Nevrofysiologisk måling, nevrografi
Nevrografi er en undersøkelse med måling av funksjon i nerver utenfor ryggmargen. Nevrografi og EMG utføres ofte i samme seanse da de utfyller hverandre. Resultatene av begge undersøkelsene vurderes i sammenheng. De er nyttige i utredning av tilstander ved mistanke om skade eller sykdom i nerver i armer, ben og noen ganger i ansikt samt ved muskelsykdommer.
Henvisning og vurdering
Henvisning kan gjøres av fastlege, privat praktiserende spesialist, manuellterapeut eller kiropraktor. Ventetiden kan variere og er ofte mellom 3-6 måneder. Spesialister ved sykehus kan også henvise til undersøkelsen.
Før
- Når du skal til undersøkelse skal du møte opp med rene armer og ben. Ikke ta på krem eller lotion. Det gir et godt utgangspunkt for god elektrodekontakt og dermed teknisk bra kvalitet på testen.
- Du må ta med medisinliste, og i de fleste tilfellene skal du ta medisinene dine som vanlig. Dersom du ikke skal ta medisiner vil du få beskjed om dette på forhånd.
For barn som skal ha bedøvelse med Emla plaster er det nødvendig å møte opp en time før undersøkelsen slik at bedøvelsen får tid til å virke.
Undersøkelsen er ikke skadelig under graviditet eller for de som har pacemaker.
Under
Ved nevrografiundersøkelsen vil du få små strømstøt når nervene undersøkes. Nevrografien utføres ofte av annet helsepersonell enn leger.
Etter
Etter undersøkelsen kan du være litt øm i de undersøkte musklene, men dette forsvinner fort av seg selv.
Når undersøkelsen er ferdig vil legen informere deg om funnene ved undersøkelsen. Legen som henviste deg og fastlegen vil få rapport av undersøkelsen. Det er henvisende lege eller eventuelt fastlegen som tar hånd om videre oppfølging og behandling.