Fødselsrifter med skade på endetarmens lukkemuskel
Under fødselen blir bekkenbunnen strukket og det kan oppstå rifter i huden. Mange fødende får mindre rifter, men i blant kan den fødende få større fødselsrifter. Det kan føre til skader på endetarmens lukkemuskel.
Lukkemuskelen er en ringmuskel, som går rundt den nederste delen av endetarmen, og dens funksjon er å holde på luft og avføring. En normal og frisk lukkemuskel er konstant sammentrukket.
Dersom lukkemuskelen er skadet og ikke tilheles fullstendig, kan lukkemekanismen bli svekket. Da kan du få plager med at du lekker luft og ikke har full kontroll på avføringen, og du opplever kanskje problemer med å rekke toalettet i tide.
Før
Under
For å reparere en skadd lukkemuskel, syr vi de skadede endene på muskelen sammen. Deretter reparerer vi resten av riften slik at det skadede området skal bli mest mulig normalt igjen. Tråden som blir brukt, vil løse seg opp av seg selv, og du trenger ikke fjerne stingene.
Etter
Smerter etter fødsel
De første dagene etter fødselen er det normalt at det svir når du later vannet, og i de første ukene kan det klø i området der det er sydd. Såret vil vanligvis leges innen tre til fire uker. Det kan ta opp mot en måned før du er smertefri og oppnår normal førlighet rundt skjeden.
Noen har behov for smertestillende medisiner i en til to uker etter fødselen, og vi anbefaler da at du bruker 1 gram paracetamol (Paracetamol/Paracet/Pamol/Pinex/Panodil) opp til fire gangar i døgnet. Om nødvendig, kan du ta 400 mg ibuprofen (Ibux/Ibuprofen/Ibumetin) sammen med paracetamol, men maks tre ganger i døgnet. Disse smertestillende medikamentene skader ikke barnet via morsmelken når du ammer.
Sårhygiene og amming
Skyll deg med lunket vann når du har hatt avføring og bruk ellers hånddusj når du skal vaske underlivet. Bruk et rent håndkle til å tørke deg med.
Unngå å sitte for lenge om gangen. Det kan belaste såret og gi økt smerte. Prøv å sitte på to sammenrullede håndklær.
Legg deg på siden når du skal inn og ut av sengen
Ligg helst på siden når du ammer
Hold avføringen myk
Unngå tunge løft i fire til seks uker etter fødselen
Bruk reseptfrie, smertestillende medikamenter mot smerter fra såret
Tarmfunksjon
Treg mage er vanlig etter fødselen. Derfor får du avføringsmiddel (Laktulose/Duphalac/ Betulac) 15 ml to ganger daglig, i den tiden du er innlagt. Du kan fortsette med det i et par uker etter fødselen for å holde avføringen myk. Unngå å trykke mye ved toalettbesøk.
Du bør drikke rikelig med vann og spise fiberrik kost (fullkornsbrød, frukt, rosiner/svisker).
Mange klarer ikke å holde på luft fra endetarmen de første ukene etter fødselen. Dette går seg ofte til ettersom bekkenbunnen blir gravdvis sterkere igjen det første halvåret etter fødselen.
Fysioterapi og opptrening
På fødeavdelingen får du råd om trening etter fødsel. Du får også henvisning til fysioterapeut som kan hjelpe deg med bekkenbunnstreningen videre.
Start med lett trening av musklene i bekkenbunnen så raskt som mulig etter fødselen. Ligg i hvilestilling, knip sammen musklene rundt endetarmen, skjeden og urinrørsåpningen. Gjenta fire-fem ganger etter hverandre, tre ganger om dagen.
Etter hvert som bekkenbunnen blir sterkere kan du øke til ti knip om gangen. Hjemme kan du gjøre øvelsene når du ligger på gulvet. Ta i så godt du kan, uten å holde pusten, og uten å bruke musklene i baken, lårene eller magen. Hold knipetaket så lenge du klarer, hvil noen sekunder og knip en gang til. Du bør fortsette med knipeøvelsene i tre til seks måneder etter fødselen.
Prøv å knipe igjen også når du hoster eller nyser, og før du løfter barnet ditt eller noe annet tungt. Om du fortsetter med knipeøvelser også etter barseltida, øker sjansen for at du ikke bli plaget med lekkasje av urin, luft eller avføring senere.
Om du ønsker mer informasjon, anbefaler vi disse nettstedene:
Sex etter fødsel
Det vil ta omtrent en måned før riften i endetarmens lukkemuskel har grodd. Vent derfor i 4-6 uker med å ha samleie, slik at ikke riften går opp igjen. Mange kvinner ønsker ikke sex de første 2-3 månedene etter fødselen fordi de er slitne, redde for smerter eller mangler sexlyst. Hormonendringer gjør ofte at skjeden kjennes tørr ut, og det kan være lurt å bruke et glidemiddel. Vi anbefaler ikke analt samleie de to første månedene etter fødselen.
Kontroll
Du vil få en time til poliklinisk kontroll 9 til 12 måneder etter fødselen. Men du må ta kontakt med fastlegen din om du får problemer med såret i underlivet i ukene etter fødselen. Tegn på infeksjon er økende smerter, at området hovner opp og feber. Det er viktig at du blir henvist og undersøkt på sykehuset dersom det er tegn på at såret har gått opp igjen, eller om du lekker avføring. Om du sliter med plager, er det viktig at du tar kontakt med fastlegen din, før den planlagte kontrolltimen.
Vi forventer at skadene er grodd ved kontrolltimen 9 til 12 måneder etter fødselen, og at du har fått tilbake styrken i bekkenbunnen. Ofte vil plager du hadde de første månedene ha gått over. Sammen med deg vil vi vurdere om bekkenbunnsfunksjonen er svekket etter skaden.
Før timen bør du tenke gjennom og registrere plager du kjenner, og hvilken innvirkning de har i hverdagen. Vi vil gjerne diskutere med deg om du bør føde normalt eller med keisersnitt i et senere svangerskap, og hvordan oppfølgingen bør være. Om du ikke har plager etter skaden, vil vi vanligvis anbefale vaginal fødsel også neste gang.
Blir jeg normal igjen?
De fleste som har fått skade på lukkemuskelen under fødsel får ikke varige, alvorlige plager. Det vanligste er at du ikke har full kontroll på luft fra tarmen. Dette kan oppleves som vanskelig i hverdagen, sosialt og på arbeid. Problemer med å holde på avføringa, er et mer sjeldent problem.
Det er viktig at du tar kontakt med fastlegen din om du har slike problemer, også om det har gått lengre tid siden du fødte. Da kan du få utredning og best mulig behandling. Det finnes ulike behandlingstilbud som kan være til god hjelp.
Vær oppmerksom
- Får feber
- Vevet rundt såret blir mer hovent
- Dersom smertene i såret øker
- Tror såret kan ha sprukket opp
- Lekker avføring