HELSENORGE

Kondisjonstest

Kondisjonstest er en test for å vurdere en persons aerobe utholdenhet, eller fysisk arbeidskapasitet. Hensikten med testen er å få en status på din fysiske kapasitet som hjelp for å legge opp et treningsprogram, eller for å måle eventuell effekt av trening.

Innledning

Du skal utføre fysisk arbeid på tredemølle, beinsykkel eller armsykkel med gradvis økende belastning, til utmattelse. Under testen måles oksygenopptaket ved at du er tilkoblet måleutstyr via et munnstykke (eller en ansiktsmaske). Det registreres også puls og blodtrykk, samt graden av subjektiv anstrengelse (Borgskala). Det mest nøyaktige målet for utholdenhet er det maksimale oksygenopptaket. Verdiene vurderes i forhold til forventet verdi (på samme ergometer) for friske personer med tilsvarende alder og kjønn.

Før

Du møter opp i treningsklær og treningssko/joggesko. Testen krever ingen forberedelse, men det er viktig at du ikke røyker 1 time før testen. Det anbefales å spise et lett måltid omtrent 2 timer før testen.

Når du kommer til testen, trenger vi noen opplysninger fra deg, som vekt, høyde, alder, treningsvaner, etc.

Du får på deg tre elektroder, et pulsbelte, en ansiktsmaske og en blodtrykksmansjett som er tilkoblet måleutstyr. Du får en oppvarming på ca. 10 minutter før testen settes i gang.

Under

Under testen skal du utføre fysisk arbeid på en belastning som øker gradvis til du ikke orker mer (maksimal anstrengelse). Selve kondisjonstesten tar 10-12 minutter. For å kunne bruke resultatene fra denne testen, er det meget viktig at du presser deg til det ytterste og holder ut så lenge du klarer.

 

Etter

2-3 minutter etter at testen er ferdig vil vi (med din godkjenning) stikke deg i fingeren for å ta noen dråper med blod. Dette gjøres for å måle melkesyre i blodet.

Vær oppmerksom

Testen gjør i utgangspunkt ikke vondt, men å presse kroppen til maksimal anstrengelse kan oppleves som ubehagelig. Å presse kroppen sin til det ytterste er ufarlig, men du kommer sannsynligvis til å bli svett og sliten etter testen.

Alle reagerer forskjellig på tung fysisk aktivitet. Det er normalt at du blir sliten og stiv i muskulatur etter kondisjonstesten. I noen tilfeller kan man bli litt svimmel i etterkant av testen. Det er viktig med tilstrekkelig væske- og næringsinntak etter testen.

Kontaktinformasjon

Fant du det du lette etter?