Forberedelser i god tid før operasjonsdagen
Forbered barnet ditt på operasjonen (se film/bildebok)
Barn som er godt forberedt til et kirurgisk inngrep, blir mindre engstelige og stresset. Ved bruk av alderstilpasset informasjon kan barnet ditt oppleve trygghet og mestring under sykehusoppholdet.
Forklar enkelt og rolig. Bruk gjerne film og/eller bildebok nedenfor. Barn under 6 år kan, hvis mulig, gjerne informeres to til tre dager før sykehusbesøket, mens barn over seks år kan informeres en til to uker før.
Tegnefilm: Peter på sykehus
Film: Da Mats var på sykehus
Denne filmen finnes også på engelsk, somali og fransk på nettsiden til Sykehuset Telemark
Bildebok: Elias på sykehus
Elias og mamma er på sykehuset. Elias skal operere vekk mandlene sine i dag.
I ekspedisjonen sier de hvem de er, og blir vist inn til et venterom.
På venterommet er det mange leker som Elias kan leke med, mens han venter på å få snakke med en sykepleier eller en lege.
Først kommer en sykepleier. Hun tar Elias og mamma med inn på et undersøkelsesrom. Der forteller hun mamma og Elias litt om hva som skal skje i dag.
Elias må veie seg. Det er viktig å vite hvor mye han veier, for vekten bestemmer hvor mye medisiner han skal få under operasjonen.
Etterpå sjekker hun om Elias har feber med et øretermometer. Elias er helt frisk for tiden og har ikke feber.
De som ikke har tatt på bedøvelseskrem på hånden hjemme, får det på nå. Kremen skal helst ligge på en time før den virker godt.
Bedøvelseskremen kalles også tryllekrem. Kremen gjør at man ikke kjenner så mye når sykepleieren skal legge et tynt plastikkrør inn i en blodåre på hånden.
Ikke lenge etterpå kommer legen som skal operere Elias. Han snakker med mor og Elias inne på undersøkelsesrommet. Han forteller om operasjonen. Siden Elias skal operere i halsen, ønsker legen å se på mandlene hans. Han har hodelykt for å se bedre - og bruker en liten trepinne som han forsiktig trykker ned tungen til Elias med. Dette gjør han for å kunne se godt bak i halsen. Legen er flink, og undersøkelsen tar ikke lang tid.
Legen vil også lytte på hjertet og lungene til Elias med et stetoskop. Det kjennes litt kaldt ut mot den varme huden.
Nå er Elias klar for operasjon. Han får på seg sykehusklær og en seng å hvile i. Det blir litt venting før det er hans tur. Han er ganske spent - og gruer seg litt. Ikke alle barn trenger sykehustøy. Det kommer an på hvilken operasjon de skal på.
Så blir Elias trillet bort til operasjonsavdelingen. Mamma er med. Der treffer de en anestesisykepleier. Hun forteller litt om narkosen. De fjerner også bedøvelseskremen. Sykepleieren legger inn en veneflon i blodåren på hånden. Siden Elias har hatt bedøvelseskrem på, kjenner han nesten ingen ting.
Narkose er en dyp søvn som varer under hele operasjonen. Du kjenner ingenting vondt, og vekkes fra søvnen etter at operasjonen er ferdig.
En veneflon er et tynt plastikkrør som legges inn i en blodåre. Den brukes til å gi medisiner.
Deretter får Elias komme inn på operasjonsstuen. Det er et stort rom med mye utstyr og store lamper i taket. Elias hilser på anestesilegen, som viser ham hvordan han skal puste oksygen gjennom en maske.
Oksygen er ekstra god luft du puster inn før du skal ha narkose.
Elias puster oksygen i masken, mens sykepleieren gir han sovemedisin i røret han har fått i hånden. Elias sovner nesten med en gang. Nå skal han sove helt til operasjonen er ferdig.
Av og til har du ikke fått lagt inn et lite plastrør i hånden. Da kan du puste "soveluft" på masken. Da må masken holdes tett inntil ansiktet helt til du sovner. "Soveluften" kan lukte litt rart.
Etter operasjonen blir Elias kjørt inn på en oppvåkningsavdeling. En sykepleier passer på ham til han er helt våken. Han får ekstra oksygen fra en oksygenslange, som er festet til en vanlig plastikkopp.
Når Elias er helt våken, får han is og premie av sykepleierne på oppvåkningsavdelingen. Han er glad for at operasjonen er over. Om en liten stund skal han bort på dagkirurgisk avdeling og vente der til han er klar til å reise hjem igjen.
Forfatter: Tove G. Helland, anestesisykepleier ved Stavanger universitetssjukehus
Fotograf: Svein G. Lunde, fotograf ved Stavanger universitetssjukehus
Kjøp Emla krem og smertestillende medikamenter
Før operasjonsdagen må du kjøpe følgende på apoteket:
- Emla krem
Vi anbefaler Emla krem framfor Emla plaster. - Smertestillende medikament.
Vi anbefaler å kjøpe ett medikament med virkestoffet paracetamol og ett medikament med virkestoffet ibuprofen, f.eks paracet og ibux.
Emla krem trenger du om morgenen før dere reiser til sykehuset. Smertestillende kan det bli behov for når dere kommer hjem fra sykehuset.
Kontakt oss hvis barnet ditt bruker blodfortynnende medisin eller har diabetes
Dersom barnet ditt bruker blodfortynnende medisiner eller har diabetes, ønsker vi at du tar kontakt med oss i forkant av operasjonen. Dette for å avklare bruk av faste medisiner på operasjonsdagen. Ring sentralbordet, forklar at du trenger å avklare medisinering i forkant av operasjonen og be om å få snakke med vakthavende anestesilege. Telefonnummer finner du lenger ned på siden.
Forberedelser hjemme på operasjonsdagen
Barnet må faste
Dersom magesekken ikke er tom, kan det komme mageinnhold opp i halsen og ned i lungene under operasjonen. Dette kan føre til alvorlige komplikasjoner. Dersom barnet ikke er fastende, kan operasjonen bli utsatt.
Å faste betyr i praksis i de aller fleste tilfeller at barnet ikke kan spise frokost den dagen det skal opereres. Det skal heller ikke ha drops eller melk/morsmelkerstatning. Barnet bør imidlertid ha fri tilgang på klare væsker som vann, saft og juice uten fruktkjøtt fram til én time før operasjonen.
Hvor mange timer før operasjonen må barnet faste?
Fast føde og kumelk: 6 timer
Morsmelkerstatning: 4 timer
Morsmelk og beriket morsmelk: 3 timer
Klare væsker: 1 time
Eventuelle faste medisiner skal tas, med mindre annet er avtalt
Dersom barnet ditt har diabetes eller bruker blodfortynnende medisiner, skal faste medisiner kun inntas i henhold til avtale med anestesilege. Alle andre faste medisiner skal inntas som vanlig.
Dusj/bad barnet og ha på rene klær
Det er viktig at barnet møter nydusjet/badet og i rene klær. Klærne bør være lett å ta av - unngå heldress og strømpebukse.
Eventuelle kontaktlinser, smykker, ringer, øredobber og/eller neglelakk må fjernes.
Sett på bedøvelseskrem
Emla krem er et lokalbedøvende legemiddel som gjør at huden blir midlertidig følelsesløs. Dette egner seg godt som smertelindring i forbindelse med innsetting av venekanyle. Legemiddelet må virke i en times tid for å oppnå best effekt, og skal derfor settes på hjemme like før avreise til sykehuset.
Det er viktig at du ikke lover barnet at stikket er helt smertefritt, for det er ikke alltid tilfelle.
Sett kremen/plasteret på oversiden av barnets hånd og innsiden av albuen, helst på synlige blodårer.
Pakk sykehusbagen
Ta med barnets faste medisiner.
Det kan bli mye ventetid på sykehuset. Da er det greit å ha med noe som barnet liker å holde på med, eksempelvis bøker/lydbøker, aktivitetsbøker og nettbrett. Involver gjerne barnet i å pakke det de ønsker å ha med.
Trygghetsskapende ting som smokk, kosebamser eller kosekluter er også fint å ta med.