Diagnose

Kronisk hypoparatyreoidisme

Kronisk hypoparatyreoidisme er en sjelden sykdom hvor lavt nivå av kalsiumregulerende hormon (paratyreoideahormon =PTH) gir lavt kalsiumnivå i blodet. Lavt kalsium i blodet kan gi lette symptomer med nummenhet i fingre, tær og rundt munnen, men også mer alvorlige kramper, rykninger, stivhet, forvirring og desorientering.

Behandlingsmålet er å holde kalsium i blodet i det nedre normalområdet eller like under dette for å redusere eller forebygge symptomer. Kalsiumnivået i blodet må derfor kontrolleres regelmessig med blodprøve. Din lege vil lage en individuell behandlingsplan til deg med tanke på å oppnå velvære, og fysisk og emosjonell helse.

Før

Legen vil ut fra dine symptomer og nivået av kalsium, fosfat og PTH i en blodprøve få mistanke om diagnosen. Diagnosen bekreftes vanligvis av en spesialist i endokrinologi - en spesialist på hormonsykdommer.

Dersom symptomene oppstår etter kirurgi på halsen er de vanligvis ganske lett å oppdage. De arvelige formene av hypoparatyreoidisme kan være vanskeligere å diagnostisere.

Under

Behandlingen av permanent hypoparatyreoidisme er livslang. Du vil vanligvis bli behandlet med den aktive formen for vitamin D (Calcitriol) og kalsiumtilskudd. Calcitriol øker kalsiumnivået i blodet ved å hjelpe kroppen til bedre å ta opp kalsium fra meieriprodukter som melk, yoghurt og annen kalsiumrik mat.

Dosering og hyppighet av kontroller vil være avhengig av graden av symptomer og kalsiumnivå. Dette blir kontrollert med blodprøver og eventuelt urinprøve. Avhengig av kroppens respons på behandlingen, kan det bli aktuelt å benytte sprøyter (injeksjoner) for å erstatte det manglende hormonet. Dette brukes da i tillegg til kalsiumtilskudd og aktivt D-vitamin.

I enkelte alvorlige tilfeller kan det bli aktuelt med daglige injeksjoner av parathyroideahormon.

Kan andre medisiner påvirke kalsiumnivået?

Noen medisiner kan påvirke kalsiumnivået og forverre symptomer på hypoparatyreoidisme. Du må informere legen din umiddelbart dersom du tar medisiner som: refluks- og fordøyelsesbesværmedisiner, vanndrivende (diuretika) og steroider.

Kalsiumnivået kan også bli påvirket av diett, alkohol, stress, hard trening, infeksjon og narkose.

Graviditet og amming

Hvis du planlegger å bli gravid, er gravid eller ammer er det viktig å ha tett oppfølging av kalsiumnivået for å forebygge symptomer og komplikasjoner. Kalsiumnivået ditt må sjekkes hver 2-3 uke, avhengig av dine behov og behandlingsplan.

Etter

Du må kanskje til en rekke leger og spesialister avhengig av dine symptomer, og hvis du har noen komplikasjoner. De vil alle undersøke forskjellige ting, men bør arbeide sammen for å gi deg en helhetlig omsorg og behandlingsplan:

  • Endokrinolog: for å få tatt blod- og urinprøver og justere medisiner basert på resultater
  • Fastlege: for å passe på din generelle helse
  • Nyrespesialist: hvis du ikke har normal nyrefunksjon
  • Urolog: hvis du har nyresten
  • Øyespesialist: for rutinemessig å sjekke for grå stær (uklarheter i linsen er i hovedsak relatert til genetisk Hypoparathyroidisme)

Hvor ofte trenger du å komme til kontroll?

De fleste pasienter med kronisk hypoparatyreoidisme har rutinemessige kontroller hver 3-6 måned for å overvåke eventuelle symptomer relatert til for lav eller for høy kalsiumverdi (hypokalsemi og hyperkalsemi). Rutinetester inkluderer blodprøver for kalsium, fosfat, magnesium, vitamin D og nyrefunksjon og vanligvis en årlig døgnurinprøve. Din første avtale vil bli lengre fordi din sykehistorie vil bli tatt opp. Eventuelt vil vi bestille en nyreskanning for å ha et utgangspunkt.

Du må kanskje bli kontrollert en eller to ganger i uken når du starter eller endrer behandlingen din eller om du har uvanlig symptomer, for å sørge for at kalsiumnivået i blodet ikke går for lavt eller for høyt. I disse tilfellene må du kontakte legen tidligere enn din rutinekontroll, da din dose av aktivt vitamin D og kalsium kan trenge justering.

Hvordan kan du ta en mer aktiv rolle i behandlingen?

  • Spør din lege om detaljert informasjon om mulige symptomer på høyt- eller lavt nivå av kalsium og ta kontakt med en gang du erfarer slike symptomer.
  • Spør om mulige komplikasjoner på hypoparatyreoidisme og hvordan du kan forebygge dem.
  • Spør legen din om hvor du kan få tak i et medisinsk ID kort, armbånd eller halskjede som kan hjelpe deg å kommunisere med helsepersonell i en nødssituasjon om din tilstand og mulige medisinske behov.
  • Diskuter fordeler og bivirkninger av behandlingen og bli enig med din lege om den beste behandlingsplan for dine behov.
  • Det finnes en rekke nyttige ressurser som du kan se til for mer informasjon, se under.

Kilder for mer informasjon

  • European Society of Endocrinology (ESE)  
    ESE ble opprettet for å fremme forskning, utdanning og klinisk praksis i endokrinologi til allmennyttige formål. Online ressurser omfatter pasient materialer og lenker til pasientorganisasjoner.

Vær oppmerksom

Dersom behandlingen av hypoparatyreoidisme ikke følges opp korrekt kan det oppstå plager med:

  • depresjon
  • dårlig hukommelse og konsentrasjon
  • nyreproblemer
  • tann og øyeproblemer

Noen ganger, når du blir behandlet for hypoparatyreoidisme, kan ditt kalsiumnivå i blodet gå for høyt. Dette skjer hvis du tar for mye kalsium og/eller calcitriol (aktivt vit D hormon), eller andre medisiner.

Symptomer på for høyt blodkalsium kan være:

  • tørr munn, økt tørste og hyppig vannlating
  • hodepine
  • tretthet
  • mangel på appetitt

Kontakt

  • Kontakt Hormonforstyrrelser, Sykehuset Levanger

    Oppmøtested

    Ankomstregistrering på automat ved hovedinngangen. 
    Avdelingen er lokalisert i første etasje, som er en etasje opp fra hovedinngangen.

    Bygningsfasade på Sykehuset Levanger. Foto.

    Sykehuset Levanger

    Kirkegata 2

    7601 Levanger

    Praktisk informasjon

    Du kan koble deg til og surfe gratis på nettverket GjestenettHMN. Passord bestiller du i nettleseren, og får tilsendt på sms. Det trådløse nettverket har dekning de fleste steder på sykehuset.

    ​Ønsker du kontakt med sykehusetpresten kan personalet på avdelingen formidle dette.

    Preste- og samtaletjenesten, Sykehuset Levanger

    Diagram


    ​​​​Narvesen drifter kiosk på dagtid, samt mat- og drikketilbud via automater utenfor åpningstid. Kiosktilbudet inkluderer salg av blomster.​

    Åpningstider
    Mandag til fredag: 07:30 - 20:00
    Lørdag: 08:30 - 19:00
    Søndag: 12:00 - 19:00

    Du kommer til Sykehuset Levanger med rutegående buss eller tog. Buss stanser ved Sykehusets hovedinngang. Tog stanser ved Levanger Stasjon, cirka 1 kilometer fra Sykehuset Levanger. Det er togstasjon på Trondheim Lufthavn Værnes. Togturen mellom flyplassen og Sykehuset Levanger tar ca. 50 minutter.

    atb.no

    vy.no

    SAS.no

    Norwegian.no

    Widerøe.no

    Levanger Taxi har telefonnummer 74 08 14 00.

    Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

    Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

    Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.


    Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter. 

    Pasientr​eiser


    ​Det er ikke tillatt å røyke inne i sykehusbyggene. Du kan røyke på anviste steder i nærheten av hovedinngangen.

    Ønsker du nikotintyggegummi eller nikotinplaster ved innleggelsen på sykehuset? Ta kontakt med personalet når du er kommet på avdelingen, så får du hjelp.

    På sykehusapoteket får du kjøpt medisiner, sykepleieartikler og andre apotekvarer, og råd og veiledning om bruk av legemidler og utstyr. Sykehusapoteket ligger på bakkeplan til høyre fra hovedinngangen.​

    For åpningstider og kontaktinformasjon, se sykehusapotekets hjemmeside

    Sykehuskafeen er åpen for alle. 

    Sykehuskafeen finner du i 1.etasje.

    Åpningstider

    Hverdager: 07:30 - 16:30
    Helg/helligdager: 09:00 - 15:00
    Åpningstider kan avvike ved lavaktivitetsperioder.
     
    Middag serveres fra klokka 12:00 alle dager.

    Bruk av mobiltelefon er tillatt på sykehuset. Vennligst sett mobilen på lydløs og ta hensyn til andre pasienter.​


  • Kontakt Hormonforstyrrelser, Sykehuset Namsos

    Oppmøtested

    Innleggelse: Ankomstregistrering i Akuttmottaket. Fellesposten H4 ligger i fjerde etasje i hovedbygningen.

    Poliklinikk: Ankomstregistrering på automat ved hovedinngangen. Poliklinikken ligger i første etasje i hovedbygningen.

    En bygning med et helikopter foran seg

    Sykehuset Namsos

    Havikvegen 8

    7803 Namsos

    Transport

     

    Diagram

     

     

    Du kommer til Sykehuset Namsos med rutegående buss, båt eller fly.

    Bussholdeplassen ligger like ved sykehusets hovedinngang. Les mer om rutetider på atb.no, Widerøe og FosenNamsos Sjø.

    Namsos Taxi har telefonnummer 74 27 28 28.

    Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

    Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

    Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.

    Praktisk informasjon

    Du kan koble deg til og surfe gratis på nettverket GjestenettHMN. Passord bestiller du i nettleseren, og får tilsendt på sms. Det trådløse nettverket har dekning de fleste steder på sykehuset.

    Sykehuset har sitt kapell / stille rom i første etasje i A-blokka. Det brukes til seremonier for alle livssyn. Kapellet er åpent på dagtid og kan benyttes til en stille stund, alene eller sammen med noen. Vi ber om at du slokker stearinlys dersom du tenner det.

    Ønsker du kontakt med sykehusets diakon kan personalet på avdelingen formidle dette.

    Preste- og samtaletjenesten, Sykehuset Namsos

    ​Narvesen drifter kiosk på dagtid, samt mat- og drikketilbud via automater utenfor åpningstid. Kiosktilbudet inkluderer salg av blomster.​

    Åpningstider
    Mandag til fredag: 08:00 - 20:00
    Lørdag: 09:00 - 17:00
    Søndag: 13:00 - 19:00


    Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter. 

    Pasientr​eiser


    ​Det er ikke tillatt å røyke inne i sykehusbyggene. Du kan røyke på anviste steder i nærheten av hovedinngangen.

    Ønsker du nikotintyggegummi eller nikotinplaster ved innleggelsen på sykehuset? Ta kontakt med personalet når du er kommet på avdelingen, så får du hjelp.

    ​På sykehusapoteket får du kjøpt medisiner, sykepleieartikler og andre apotekvarer, og råd og veiledning om bruk av legemidler og utstyr. Sykehusapoteket er lokalisert i underetasjen ved siden av kantina.​

    For åpningstider og kontaktinformasjon, se sykehusapotekets hjemmeside

    Sykehuskafeen er åpen alle.

    Sykehuskafeen finner du i underetasjen, ved siden av sykehusapoteket.

    Åpningstider

    Mandag til torsdag: 07:30 - 16:30
    Fredag: 07:30 - 15:30
    Helg/helligdager: 09:00 - 15:00
    Åpningstider kan avvike ved lavaktivitetsperioder.
     
    Middag serveres fra klokka 12:00 alle dager.

    Bruk av mobiltelefon er tillatt på sykehuset. Vennligst sett mobilen på lydløs og ta hensyn til andre pasienter.​