Lyskebrokk hos barn
Lyskebrokk hos barn er en medfødt utposing av bukhinnen gjennom lyskekanalen, som bukorganer (oftest tarm) kan gli ned i. Lyskebrokk er som regel ensidig, men kan forekomme på begge sider. Det er vanligst hos gutter, og skyldes oftest at lyskekanalen ikke har lukket seg etter fødsel. Brokket vises som en kul i lysken. Hos gutter kan det gå helt ned i pungen. Alle barn med lyskebrokk bør opereres, men hastegraden varierer.
Symptomer
Brokket vises som en kul i lysken når barnet gråter, presser for avføring, står oppreist, hoster eller presser ut magen. Når barnet roer seg, eller ligger flatt på ryggen, glir brokket tilbake. Over tid kan brokket bli større og gi økende plager.
Operasjonen på ellers friske barn gjør vi dagkirurgisk. Det vil si at hjemreise skjer samme dag. Yngre barn (under ett år) eller barn med tilleggssykdommer blir overvåker vi en dag før hjemreise.
Henvisning og vurdering
For å få behandling i spesialisthelsetjenesten trenger du henvisning. Fastlegen er den som oftest henviser. I noen tilfeller kan annet helsepersonell henvise deg, for eksempel til bildeundersøkelser (MR, CT eller røntgen).
Når vi har mottatt henvisningen, vil du få svar på om du har rett til utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten.
Utredning
Utredning av lyskebrokk hos barn skjer ved poliklinisk konsultasjon hos kirurg. Barnet blir undersøkt, og dere får informasjon om anbefalt behandling.
Behandling
Alle barn som har lyskebrokk, blir operert og får narkose til operasjonen.
Oppfølging
Barnet får smertestillende medisiner før, under og etter operasjonen slik at det skal ha minst mulig vondt. Ved hjemreise sender vi som regel med et informasjonsskriv om dosering av paracetamol og ibuprofen de neste par dagene. De første dagene etter inngrepet trenger barnet smertestillende medisiner. Etter hvert avtar smertene, men barnet kan føle ubehag i flere uker.