HELSENORGE
Hormonforstyrrelser, Sykehuset Namsos

Hypofysesviktbehandling, Sykehuset Namsos

Hypofysesvikt kan være medfødt, men oppstår oftest som en følge av hypofyseadenomer (godartet svulst i hypofysen) eller behandlingen av svulstene (oftest kirurgi). Andre sjeldne sykdommer kan også gi hypofysesvikt. Behandlingen gis for å erstatte de hormonelle manglene som oppstår når hypofysen svikter.

Innledning

Hypofysen regulerer produksjonen av viktige hormoner som kortisol i binyrene, tyroksin i skjoldbruskkjertelen, østrogen fra eggstokkene, testosteron fra testiklene og veksthormon fra hypofysen. Fra hypofysens baklapp reguleres vann- og saltbalansen gjennom utskillelse av antidiuretiskhormon (ADH). Mangel på ADH er omtalt under diabetes insipidus.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Du skal møte fastende til blodprøver som tas om morgenen.

Før behandlingen kan starte, må du gjennom noen undersøkelser og prøver. Det blir tatt en rekke blodprøver, og du blir undersøkt av lege.

Les mer om
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder

Det kan bli aktuelt å gjøre en Synacthentest for å vurdere din evne til å lage kortisol. Ved Synacthentest får du en dose syntetisk ACTH (et hormon) intravenøst eller intramuskulært. Deretter måles kortisolnivået i blodet etter 30 og 60 minutter.

Under

Behandlingen er avhengig av hvilken grad av hypofysesvikt du har og av hvilke/hvilket hormon/hormoner du har for lite av. Behandlingen tilpasses slik at den har ønsket effekt, og slik at du samtidig unngår bivirkninger.

Kortisolmangel 

Kortisolmangel behandles med kortisonacetat tabletter. Vanlig dosering er en halv tablett a 25 mg morgen og middag. Dosene skal økes ved stress og febersykdom. Det vil få få skriftlig informasjon om dette. Du skal også få utdelt internasjonalt informasjonskort om kortisolmangel. Ved alvorlig sykdom, traumer eller operasjoner må du få kortisonsprøyte og eventuelt gis væske intravenøst.

Tyroksinmangel

Mangel på tyroksin behandles med tyroksintabletter. Dosering er en gang om dagen. Dosene styres etter effekt og etter måling av fritt-T4 i blodprøve. Behandlingen kan ikke styres etter nivået av TSH i blodet. Svært lav TSH kan likevel være et uttrykk for overdosering.

Testosteron, østrogen og veksthormon

Erstatningsbehandling med testosteron kan enten bli gitt som intramuskulær injeksjon av testosteron hver 10-14. uke eller som krem/gel som påsmøres hver morgen.

Erstatningsbehandling med østrogen til kvinner under ca. 50 år kan bli gitt som østrogen/progesteron sekvens tabletter eller plaster.

Ved veksthormonmangel kan behandling tilbys, også til voksne pasienter, dersom du har plagsomme symptomer. Hensikten er ikke at du skal vokse, men at du skal få bedre livskvalitet. Erfaringen med behandling av pasienter over 70 år er begrenset. Veksthormon blir gitt som en injeksjon under huden hver kveld. Dette gjør du selv etter opplæring.

Barneønske og svangerskap

Pasienter med hypofysesvikt må ha hjelp hvis de ønsker barn.

Kvinner vil bli henvist til IVF-klinikk (fertilitetsklinikk) for vurdering av hormonell stimulering. Det vil innebære at du selv får opplæring av injeksjon med hormonpreparater.

Menn med barneønske vil i samarbeid med lege avslutte testosteronbehandlingen og starter hormonell stimulering med subkutan injeksjon 2-3 ganger per uke (med humant koriongonadotropin). Dersom sædprøve likevel viser dårlig spermieproduksjon, er det vanlig å bli henvist til IVF-klinikk for ytterligere hormonell stimulering.

Kvinner med hypofysesvikt som er gravide, følges opp av endokrinolog. Det er vanlig å øke tyroksindoseringen med ca. en tredjedel allerede allerede fra det tidspunkt en får positiv graviditetstest. Veksthormonbehandling avsluttes som regel før svangerskapsuke 20. De fleste pasienter klarer seg med uendret kortisondosering gjennom svangerskap, men det er vanlig å gi intravenøst kortison i forbindelse med fødselen.

Hvor lenge varer behandlingen?

Behandling av hypofysesvikt vil vanligvis være livslang.

Etter

Kortisol er et livsviktig hormon, og i de doser som brukes ved hypofysesvikt er det ikke vanlig å se bivirkninger.

Overdosering med tyroksin kan disponere for forkammerflimmer og benskjørhet. Overdosering med veksthormon kan gi hevelse i finger og leddsmerter.

For høye doser med testosteron kan gi uønsket høy blodprosent og risiko for blodpropp i legger og lunge. Menn med aktiv kreft i prostata må avslutte behandling med testosteron.

For kvinner med brystkreft eller venøs/arteriell blodproppsykdom gjelder vanlige kontraindikasjoner for behandling med østrogen/progesteron preparater.

Vær oppmerksom

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Besøk

Internett

Du kan koble deg til og surfe gratis på nettverket GjestenettHMN. Passord bestiller du i nettleseren, og får tilsendt på sms. Det trådløse nettverket har dekning de fleste steder på sykehuset.

Kapell og sykehusdiakon, Sykehuset Namsos

Sykehuset har sitt kapell / stille rom i første etasje i A-blokka. Det brukes til seremonier for alle livssyn. Kapellet er åpent på dagtid og kan benyttes til en stille stund, alene eller sammen med noen. Vi ber om at du slokker stearinlys dersom du tenner det.

Ønsker du kontakt med sykehusets diakon kan personalet på avdelingen formidle dette.

Preste- og samtaletjenesten, Sykehuset Namsos

Kart, Sykehuset Namsos


Kiosk, Sykehuset Namsos

​Narvesen drifter kiosk på dagtid, samt mat- og drikketilbud via automater utenfor åpningstid. Kiosktilbudet inkluderer salg av blomster.​

Åpningstider
Mandag til fredag: 08:00 - 20:00
Lørdag: 09:00 - 17:00
Søndag: 13:00 - 19:00

Offentlig transport, Sykehuset Namsos

Du kommer til Sykehuset Namsos med rutegående buss, båt eller fly.

Bussholdeplassen ligger like ved sykehusets hovedinngang. Les mer om rutetider på atb.no, Widerøe og FosenNamsos Sjø.

Namsos Taxi har telefonnummer 74 27 28 28.

Overnatting ved Rødkløverhuset, Sykehuset Namsos

Parkering

Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.

Pasientreiser


Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter. 

Pasientr​eiser


Røyking

​Det er ikke tillatt å røyke inne i sykehusbyggene. Du kan røyke på anviste steder i nærheten av hovedinngangen.

Ønsker du nikotintyggegummi eller nikotinplaster ved innleggelsen på sykehuset? Ta kontakt med personalet når du er kommet på avdelingen, så får du hjelp.

Sykehusapotek, Sykehuset Namsos

​På sykehusapoteket får du kjøpt medisiner, sykepleieartikler og andre apotekvarer, og råd og veiledning om bruk av legemidler og utstyr. Sykehusapoteket er lokalisert i underetasjen ved siden av kantina.​

For åpningstider og kontaktinformasjon, se sykehusapotekets hjemmeside

Sykehuskafeen Namsos

Sykehuskafeen er åpen alle.

Sykehuskafeen finner du i underetasjen, ved siden av sykehusapoteket.

Åpningstider

Mandag til torsdag: 07:30 - 16:30
Fredag: 07:30 - 15:30
Helg/helligdager: 09:00 - 16:00
Åpningstider kan avvike ved lavaktivitetsperioder.
 
Middag serveres fra klokka 12:00 alle dager.

Telefon

Bruk av mobiltelefon er tillatt på sykehuset. Vennligst sett mobilen på lydløs og ta hensyn til andre pasienter.​


Fant du det du lette etter?