HELSENORGE
Øyeavdelingen

Hengende øyelokk

Hengende øyelokk er en tilstand der det øvre øyelokket henger ned. Tilstanden kan skyldes slapphet i huden (dermato blepharochalasis) eller svakhet/nerveskade i øyelokkmuskelen (ptose).  Dersom øyelokket henger så mye at det blir vanskelig å se, kan det bli aktuelt å operere.

Innledning

Slapphet i huden (dermato blepharochalasis) er den vanligste årsaken til hengende øyelokk, og noe de fleste får med alderen. For de fleste er tilstanden kun av kosmetisk betydning, og vil ikke bli operert av det offentlige. For et fåtall finnes det medisinsk indikasjon for operasjon, for eksempel dersom øyelokket henger så mye ned at det påvirker synet.

Ptose kan være forårsaket av et antall faktorer som rammer øyelokkets muskler eller nerver. Noen kan være født med svakere øyemuskler og kan utvikle ptose i ung alder. Med årene, og ved eventuell skade, kan løftemusklene i øvre øyelokk svekkes.

Henvisning og vurdering

Det er fastlege, optiker og privatpraktiserende øyelege som kan henvise deg til Øyeavdelingen for utredning og behandling av hengende øyelokk. Henvisningen prioriteres av øyelege, som vurderer om du får tilbud om behandling på sykehuset eller ikke.

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

For at pasienten skal få raskest og best mulig behandling er det viktig at fastlege, optiker eller privatpraktiserende øyelege gjør nødvendige undersøkelser, og sender oss den informasjonen vi trenger om pasienten.

Henvisning ved hengende øyelokk skal inneholde informasjon om

  • visus
  • hvor lenge pasienten har hatt nedsatt syn
  • hurtig eller langsom synsnedsetting
  • trykk
  • andre sykdommer

Utredning

På Øyeavdelingen vil du bli mottatt av en sykepleier, som vil foreta aktuelle forundersøkelser.

Les mer om Synstest med autorefraktor

Synstest med autorefraktor

Undersøkelsen foregår ved hjelp av en maskin som kalles autorefraktor. Den måler hvor godt du ser på avstand med og uten korreksjon, og om du er langsynt, nærsynt og/eller har skjeve hornhinner.

  1. Før

    Det kreves ingen forberedelser før denne undersøkelsen.

  2. Under

    Foto: St.Olavs hospital

    Når du ser inn i autorefraktoren vil du se flere linjer med tall og bokstaver. De øverste tegnene er størst, og blir mindre for hver linje nedover.

    Vi starter med å be deg lese fra toppen, først de største tallene og bokstavene, og deretter blir tallene og bokstavene blir mindre for hver linje du leser. Når tegnene er så små at du ikke klarer å se dem lenger, måler autorefraktoren hvilken korreksjon øynene dine behøver. Deretter justerer vi autorefraktoren slik at synet ditt korrigeres med den styrken du trenger, og ber deg lese tall og bokstaver for eventuell synsgevinst på nytt.

    Undersøkelsen er ikke smertefull, men krever litt konsentrasjon.

    Undersøkelsen tar ca. 5 minutter.

  3. Etter

    Legen informerer deg om resultatet av testen straks du er ferdig.

Gå til Synstest med autorefraktor

Les mer om Trykkmåling av øye

Trykkmåling av øye

For at kuleformen på øyet skal opprettholdes må det være et visst overtrykk i øyet. Dette trykket må ikke være for høyt da det kan skade synsnerven og føre til dårlig syn.

  1. Før

    Undersøkelsen krever ingen forberedelser.

  2. Under

    Du skal sitte og feste blikket på et punkt. For at det skal bli riktige målinger skal du puste normalt og å holde øynene åpne.

    Målingene kan kjennes som en svak berøring.

    Vi regner ut et gjennomsnittstrykk, som kan leses av på måleapparatet.

    Undersøkelsen er ikke smertefull, men det kan svi litt på øynene når de holdes åpne i noen sekunder.

    Undersøkelsen varer i cirka 1 minutt.

  3. Etter

    Vi sender resultatet av testen lege, som vil informere deg videre.

Gå til Trykkmåling av øye

Etter dette vil du bli undersøkt av en øyelege. Legen vil undersøke øynene dine for å finne årsaken til nedsunket øyelokk og hva som er best behandling for deg. Undersøkelsen medfører ikke ubehag.

Behandling

De fleste pasienter blir operert i lokalbedøvelse. Enkelte får tilbud om narkose. Avgjørelsen blir tatt i samråd mellom pasient og lege.

Faste - informasjon til deg som skal ha narkose

På operasjonsdagen er det veldig viktig at du møter fastende. Dette innebærer at

  • du ikke skal spise mat de siste 6 timene før inngrepet.

  • du ikke skal røyke, bruke snus, pastiller eller tyggegummi de siste 6 timene før inngrepet.

  • du må gjerne drikke kaffe, te, vann og saft (ikke melk, melkeprodukter eller juice) fram til 2 timer før oppmøte på operasjonsdagen

 I de fleste tilfeller betyr dette at du skal begynne å faste fra klokka 24 natt til operasjonsdagen.

Hensikten med å faste, er å forhindre at mat eller væske eventuelt kastes opp og kommer over i lungene under operasjonen. Røyk, snus, pastiller og tyggegummi ber vi deg unngå fordi det gir økt produksjon av magesyre.

 

 

På operasjonsdagen skal du registrere deg ved selvinnsjekk i hovedinngangen og melde ankomst i ekspedisjonen på Øyeavdelingen i fjerde etasje. En operasjonssykepleier henter deg og tar deg med til operasjonsstua. Her vil du bli forberedt til og informert om operasjonen. Etter operasjonen får du behandling med kuldebrille, mens du fortsatt ligger på operasjonsbordet.  

Les mer om Hengende øyelokk - operasjon

Hengende øyelokk - operasjon

Har du hengende øvre øyelokk som innskrenker synsfeltet, kan du få utført ptosekirurgi.

Hengende øyelokk kan være medfødt eller ervervet. De fleste inngrep foregår i lokalbedøvelse. Barn opereres i narkose.

Foto: St. Olavs hospital
  1. Før

    Ved forundersøkelsen vil du bli informert om operasjonen, forløp og eventuelle komplikasjoner som kan oppstå.

    Til deg som bruker blodfortynnende
    • Det er vanlig å slutte med Albyl, Plavix, Ticlid og Persantin syv dager før operasjonen og Marevan tre dager før

    • Dersom du bruker Marevan eller annen blodfortynnende medisin må du snakke med fastlegen din før du slutter med tablettene

    • Dagen etter operasjonen starter du med blodfortynnende som før

  2. Under

    Operasjonsmetode er avhengig av hvor mye øyelokket henger ned og hvor mye du klarer å løfte opp øyelokket.

    En vanlig metode er å åpne huden på øyelokket og stramme opp/forkorte løftemuskelen.

    En annen metode, når man ikke klarer å løfte øyelokket, er å plassere en tråd under huden fra over øyebrynet og ned i øyelokket. Da løfter man øyelokket ved hjelp av pannemuskulaturen (se foto).

    Illustrasjonsfoto: Gjengitt med tillatelse fra Elsevier's Health Sciences Rights Department.

  3. Etter

    • Når du kommer hjem lønner det seg å kjøle ned det opererte området med for eksempel isbiter i en klut for å unngå hevelse og blødning

    • Unngå fysisk aktivitet der du presser deg de første dagene

    • Bandasjen fjerner du selv etter et par dager

    • Stingene (suturene) fjernes som oftest av kirurgen etter en uke, om ikke kirurgen har bestemt noe annet

    • Noen pasienter får med seg antibiotika øyedråper/salve, som skal brukes så ofte og lenge som kirurgen har bestemt

    • Det er ikke uvanlig at det er forskjellig høyde på øyespalten (avstanden mellom øvre og nedre øyelokkskant) etter slike inngrep. Vi forsøker å unngå å stramme øyelokket så mye opp at det oppstår uttørking av øyet på grunn av lukningsdefekt. Mange vil likevel ha nytte av kunstige øyedråper/salve på grunn av tørre øyne

    • NB! Du må ikke kjøre bil etter øyeoperasjoner

Vær oppmerksom

Du kan bli blå og hoven på øyelokket etter operasjonen. Dette forsvinner vanligvis etter et par uker. En sjelden gang kan det bli infeksjon i operasjonssåret.

Når vi strammer opp øyelokket er det ikke alltid at øyelokket kommer like høyt som på den andre siden. Dette kan være tilsiktet. Ved å stramme øyelokket for mye blir det vanskeligere å lukke, og dermed opplever man tørt øye som kan bidra til betennelse på selve øyet.

Gå til Hengende øyelokk - operasjon

Les mer om Behandling med kuldebrille

Behandling med kuldebrille

Ved øyeoperasjoner kan det oppstå små blødninger. Dersom disse småblødningene går ut i vevet, blir det hevelse og blåfarge rundt øynene. Dette er ikke farlig, men kan kjennes ubehagelig. For å minske dette ubehaget behandler vi med kuldebrille. Disse brillene er laget i myk plast og er fylt med en flytende masse som stivner når de legges i fryseren.

  1. Før

    Det kreves ingen forberedelse før denne undersøkelsen.

  2. Under

    Du får ligge i en god stol mens behandlingen pågår. Begge øynene dine blir dekket med en myk gasklut slik at det ikke skal bli ubehagelig kaldt på huden. Kuldebrillen festes med en borrelås på baksiden av hodet. Du får et teppe rundt deg slik at du ikke blir nedkjølt i kroppen.

    Denne behandlingen er ikke smertefull, men det kan kjennes kaldt på huden rundt øynene. Under behandlingen ser du ikke noe da kuldebrillen dekker begge øynene. For noen kan dette oppleves litt ubehagelig, men vi er sammen med deg hele tiden mens behandlingen foregår.

  3. Etter

    Etter behandlingen med kuldebrille kan du reise hjem.

Gå til Behandling med kuldebrille

 

Har du fått narkose, vil du bli overvåket på Oppvåkningen etter operasjonen, fram til bedøvelsen slipper taket. 

Normalt reiser både pasienter som har fått narkose og pasienter som har fått lokalbedøvelse hjem samme dag som operasjonen.

Oppfølging

Du vil få timeavtale om kontroll og fjerning av sting på operasjonsdagen.

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Besøk

Internett

Du kan koble deg til og surfe gratis på nettverket GjestenettHMN. Passord bestiller du i nettleseren, og får tilsendt på sms. Det trådløse nettverket har dekning de fleste steder på sykehuset.

Kapell og sykehusdiakon, Sykehuset Namsos

Sykehuset har sitt kapell / stille rom i første etasje i A-blokka. Det brukes til seremonier for alle livssyn. Kapellet er åpent på dagtid og kan benyttes til en stille stund, alene eller sammen med noen. Vi ber om at du slokker stearinlys dersom du tenner det.

Ønsker du kontakt med sykehusets diakon kan personalet på avdelingen formidle dette.

Preste- og samtaletjenesten, Sykehuset Namsos

Kart, Sykehuset Namsos


Kiosk, Sykehuset Namsos

​Narvesen drifter kiosk på dagtid, samt mat- og drikketilbud via automater utenfor åpningstid. Kiosktilbudet inkluderer salg av blomster.​

Åpningstider
Mandag til fredag: 08:00 - 20:00
Lørdag: 09:00 - 17:00
Søndag: 13:00 - 19:00

Offentlig transport, Sykehuset Namsos

Du kommer til Sykehuset Namsos med rutegående buss, båt eller fly.

Bussholdeplassen ligger like ved sykehusets hovedinngang. Les mer om rutetider på atb.no, Widerøe og FosenNamsos Sjø.

Namsos Taxi har telefonnummer 74 27 28 28.

Overnatting ved Rødkløverhuset, Sykehuset Namsos

Parkering

Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.

Pasientreiser


Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter. 

Pasientr​eiser


Røyking

​Det er ikke tillatt å røyke inne i sykehusbyggene. Du kan røyke på anviste steder i nærheten av hovedinngangen.

Ønsker du nikotintyggegummi eller nikotinplaster ved innleggelsen på sykehuset? Ta kontakt med personalet når du er kommet på avdelingen, så får du hjelp.

Sykehusapotek, Sykehuset Namsos

​På sykehusapoteket får du kjøpt medisiner, sykepleieartikler og andre apotekvarer, og råd og veiledning om bruk av legemidler og utstyr. Sykehusapoteket er lokalisert i underetasjen ved siden av kantina.​

For åpningstider og kontaktinformasjon, se sykehusapotekets hjemmeside

Sykehuskafeen Namsos

Sykehuskafeen er åpen alle.

Sykehuskafeen finner du i underetasjen, ved siden av sykehusapoteket.

Åpningstider

Mandag til torsdag: 07:30 - 16:30
Fredag: 07:30 - 15:30
Helg/helligdager: 09:00 - 16:00
Åpningstider kan avvike ved lavaktivitetsperioder.
 
Middag serveres fra klokka 12:00 alle dager.

Telefon

Bruk av mobiltelefon er tillatt på sykehuset. Vennligst sett mobilen på lydløs og ta hensyn til andre pasienter.​


Fant du det du lette etter?