Sammen med deg vurderer vi hvilken behandling du har behov for.
Behandling i TSB kan omfatte avrusning, kartlegging/utredning, poliklinisk behandling, dagbehandling, døgnbehandling og ambulerende oppfølging/behandling.
Som oftest får du tilbud om å starte behandlingen på poliklinikk. Sammen med deg vurderer vi fortløpende om du har behov for et annet behandlingsopplegg, som for eksempel døgnbehandling.
Avrusning
Mange kan ha behov for avrusning i starten eller underveis i et behandlingsforløp. Avrusningen kan skje poliklinisk ved dagbehandling eller ved innleggelser i en avrusningsenhet.
Vi følger
Nasjonal faglig retningslinje for avrusning fra rusmidler og vanedannende legemidler.
Rusavhengighet - avrusning fra alkohol, Helse Nord-Trøndelag HF
Avrusning fra alkohol bør skje på institusjon når det er fare for alvorlige avrusningsreaksjoner, når du tidligere har hatt delirium tremens eller abstinenskramper, hvis du har samtidige alvorlige somatiske eller psykiske helseproblemer, andre kompliserende tilstander (som graviditet) og hvis du har avhengighet av flere rusmidler eller blandingsmisbruk.
Avrusning på institusjon innebærer medikamentelle, medisinske, miljøterapeutiske og sosiale tiltak for å hjelpe deg å komme igjennom avrusnings- og abstinensfasen ved rusmiddelavhengighet. Du får tilbud om opphold i et skjermet miljø med individuelle tiltak for akkurat din tilstand.
-
Før
I brevet du får fra behandlingsstedet vil du få time til forsamtale med din behandler. I denne samtalen ser dere på henvisningen din. Her kan du stille de spørsmålene du måtte ha. Du og din behandler går gjennom og planlegger behandlingen.
Du kan også få omvisning på avdelingen hvis du ønsker det, samt informasjon om rutiner og generelt behandlingsopplegg.
Du bør lage deg en oversikt alkoholforbruket ditt den siste tiden, slik at de medisinske og miljøterapeutiske tiltakene kan tilpasses ditt behov på best mulig vis. Har du tidligere erfaringer med avrusning, og vet hva som fungerer best for deg, er det også viktig å informere din behandler om dette. Det er veldig viktig at du opplyser hvis du før har hatt episoder med delir eller kramper, da dette vil øke faren for at det kan skje igjen, og du må få behandling for å forebygge dette.
Avdelingen som skal behandle deg vil ta kontakt med din fastlege/ henviser, men det er ønskelig at du informerer oss om eventuelle kroppslige eller psykiske plager du ønsker at vi skal vite om eller forsøke å hjelpe deg med.Veldig mange gruer seg til avrusningen og sliter med egenmotivasjonen før innleggelsen. Dette er noe vi kan hjelpe deg med, så si fra om dette.
Hvis du glemmer å spørre om noe eller lurer på mer etter samtalen, kan du når som helst ta kontakt med oss. Trenger du transport til samtale/ innleggelse, les mer her: pasientreiser.no
-
Under
I brevet du fikk fra behandlingsstedet står det sted og tidspunkt for oppmøte til innleggelse. Nylig inntak av rusmidler er ingen hindring for å møte til avtalt tidspunkt, vi kan ivareta deg i den formen du er.
Du får oppnevnt et behandlingsteam, ofte bestående av en behandler og to sykepleiere/ miljøterapeuter.Når du kommer til avdelingen tas du i mot av kyndig helsepersonell, og du undersøkes av lege ved ankomst. Du vil bli bedt om å avgi promilletest (blåsetest) slik at vi kan vite om du har promille og at den eventuelt er synkende.
For å forebygge faren for utvikling av Wernickes encefalopati, som kan oppstå som følge av vitamin B, vil du tilbys B- vitamininjeksjoner de første dagene. Vi anbefaler sterkt at du tar imot dette. Vi vil i den første tiden måle puls og blodtrykk, og også sjekke andre symptomer på abstinenser, slik at du kan få rett medisinsk behandling og for å forebygge komplikasjoner.
Hvis du er i fare for å utvikle kramper, vil du få medisin som forebygger dette. Dette vil legen informere deg om. Nok søvn og mat er viktig for at du skal komme best mulig igjennom denne fasen, så du vil få oppholde deg på rommet og oppfordres til å sove mye de første dagene. På generell basis tar denne fasen rundt en uke.
-
Etter
Avrusning er som regel den første delen av et lengre behandlingsforløp. Videre behandling og eventuell oppfølging etter oppholdet vil enten avklares før du kommer eller i løpet av behandlingen.
Vi kommuniserer elektronisk med fastlege og eventuelle andre du vil ha bruk for når det gjelder oppfølging etter oppholdet, for eksempel kommunal oppfølgingstjeneste, LAR, apotek, ruskonsulent, rusteam og lignende. Informasjon som videresendes andre instanser gjøres kun med tillatelse fra deg.
Vi kan være behjelpelig med å formidle kontakt med likemannstiltak og andre tilbud som kan være til støtte for deg etter behandlingen (som AA, NA og lignende)
Gå til
Rusavhengighet - avrusning fra alkohol
-
Avdeling
-
Klinikk for psykisk helsevern og rus
Rusavhengighet - avrusning fra benzodiazepiner, Helse Nord-Trøndelag HF
Avrusning på institusjon innebærer medikamentelle, medisinske, miljøterapeutiske og sosiale tiltak for å hjelpe deg å komme igjennom avrusnings- og abstinensfasen ved benzodiazepinavhengighet. Du får tilbud om opphold i et skjermet miljø med individuelle tiltak for akkurat din tilstand.
Benzodiazepiner er angstdempende midler og sovemidler. Disse legemidlene er avhengighetsskapende, og hvis de brukes over noe tid kan det være vanskelig å slutte med dem uten hjelp.Personer som innlegges med avhengighet av benzodiazepiner har ofte samtidig bruk av og avhengighet til andre rusmidler. I tillegg viser studier at en høy andel har samtidig psykisk lidelse. Innleggelse i institusjon, spesielt i startfasen av avrusning fra benzo kan bidra til en grundig kartlegging av omfang av misbruk og være en viktig del av en nedtrappingsplan.
Her er Helsedirektoratets retningslinjer for avrusing fra rusmidler og vanedannende legemidler!
-
Før
I brevet du får fra behandlingsstedet vil du få time til forsamtale med din behandler. I denne samtalen ser dere på henvisningen din. Her kan du stille de spørsmålene du måtte ha. Du og din behandler går gjennom og planlegger behandlingen.
Du kan også få omvisning på avdelingen, samt informasjon om rutiner og generelt behandlingsopplegg. Du bør lage deg en oversikt legemiddelinntaket ditt den siste tiden, slik at de medisinske og miljøterapeutiske tiltakene kan tilpasses ditt behov på best mulig vis. Har du tidligere erfaringer med avrusning, og vet hva som fungerer best for deg, er det også viktig å informere din behandler om dette. I noen tilfeller kan det være aktuelt å starte nedtrappingen hjemme med poliklinisk veiledning, dette vil eventuelt din behandler og din lege kunne samarbeide om.
Avdelingen som skal behandle deg vil ta kontakt med din fastlege/ henviser, men det er ønskelig at du informerer oss om eventuelle kroppslige eller psykiske plager du ønsker at vi skal vite om eller forsøke å hjelpe deg med.Veldig mange gruer seg til avrusningen og sliter med egenmotivasjonen før innleggelsen. Dette er noe vi kan hjelpe deg med, så si fra om dette.
Hvis du glemmer å spørre om noe eller lurer på noe mer etter samtalen, kan du når som helst ta kontakt med oss.
Trenger du transport til samtale/ innleggelse,les mer på nettsidene til
pasientreiser.no
-
Under
I brevet du fikk fra behandlingsstedet står det sted og tidspunkt for oppmøte til innleggelse. Nylig inntak av rusmidler er ingen hindring for å møte til avtalt tidspunkt, vi kan ivareta deg i den formen du er. Du får oppnevnt et behandlingsteam, ofte bestående av en behandler og to sykepleiere/ miljøterapeuter. Når du kommer til avdelingen tas du imot av kyndig helsepersonell, og du undersøkes av lege ved ankomst. Legen trenger nøyaktig informasjon om siste tids inntak slik at den medikamentelle delen av avrusningsbehandlingen kan gjøres så skånsom som mulig.
Du vil sammen med legen sette opp en plan for nedtrapping på benzodiazepiner. Hvilke legemidler som brukes vil kunne variere mellom de ulike behandlingsstedene, men baseres på anbefalinger i Nasjonal faglig retningslinje for avrusning fra rusmidler og vanedannende legemidler – les mer her!
Nedtrappingsplanene er individuelle, og varigheten av nedtrappingen kommer an på hvor mye du har inntatt den siste tiden og hvor lenge misbruket har pågått. Anbefalingene er at prosessen skjer over tid, slik at noe kan gjøres mens du er innlagt, og noe kan gjøres etter utskrivelse med god støtte og planlegging.
Abstinensproblematikk vil kontinuerlig bli overvåket av helsepersonell den første tiden ved hjelp av anerkjente verktøy. Disse målingene vil hjelpe deg og legen til å sammen finne en best mulig nedtrappingsplan. Du vil få tilbud om tilrettelagte miljøterapeutiske tiltak som kan være med på å avhjelpe abstinensplager i denne fasen. Lengden på innleggelsen vil variere ut fra tidligere inntak av rusmidler, vanligvis fra to til åtte uker.
-
Etter
Avrusning er som regel den første delen av et lengre behandlingsforløp, videre behandling og eventuell oppfølging etter oppholdet vil enten avklares før du kommer eller i løpet av behandlingen.
Vi kommuniserer elektronisk med fastlege og eventuelle andre du vil ha bruk for når det gjelder oppfølging etter oppholdet, for eksempel kommunal oppfølgingstjeneste, LAR, apotek, ruskonsulent, rusteam og lignende. Informasjon som videresendes gjøres kun med tillatelse fra deg.
Vi kan være behjelpelig med å formidle kontakt med likemannstiltak og andre tilbud som kan være til støtte for deg etter behandlingen (som AA, NA og lignende).
Gå til
Rusavhengighet - avrusning fra benzodiazepiner
-
Avdeling
-
Klinikk for psykisk helsevern og rus
Rusavhengighet - avrusning fra opioider, Helse Nord-Trøndelag HF
Personer som ønsker avrusning av opioider bør innlegges på institusjon etter anbefaling fra helsedirektoratets retningslinjer for avrusning. Opioider er her brukt som felles betegnelse på preparater/rusmidler som for eksempel heroin, morfin, metadon og buprenorfin.
Avrusning på institusjon innebærer medikamentelle, medisinske, miljøterapeutiske og sosiale tiltak for å hjelpe deg å komme igjennom avrusnings- og abstinensfasen ved rusmiddelavhengighet. Du får tilbud om opphold i et skjermet miljø med individuelle tiltak for akkurat din tilstand.
Her er Helsedirektoratets retningslinjer for avrusing fra rusmidler og vanedannende legemidler!
-
Før
I brevet du får fra behandlingsstedet vil du få time til forsamtale med din behandler. I denne samtalen ser dere på henvisningen din. Her kan du stille de spørsmålene du måtte ha. Du og din behandler går gjennom og planlegger behandlingen.
Er du tilknyttet LAR vil vi samarbeide med disse om behandlingen din hvis det er ønskelig. Du kan også få omvisning på avdelingen, samt informasjon om rutiner og generelt behandlingsopplegg. Du bør lage deg en oversikt opioidinntaket ditt den siste tiden, slik at de medisinske og miljøterapeutiske tiltakene kan tilpasses ditt behov på best mulig vis. Har du tidligere erfaringer med avrusning, og vet hva som fungerer best for deg, er det også viktig å informere din behandler om dette.
Avdelingen som skal behandle deg vil ta kontakt med din fastlege/ henviser, men det er ønskelig at du informerer oss om eventuelle kroppslige eller psykiske plager du ønsker at vi skal vite om eller forsøke å hjelpe deg med.Veldig mange gruer seg til avrusningen og sliter med egenmotivasjonen før innleggelsen. Dette er noe vi kan hjelpe deg med, så si fra om dette.
Hvis du glemmer å spørre om noe eller lurer på noe mer etter samtalen, kan du når som helst ta kontakt med oss.
Trenger du transport til samtale/ innleggelse, seles mer påpasientreiser.no
-
Under
I brevet du fikk fra behandlingsstedet står det sted og tidspunkt for oppmøte til innleggelse. Nylig inntak av rusmidler er ingen hindring for å møte til avtalt tidspunkt, vi kan ivareta deg i den formen du er.
Du får oppnevnt et behandlingsteam, ofte bestående av en behandler og to sykepleiere/ miljøterapeuter. Når du kommer til avdelingen tas du imot av kyndig helsepersonell, og du undersøkes av lege ved ankomst. Legen trenger nøyaktig informasjon om siste tids inntak slik at den medikamentelle delen av avrusningsbehandlingen kan gjøres så skånsom som mulig.
Abstinensproblematikk vil kontinuerlig monitoreres av helsepersonell den første tiden ved hjelp av anerkjente verktøy. Disse målingene vil hjelpe deg og legen til å sammen finne en best mulig nedtrappingsplan. Hvilke medikamenter som brukes i denne fasen vil kunne variere.
Du vil få tilbud om tilrettelagte miljøterapeutiske tiltak som kan være med på å avhjelpe abstinensplager i denne fasen. Lengden på avrusningsperioden vil variere ut fra tidligere inntak av rusmidler, vanligvis fra to til åtte uker.
-
Etter
Avrusning er som regel den første delen av et lengre behandlingsforløp, videre behandling og eventuell oppfølging etter oppholdet vil enten avklares før du kommer eller i løpet av behandlingen.
Gå til
Rusavhengighet - avrusning fra opioider
-
Avdeling
-
Klinikk for psykisk helsevern og rus
Poliklinikk
Poliklinikk er ofte hovedtilbudet i behandlingen. Her starter og avslutter som regel behandlingen. Under veis i behandlingen, kan du ha behov for annen type behandling. I en poliklinikk går du til regelmessige samtaler hos en behandler over en periode.
Poliklinisk behandling ved rusavhengighet
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Ambulante tjenester/behandling
Prinsippet i ambulant behandling er at oppfølging foregår der du har ditt nettverk. Behandlingen flyttes altså ut av vår institusjon og hjem til deg og ditt nærmiljø. Ambulante tjenester kan være en forsterking av poliklinisk behandling eller et eget behandlingstilbud. Vi kan være tett på, med mulighet for daglig oppfølging sammen med deg, i en intensiv, men tidsavgrenset periode.
Døgnbehandling
Dersom du og din behandler kommer frem til at poliklinisk behandling ikke er tilstrekkelig, kan det være nødvendig med døgninnleggelse. Da vil behandlingen foregå ved en døgnenhet. En døgninnleggelse har vanligvis en varighet på: korttid inntil 3-6 måneder og langtid 6-12 måneder, men dette kan også tilrettelegges individuelt.
Rusavhengighet - døgnbehandling, Sykehuset Levanger
Tverrfaglig spesialisert behandling av rusmiddelproblemer (TSB) omfatter tilbud om døgnbehandling. TSB er hjemlet i spesialisthelsetjenesteloven, og pasientenes rettigheter går fram av pasientrettighetsloven.
Avdeling for rus og avhengighet seksjon døgn ved Sykehuset Levanger har i alt 14 sengeplasser for utredning og behandling. Tilbudet gjelder for voksne fra 18 år, unntaksvis yngre aldersgrupper. Hovedhensikt med innleggelsen er bred utredning av ruslidelse, eventuell psykisk lidelse, samt somatiske komplikasjoner. Innleggelsen har vanligvis ca. 6 ukers varighet.
-
Før
For at en døgninnleggelse skal gi best mulig resultat er det viktig med godt forarbeid.
Forarbeidet består i å avklare flere forhold relatert til pasientens situasjon. Det er også viktig at institusjonen er best mulig kjent med pasientens situasjon.
For de pasientene som har lokal oppfølging, er det viktig at det knyttes kontakt mellom behandlingsinstitusjon og det lokale hjelpeapparatet.
Det er ansatt egen samhandlingskoordinator som sammen med eventuell poliklinisk behandler m. fl. har hovedansvar for å tilrettelegge oppstart i døgnavdeling. Ved behov vil det bestilles avrusningsopphold ved egnet avrusningsenhet før innleggelse. Ved oppstart i behandling skal pasienten være rusfri.
-
Under
Under en døgninnleggelse har pasienten tilhold på institusjonen.
Tilbudet vil bestå av individuelle samtaler og deltakelse i grupper. Behandlingen tilrettelegges ut fra pasientens behov.
Det vil være ansvarlig behandlingspersonalet tilgjengelig gjennom hele døgnet.
Miljøterapien skal være preget av fokus på mestring og ressurser. Personalgruppen er tverrfaglig og består av spesialsykepleiere,
vernepleier, sosionom og andre med høgskoleutdanning. I tillegg er det ansatt
psykolog og lege.
Utredning og behandling ved avdelingen
Seksjonen gir et individuelt tilpasset tilbud til hver enkelt pasient. Utredningen og behandlingen inneholder individuelle samtaler med psykolog og lege, tett oppfølging av miljøterapeut og deltakelse i gruppetilbud. Pasientene er i aktivitet det meste av dagen, dette gjennom gruppebehandling, undervisning samt fysisk og kreativ aktivitet. Vår oppgave er å motivere for endring og samtidig involvere pasienten i sin egen behandling. Pasienten har et behandlingsteam under innleggelsen og det utarbeides en individuell behandlingsplan.
Individuell plan og ansvarsgruppe
Innleggelsen utgjør ofte et av flere ledd i den enkeltes behandlingsforløp. Vi vektlegger det å planlegge tiden etter utskrivelse best mulig. Vi ønsker et tett samarbeid med pårørende og andre samarbeidsinstanser. Individuell plan og ansvarsgruppe brukes som viktige verktøy for å skape en helhetlig og trygg oppfølging gjennom hele behandlingsforløpet.
Pårørende og nettverk
Vi vet at det ofte er flere mennesker som berøres når en person utvikler en ruslidelse. Det kan være vanskelig å vite hva pårørende kan gjøre, og hvordan få den hjelpen de trenger. Vi kan gi pårørende generell informasjon og støtte, samt bidra til å finne gode støttespillere videre i prosessen. Vi bidrar også med støtte og informasjon til barn og unge som er pårørende. Vi har egen barneansvarlig i seksjonen.
-
Etter
Etter utskrivelse overtar det lokale hjelpeapparatet, ofte kombinert med poliklinisk oppfølging fra en av våre ansatte i poliklinisk seksjon. Noen vil ha behov for henvisning til videre behandling annet sted, dette vil behandlingsansvarlig hjelpe til med før avslutning. Ved utskrivelse mottar pasienten og henviser en epikrise som er en oppsummering av oppholdet og en anbefaling av videre tiltak.
Gå til
Rusavhengighet - døgnbehandling
-
Avdeling
-
Psykisk helsevern - Rus og avhengighet (ARA), Sykehuset Levanger
- Besøksadresse
-
Sykehuset Levanger
-
Sykehuset Namsos
Det finnes flere metoder og terapiformer for behandling av rusavhengighet. De ulike behandlingsstedene har forskjellig tilnærming.
Du kan lese mer om disse på helsenorge.no