Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Myringoplastikk

Hull på trommehinnen - operasjon

Hull i trommehinnen kan oppstå etter ørebetennelse, skader, eller etter behandling med ventilasjonsrør (dren). Hull som ikke gror kan lukkes kirurgisk.

Hull i trommehinnen kan medføre lettere grad av hørselstap og det kan renne fra øret ved forkjølelse. Hullet gjør øret mer sårbart for infeksjoner, for eksempel ved bading. I sjeldne tilfeller kan hud utenfor trommehinnen vokse gjennom hullet og inn i mellomøret. Dette kan gi infeksjoner og risiko for skade på de små mellomøreknoklene.

Tetting av hullet kalles myringoplastikk. Det gjøres for å få hel trommehinne som tåler vann og bading bedre, og eventuelt for å hindre at det renner fra øret. I noen tilfeller gjøres det for å bedre hørselen.

Før

Operasjonen blir utført i narkose. Du må være frisk før operasjonen, ikke være forkjølet eller ha hoste. Hvis du blir syk, må operasjonen utsettes. Før operasjonen er det nødvendig å barbere bort hår like bak og over øret, ca 1-2 fingerbredder.

Under

I de aller fleste tilfeller vil man lage et snitt bak øret for å hente muskelhinne som brukes for å tette trommehinnen. Det blir fylt gelatinlignende biter i mellomøret for å holde den nye trommehinnen på plass. På utsiden av trommehinnen blir det også lagt lignende biter og en salvestrimmel.

Etter

Etter operasjonen blir du observert ved oppvåkningsavdelingen i noen timer. I de fleste tilfeller kan du reise hjem samme dag. I noen tilfeller kan det bli aktuelt med sykehusinnleggelse eller overnatting på hotell.

Bandasjen rundt hodet fjernes 1-2 dager etter operasjonen. 

Første døgn kan det være litt sårsmerter, men generelt er det relativt lite smerter etter inngrepet.

Det gelatinlignende stoffet og salvestrimmelen fører til at hørselen forbigående blir dårligere like etter operasjonen. Gelatinbitene i mellomøret løser seg opp etter noen uker. Bandasjen i øregangen må fjernes etter 1-3 uker, og hørselen vil gradvis bli bedre igjen de første 6-8 ukene.

Du skal ta det med ro den første uken etter operasjonen. Du skal ikke løfte tungt, få vann i eller på øret og unngå enhver form for fysisk aktivitet som øker puls og blodtrykk. Du skal ikke fly de første 4 ukene.

Ved første kontroll blir eventuelle sting fjernet. Du kan da dusje, men pass på å ikke få vann inn i øregangen. Dette kan forebygges ved å bruke en bomullsdott med vaselin.  

Normalt blir neste kontroll 3 måneder etter operasjonen. Det vil da bli gjennomført ny høreprøve. Videre kontroller avtales individuelt.

Avhengig av yrke må du regne med sykemelding i 2-4 uker.

Vær oppmerksom

9 av 10 operasjoner er vellykket etter myringoplastikk.

  • Det er 85 % sjanse for uendret eller bedre hørsel. Det er en liten risiko for dårligere hørsel.
  • Øret kan stå litt mer ut på den opererte siden. Følesessansen på ytterøret blir ofte noe endret.
  • Det finnes en svært liten risiko for skade av ansiktsnerve eller balanseorganet. Smaksnerven til deler av tungen går gjennom mellomøret og kan i noen tilfeller bli skadet. Det kan også i sjeldne tilfeller oppstå infeksjoner eller blødning etter inngrepet.
  • Hvis du får smerter i eller renning fra øret eller føler deg svimmel, ta kontakt med sykehuset.

Kontakt

Sykehuset Namsos Øre/nese/hals avdelingen (ØNH), Sykehuset Namsos
Ventetid: Ikke oppdatert

Ventetid: Ikke oppdatert

Kontakt Øre/nese/hals avdelingen (ØNH), Sykehuset Namsos

Oppmøtested

Innsjekk på automat ved hovedinngangen, samt meld ankomst i ekspedisjonen til Øre/nese/hals poliklinikk.

Øre/nese/hals poliklinikk har lokaler i tredje etasje i hovedbygningen (F3). Sengeposten er samlokalisert med Ortopedisk avdeling på D3 i hovedbygningen.

En bygning med et helikopter foran seg

Sykehuset Namsos

Havikvegen 8

7803 Namsos

Transport

 

Diagram

 

 

Du kommer til Sykehuset Namsos med rutegående buss, båt eller fly.

Bussholdeplassen ligger like ved sykehusets hovedinngang. Les mer om rutetider på atb.no, Widerøe og FosenNamsos Sjø.

Namsos Taxi har telefonnummer 74 27 28 28.

Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.

Ventetid

Ikke oppdatert ventetid for utredning

Ikke oppdatert ventetid for dagbehandling

Praktisk informasjon

Du kan koble deg til og surfe gratis på nettverket GjestenettHMN. Passord bestiller du i nettleseren, og får tilsendt på sms. Det trådløse nettverket har dekning de fleste steder på sykehuset.

Sykehuset har sitt kapell / stille rom i første etasje i A-blokka. Det brukes til seremonier for alle livssyn. Kapellet er åpent på dagtid og kan benyttes til en stille stund, alene eller sammen med noen. Vi ber om at du slokker stearinlys dersom du tenner det.

Ønsker du kontakt med sykehusets diakon kan personalet på avdelingen formidle dette.

Preste- og samtaletjenesten, Sykehuset Namsos

​Narvesen drifter kiosk på dagtid, samt mat- og drikketilbud via automater utenfor åpningstid. Kiosktilbudet inkluderer salg av blomster.​

Åpningstider
Mandag til fredag: 08:00 - 20:00
Lørdag: 09:00 - 17:00
Søndag: 13:00 - 19:00


Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter. 

Pasientr​eiser


​Det er ikke tillatt å røyke inne i sykehusbyggene. Du kan røyke på anviste steder i nærheten av hovedinngangen.

Ønsker du nikotintyggegummi eller nikotinplaster ved innleggelsen på sykehuset? Ta kontakt med personalet når du er kommet på avdelingen, så får du hjelp.

​På sykehusapoteket får du kjøpt medisiner, sykepleieartikler og andre apotekvarer, og råd og veiledning om bruk av legemidler og utstyr. Sykehusapoteket er lokalisert i underetasjen ved siden av kantina.​

For åpningstider og kontaktinformasjon, se sykehusapotekets hjemmeside

Sykehuskafeen er åpen alle.

Sykehuskafeen finner du i underetasjen, ved siden av sykehusapoteket.

Åpningstider

Mandag til torsdag: 07:30 - 16:30
Fredag: 07:30 - 15:30
Helg/helligdager: 09:00 - 15:00
Åpningstider kan avvike ved lavaktivitetsperioder.
 
Middag serveres fra klokka 12:00 alle dager.

Bruk av mobiltelefon er tillatt på sykehuset. Vennligst sett mobilen på lydløs og ta hensyn til andre pasienter.​