Et gastroskop er et bøyelig instrument som er ca. 9 mm tykt med et kamera på tuppen som overfører bilder til en skjerm. Gastroskopet føres inn gjennom munnen og ned i spiserøret, magesekken og tolvfingertarmen. Ved gastroskopi kan vi undersøke om det er sykdom i spiserør, magesekk eller tolvfingertarm.
Ved forsnevring av spiserør eller tolvfingertarm kan vi ved hjelp av gastroskopet gjøre utblokking ved bruk av ballong. Blokking kan utføres når det er trangt enten i spiserøret, i overgangen mellom magesekken og tynntarmen eller i øverste del av tynntarmen.
Hvorfor gjennomføres undersøkelsen/behandlingen?
Det kan være ulike årsaker til at det kan være vanskelig for mat og drikke å passere gjennom fordøyelseskanalen. Det kan være grunnet arrvev som har oppstått etter kirurgi, grunnet betennelsesforandringer eller grunnet svulster. Hensikten med blokkingen er å utvide det trange området og dermed øke plassforholdene.