Meniskskade
Meniskene er to små støtdempere som finnes i hvert kneledd. Disse to bruskene ligger på hver side av kneet, i selve leddet.
Meniskens funksjoner
- Danne en "grop" som lårbeinet kan bevege seg i uten at beinet "går ut av ledd" i forhold til leggbeinet.
- Fordele vektbelastningen på leddflaten slik at slitasjen blir så liten som mulig.
- Fordele leddvæske slik at leddet kan beveges med minst mulig motstand.
- Stabilisere kneet
Årsaker til skade
Menisken kan bli skadet av forskjellige årsaker, men skade oppstår hyppigst i forbindelse med idrett. Det kan også forekomme på grunn av slitasje på menisken som følge av generell slitasje i kneleddet. De vanlige symptomene er smerter, stivhet og hevelse. Noen kan også få låsning i kneet, slik at de ikke klarer å strekke ut kneet.
Henvisning og vurdering
En lege vil vurdere mistanke om meniskskade etter å ha sett på symptomer og sykehistorie og gjort en undersøkelse av kneet. Noen ganger må også en MR-undersøkelse utføres for å styrke mistanken. Behandling er avhengig av type meniskskade. Noen ganger er ikke operasjon aktuelt, men dersom plagene er vedvarende vil man ofte velge operasjon. Dersom fastlegen din mener dette er nødvendig, vil du bli henvist til ortopedisk poliklinikk.
Utredning
En ortoped vil vurdere om skaden skal opereres eller ikke. En kirurg vil foreslå kikkhullsoperasjon (artroskopi) av kneet. Du vil få skriftlig informasjon om møtetider, medisiner og faste.
Behandling
Operasjonen utføres som regel i narkose. På framsiden av kneet lages det to snitt på omtrent en centimeter, der kikkert og instrument føres inn for å reparere eller fjerne deler av menisken. I de aller fleste tilfeller vil den delen av menisken som er skadet fjernes, mens resten av menisken blir igjen.
Operasjonen varer i omtrent en time.
Oppfølging
Når operasjonen er ferdig blir såråpningen lukket med sting og dekkes med bandasje. Det er viktig at bandasjen ligger på og er tett helt til stingene er tatt og såret er tett. Du vil ha på en elastisk bandasje som går fra låret til foten. Denne skal du beholde på i fire til fem dager, mens plasteret fortsetter å ligge på. Stingene i huden fjernes etter 10-14 dager ved fastlegekontoret. Det er også viktig å komme i gang med bevegelsestrening for å unngå at kneet stivner og for å forhindre blodpropp.
Du skal bruke krykker de første dagene slik at hevelsen trekker seg tilbake. Hvis man må sy menisken vil du måtte ha krykker lengre, som regel i 6 uker.
I utgangspunktet er det ikke behov for kontroll på sykehuset, men hvis man syr menisken eller det er noe spesielt, kan kirurgen ønske at du kommer til en ekstra sjekk på sykehuset.
Det vurderes om du vil ha behov for smertestillende på resept og eventuelt blodfortynnende medisin. Du bør vente med å kjøre bil til du ikke lenger er avhengig av krykker og foten føles sterk nok. Du skal ikke kjøre bil så lenge du bruker smertestillende med rød varseltrekant.
Kontakt
Sykehuset Namsos
Ortopedisk avdeling, Sykehuset Namsos
Ventetid: Ikke oppdatert
Ventetid: Ikke oppdatert
Kontakt Ortopedisk avdeling, Sykehuset NamsosOppmøtested
Ortopedisk avdeling har sengepost i tredje etasje (D3). Poliklinikk ligger i første etasje.
Sykehuset Namsos
Havikvegen 8
7803 Namsos