.no)
Rehabilitering
I Helse Midt-Norge har vi avtale med flere private institusjoner som tilbyr rehabiliteringstilbud ved sykelig overvekt / fedme. Du kan lese mer om tilbudet på deres nettsider.
Rehabiliteringstilbud ved sykelig overvekt / fedme
Forberedelser før fedmeoperasjon
Krav om vektreduksjon som følge av livsstilsendring før eventuell operasjon
Vi stiller krav til 5% vektreduksjon fra utredningsuka, ved at du skal endre livsstil og kosthold. Hvis du går ned mindre enn 5% i vekt i løpet av 4 måneder, gjør vi en ny vurdering av om operasjonen din må utsettes eller avlyses.
Preoperativ dag
Når du har klart kravet om vektreduksjon som følge av livsstilsendring, vil du bli innkalt til preoperativ dag. Her får du mer inngående informasjon om tiden før, under og etter fedmeoperasjonen.
2-3 ukers lavkaloridiett før operasjonsdagen
De fleste som skal opereres for overvekt må gjennomføre en lavkaloridiett (800-1000 kalorier per dag) de siste tre ukene før operasjonen. Dietten skal derfor starte to til tre uker før planlagt operasjon og fortsette fram til innleggelsesdagen.
Lavkalorikuren du skal gjennomgå vil resultere i at vekten går ned 1 til 2 kg per uke. Dette vil redusere størrelsen på leveren, hvilket gjør det lettere å gjennomføre operasjonen.
Lavkalorikuren må du kjøpe på apoteket. Det finnes flere typer måltidserstatninger å velge mellom, for eksempel Noka, Allevo, Nutrilett og Cambridge.
I tillegg til måltidserstatningen skal du drikke minst en til to liter væske per dag. Drikken skal være sukkerfri, for eksempel vann, lettsaft, kaffe, te uten sukker eller buljong.
Du kan spise enkelte typer rå grønnsaker i tillegg, så lenge samlet kalorimengde ikke overgår cirka 1000 kalorier per dag.
Fruktbarhet og prevensjon
For kvinner er det viktig å være klar over at allerede under endring av livsstil og begynnende vekttap øker sjansen for å bli gravid. Dersom du ønsker fedmeoperasjon, må du derfor bruke sikker prevensjon. Blir du gravid må eventuell fedmeoperasjon utsettes.
Fedmeoperasjon
Vi tilbyr to typer fedmeoperasjoner, gastric bypass (gastrisk bypass) og gastric sleeve (sleeve-gastrektomi). I fellesskap vurderer vi hvilken metode som er best egnet for deg.
Gastrisk bypass
Illustrasjon: Kari C. Toverud
Ved gastrisk bypass omdannes magesekkens øvre del til en minimagesekk som kobles bort fra resten av magesekken. Minimagesekken rommer omtrent 0,2 dl i volum. Dette gjør at maten som spises går direkte ned i tynntarmen, uten først å bli lagret i en magesekk. Tynntarmen klarer ikke å ta unna mye mat om gangen, og maten må derfor porsjoneres i mange små måltider.
Tynntarmen deles cirka 50 cm nedenfor tolvfingertarmen. Den nedre, lange delen av tynntarmen kobles sammen med ”minimagesekken”, mens den øvre tarmdelen som fører fordøyelsesvæsker, kobles sammen med fordøyelseskanalen igjen 120 cm nedenfor minimagesekken. Omkoblingen av tynntarmen gjør at det blir nedsatt opptak av næringsstoffer siden lengden på tynntarmen, som har et aktivt opptak av næringsstoffer, er vesentlig kortere enn før operasjonen.
Gastrisk sleeve
Illustrasjon: Kari C. Toverud
Ved gastrisk sleeve fjernes ca 80 % av magesekken. Dette gir mindre plass til mat og maten må på samme måte som etter gastrisk bypass porsjoneres i mange små måltider. Det er ingen omkobling av tynntarm ved gastrisk sleeve.
Vektnedgang etter gastrisk bypass og gastrisk sleeve
Det varierer hvor mye en går ned i vekt etter fedmeoperasjonen. De fleste studiene viser et vekttap på gjennomsnitt 75 % av overvekten etter gastrisk bypass. Ved gastrisk bypass skyldes vektreduksjonen at operasjonsmetoden både bidrar til begrensing av matinntaket og mindre opptak av næringsstoffer fra tarmen. Ved gastrisk sleeve oppstår vektreduksjon på grunn av begrensning av matinntak.
Vekttapet ved gastrisk sleeve er omtrent det samme som ved gastrisk bypass i den første tiden etter operasjon. Gastrisk sleeve er imidlertid en operasjonsmetode som ikke har vært i bruk så lenge at man har gode data på langtidsresultater.
De fleste slutter å gå ned i vekt 9 til 14 måneder etter at de er fedmeoperert. Studier viser at to år etter operasjonen får opptil halvparten en sekundær vektoppgang, det vil si at de legger på seg noe av det de gikk ned etter operasjonen. Dette gjelder både for pasienter operert med gastrisk bypass og gastrisk sleeve. Den viktigste grunnen til vektoppgang er at pasientene går tilbake til tidligere spisemønster og livsstil.