Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Overarmsbrudd

Brudd i overarmen kan oppstå flere plasser og deles derfor inn i tre kategorier: Brudd øverst i overarmen (brudd i skulder), brudd midt på overarmen (overarmskaftbrudd) og brudd nederst i overarmen.

Henvisning og vurdering

Ved mistanke om brudd etter mindre uhell kontakter du fastlege eller legevakt. Ved åpenbare bruddskader etter større uhell og ulykker ringer du 113.

Utredning

Dersom vi mistenker brudd, tar vi et røntgenbilde for å påvise eller avkrefte dette.  Legen vil også gjøre en klinisk undersøkelse.

Det hender at brudd i overarmsbeinet kan gi skade i kar og nerve. Radialisnerven er spesielt utsatt ved skaftbrudd, da den ligger helt tett innpå beinet og snor seg rundt beinet i overgangen til nedre tredjedel. Utfall i denne nerven kan gi såkalt drophand, det vil si at du ikke klarer å strekke ut i håndleddet. De fleste tilfellene er forbigående, og nerven vil som regel komme seg etter noen måneder.

Behandling

De fleste overarmsbrudd blir behandlet konservativt, det vil si uten operasjon – ofte med en overarmsortose eller gips og fatle. Feilstilling i bruddet aksepteres når det ikke har noe konsekvens for funksjonen i armen.

I noen tilfeller er det behov for operasjon. Som oftest er det typen brudd som avgjør dette. I noen tilfeller er ikke konservativ behandling mulig på grunn av smerter. Brudd i nedre del av overarmsbeinet blir oftere behandlet med operasjon, og ved brudd inn i albueleddet anbefaler vi ofte operasjon.

Ved brudd helt nederst i overarmen, gjerne inn mot albueleddet, er det viktig å gjenopprette en god stilling på dette. Det blir da vanligvis satt inn to plater som gjør bruddet så stabilt at du slipper gips. Det er viktig å komme i gang med bevegelsestrening så raskt som mulig, slik at du unngå at albuen stivner.

 

Oppfølging

Brudd i overarmen følges opp med røntgen og klinisk kontroll etter 2, 6 og eventuelt 12 uker. Dette gjelder etter både operativ og ikke operativ behandling.

Dersom du får ortosebehandling, er det viktig at du beveger armen og strammer ortosen etter hvert som det er behov for det. Gipsteknikere på sykehuset kan hjelpe deg med å lage eller tilpasse en ortose som fungerer bra for deg.

Vær oppmerksom

Noen ganger kommer det bakterier i operasjonssåret, noe som kan føre til en infeksjon. Tegn på infeksjon kan være rødhet, økende hevelse eller væske som siver ut fra såret. Smerter fra såret eller feber kan også være et tegn på infeksjon.

Dersom det oppstår infeksjon, er det viktig å kontakte avdelingen for videre utredning og oppfølging så snart som mulig.

Kontakt

Sykehuset Namsos Ortopedisk avdeling, Sykehuset Namsos

Kontakt Ortopedisk avdeling, Sykehuset Namsos

Oppmøtested

Ortopedisk avdeling har sengepost i tredje etasje (D3). Poliklinikk ligger i første etasje.

En bygning med et helikopter foran seg

Sykehuset Namsos

Havikvegen 8

7803 Namsos

Transport

 

Diagram

 

 

Du kommer til Sykehuset Namsos med rutegående buss, båt eller fly.

Bussholdeplassen ligger like ved sykehusets hovedinngang. Les mer om rutetider på entur.no og  Widerøe.

Namsos Taxi har telefonnummer 74 27 28 28.

Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.

Praktisk informasjon

Du kan koble deg til og surfe gratis på nettverket GjestenettHMN. Passord bestiller du i nettleseren, og får tilsendt på sms. Det trådløse nettverket har dekning de fleste steder på sykehuset.

Sykehuset har sitt kapell / stille rom i første etasje i A-blokka. Det brukes til seremonier for alle livssyn. Kapellet er åpent på dagtid og kan benyttes til en stille stund, alene eller sammen med noen. Vi ber om at du slokker stearinlys dersom du tenner det.

Ønsker du kontakt med sykehusets diakon kan personalet på avdelingen formidle dette.

Preste- og samtaletjenesten, Sykehuset Namsos

​Narvesen drifter kiosk på dagtid, samt mat- og drikketilbud via automater utenfor åpningstid. Kiosktilbudet inkluderer salg av blomster.​

Åpningstider
Mandag til fredag: 07:30 - 19:00
Lørdag: 11:00 - 16:00
Søndag: 11:00 - 17:00


Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter. 

Pasientr​eiser


​Det er ikke tillatt å røyke inne i sykehusbyggene. Du kan røyke på anviste steder i nærheten av hovedinngangen.

Ønsker du nikotintyggegummi eller nikotinplaster ved innleggelsen på sykehuset? Ta kontakt med personalet når du er kommet på avdelingen, så får du hjelp.

​På sykehusapoteket får du kjøpt medisiner, sykepleieartikler og andre apotekvarer, og råd og veiledning om bruk av legemidler og utstyr. Sykehusapoteket er lokalisert i underetasjen ved siden av kantina.​

For åpningstider og kontaktinformasjon, se sykehusapotekets hjemmeside

Sykehuskafeen er åpen alle.

Sykehuskafeen finner du i underetasjen, ved siden av sykehusapoteket.

Åpningstider

Mandag til torsdag: 07:30 - 16:30
Fredag: 07:30 - 15:30
Helg/helligdager: 09:00 - 15:00
Åpningstider kan avvike ved lavaktivitetsperioder.
 
Middag serveres fra klokka 12:00 alle dager.

Bruk av mobiltelefon er tillatt på sykehuset. Vennligst sett mobilen på lydløs og ta hensyn til andre pasienter.​