Hypofyseadenom

Behandlingsprogram

Et hypofyseadenom er en godartet svulst i hypofysen. Hypofysen er plassert under hjernen, bak øynene, og er forbundet med hjernen gjennom hypofysestilken. Hypofysen regulerer en rekke hormoner i kroppen. Vi skiller mellom hypofyseadenomer, som lager hormoner og de som er ikke-hormonproduserende. Antall nye tilfeller av hypofyseadenom er ca. 4 per 100 000 innbygger per år. Ikke-hormonproduserende hypofyseadenomer utgjør ca. 50 % av disse.

Les mer om Hypofyseadenom
Informasjon fra helsenorge.no

Hypofyseadenom

Et hypofyseadenom er en godartet svulst i hypofysen. Sykdomsbildet avhenger av om svulstene produserer hormoner eller ikke, og hvilket hormon de eventuelt lager.

​Hypofysen er plassert under hjernen, bak øynene, og er forbundet med hjernen gjennom hypofysestilken. Hypofysen regulerer en rekke hormoner i kroppen. Man skiller mellom hypofyseadenomer som lager hormoner og de som ikke gjør det..

Antall nye tilfeller av hypofyseadenom er cirka 4 per 100 000 innbygger per år. Cirka 50 prosent av disse produserer ikke hormoner.

Symptomer på hypofyseadenom

​De hormonproduserende hypofyseadenomene gir ulike sykdomsbilder avhengig av hvilket hormon de lager.

  • Prolaktinproduserende svulster gir menstruasjonsforstyrrelser hos kvinner og redusert seksuell lyst hos menn, og kalles hyperprolaktinemi.
  • Veksthormonproduserende hypofyseadenomer gir et sykdomsbilde som kalles akromegali.
  • ACTH‐produserende hypofyseadenomer stimulerer binyrene til å lage mer kortisol enn man trenger, og kalles Cushings syndrom.

Blir hypofyseadenomet større en 10 mm i diameter kaller vi det makroadenom. Makroadenomer kan gi synsforstyrrelser med nedsatt sidesyn eller svekket sentralsyn om det klemmer på synsnervekrysningen. Hypofysemakroadenomer kan også føre til sviktende produksjon av viktige hormoner, og gi hypofysesvikt.

Hypofyseadenomer som er mindre enn 10 mm kalles mikroadenomer. Mikroadenomer vokser sjelden, og gir sjelden symptomer med mindre de lager hormoner.

Les mer om Hypofyseadenom (helsenorge.no)