Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Behandling

Klamydiabehandling

Klamydia forårsakes av Chlamydia trachomatis, den vanligste seksuelt overførte bakterien i Norge. Bakterien smitter ved direkte slimhinnekontakt og kan føre til betennelse i slimhinner i kjønnsorgan, urinrør og endetarm.

Klamydia er en seksuelt overførbar infeksjon som ofte ikke gir symptomer eller plager. Ubehandlet klamydia kan føre til bekkeninfeksjon hos kvinner og betennelse i bitestiklene hos menn. Bruk av kondom, test og behandling er viktig for å bekjempe spredning av infeksjonen.

Klamydia er en infeksjon i kjønnsorganene som er forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis. Infeksjonen kan være i urinrør, livmorhals og eggledere hos kvinner, og i urinrør og bitestikkel hos menn. Klamydia smitter også ved analsex.

Du kan bli smittet av klamydia, eller smitte andre, når du har sex uten kondom. Mistenker du smitte, er det viktig å ta en test og sørge for riktig oppfølging og behandling til deg selv og partner(e).

Statistisk sett vil én av ti som har sex med en smittet person få infeksjonen. Sykdommen er mest utbredt hos unge under 25 år. 

Smitte kan overføres fra mor til barn under fødselen, og spedbarnet kan få øyeinfeksjon 1-2 uker etter fødsel eller utvikle lungebetennelse.

Les mer på helsenorge.no

Mange får ingen plager selv om de er smittet av klamydia. Derfor anbefaler vi at du har lav terskel for å teste deg om du har hatt ubeskyttet sex.

Av symptomer kan kvinner få forandret utflod, samt litt blødning ved samleie eller mellom menstruasjonene. Infeksjonen kan gi svie ved vannlating, noe som kan forveksles med blærekatarr. Hvis bakterien sprer seg til egglederne, kan det gi smerter nederst i magen og feber. Da bør behandling skje raskt.

Hvis en kvinne har klamydiainfeksjon når hun føder, kan barnet få øyebetennelse og/eller lungebetennelse.

Menn kan få utflod fra urinrøret, svie ved vannlating, utslett på penishodet og lette smerter i penisroten. Hvis klamydiabakterien sprer seg til bitestiklene, kan det gi infeksjon i pungen. Pungen kan da bli smertefull, rød og hoven.

I sjeldne tilfeller kan klamydia gi leddplager eller infeksjon i øyet.

Klamydiainfeksjon i endetarmen medfører oftest ingen plager.

Før

Kontakt din lokale helsestasjon/klinikk eller fastlege om du ønsker å teste deg for klamydia.

En urinprøve kan påvise klamydiabakterien hos menn. Prøven bør inneholde den første delen av urinstrålen og bare en liten mengde, kun ca. 20 milli-liter urin. Resten skal du tisse i toalettskålen.

Kvinner kan ta en pinneprøve fra skjeden selv eller prøve kan tas i forbindelse med gynekologisk undersøkelse hos legen.

Det trengs ingen spesielle forberedelser før undersøkelsen. Du kan ta prøven om morgenen eller i løpet av dagen.

Under

Det er viktig å oppdage og behandle klamydiainfeksjonen i tide for å unngå komplikasjoner. Klamydiainfeksjon behandles med antibiotika. Resept skrives vanligvis ut av legen eller klinikken som påviste infeksjonen. Etter at behandlingen er startet må du unngå seksuell kontakt i en uke for å hindre videre smitte.


 

 

 

Etter

Dersom du har tatt behandlingen som forordnet, ikke hatt sex i behandlingstiden og ikke har plager, er kontroll som oftest unødvendig.

Vær oppmerksom

Klamydia er definert som en allmennfarlig smittsom sykdom, med rett til gratis rådgivning, undersøkelse og behandling.

Det er viktig at partnere som kan være smittekilde og partnere som kan være smittet får beskjed, slik at de også oppsøker lege for undersøkelse og får behandling om det er behov for det. Dette kalles smitteoppsporing.

Kontakt

  • Kontakt Gyn/Føde/Barselavdelingen, Sykehuset Levanger
    Bygningsfasade på Sykehuset Levanger. Foto.

    Sykehuset Levanger

    Kirkegata 2

    7601 Levanger

  • Kontakt Gyn/Føde/Barselavdelingen, Sykehuset Namsos
    En bygning med et helikopter foran seg

    Sykehuset Namsos

    Havikvegen 8

    7803 Namsos

    Transport

     

    Diagram

     

     

    Du kommer til Sykehuset Namsos med rutegående buss, båt eller fly.

    Bussholdeplassen ligger like ved sykehusets hovedinngang. Les mer om rutetider på atb.no, Widerøe og FosenNamsos Sjø.

    Namsos Taxi har telefonnummer 74 27 28 28.

    Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

    Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

    Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.

    Praktisk informasjon

    Du kan koble deg til og surfe gratis på nettverket GjestenettHMN. Passord bestiller du i nettleseren, og får tilsendt på sms. Det trådløse nettverket har dekning de fleste steder på sykehuset.

    Sykehuset har sitt kapell / stille rom i første etasje i A-blokka. Det brukes til seremonier for alle livssyn. Kapellet er åpent på dagtid og kan benyttes til en stille stund, alene eller sammen med noen. Vi ber om at du slokker stearinlys dersom du tenner det.

    Ønsker du kontakt med sykehusets diakon kan personalet på avdelingen formidle dette.

    Preste- og samtaletjenesten, Sykehuset Namsos

    ​Narvesen drifter kiosk på dagtid, samt mat- og drikketilbud via automater utenfor åpningstid. Kiosktilbudet inkluderer salg av blomster.​

    Åpningstider
    Mandag til fredag: 08:00 - 20:00
    Lørdag: 09:00 - 17:00
    Søndag: 13:00 - 19:00


    Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter. 

    Pasientr​eiser


    ​Det er ikke tillatt å røyke inne i sykehusbyggene. Du kan røyke på anviste steder i nærheten av hovedinngangen.

    Ønsker du nikotintyggegummi eller nikotinplaster ved innleggelsen på sykehuset? Ta kontakt med personalet når du er kommet på avdelingen, så får du hjelp.

    ​På sykehusapoteket får du kjøpt medisiner, sykepleieartikler og andre apotekvarer, og råd og veiledning om bruk av legemidler og utstyr. Sykehusapoteket er lokalisert i underetasjen ved siden av kantina.​

    For åpningstider og kontaktinformasjon, se sykehusapotekets hjemmeside

    Sykehuskafeen er åpen alle.

    Sykehuskafeen finner du i underetasjen, ved siden av sykehusapoteket.

    Åpningstider

    Mandag til torsdag: 07:30 - 16:30
    Fredag: 07:30 - 15:30
    Helg/helligdager: 09:00 - 15:00
    Åpningstider kan avvike ved lavaktivitetsperioder.
     
    Middag serveres fra klokka 12:00 alle dager.

    Bruk av mobiltelefon er tillatt på sykehuset. Vennligst sett mobilen på lydløs og ta hensyn til andre pasienter.​