Rusavhengighet - Pakkeforløp for tverrfaglig spesialisert rusbehandling, TSB
Rus- og avhengighetsproblemer kan ramme mennesker i alle aldersgrupper og lag av befolkningen. Tverrfaglig spesialisert behandling av ruslidelser (TSB) er betegnelsen på behandling av rus- og avhengighetsbehandling på spesialistnivå. Behandlingen er et samarbeid mellom deg og personer med medisinsk, psykologisk og sosialfaglig kompetanse.
Pasientforløp innenfor TSB
Personer som henvises til TSB for sine ruslidelser eller for annen avhengighetsproblematikk (spillproblematikk, bruk av anabole androgene steroider) får tilbud om nasjonalt pasientforløp TSB. Det samme gjelder pasienter som blir innlagt akutt, under tvang innen rusbehandlingen, eller er i fengsel med rus- og avhengighetslidelser.
- Pasientforløp betyr at du får et helhetlig og forutsigbart behandlingsforløp uten unødig ventetid. Du får mer innflytelse i behandlingen og den skal evalueres systematisk underveis.
- Når du får tilbud om pasientforløp i TSB, bør det sikres samarbeid med dine pårørende og/eller andre instanser, ut fra dine ønsker og behov.
- Du kan også få tilbud om en forløpskoordinator eller lignende.
Mer om nasjonale pasientforløp TSB på helsenorge.no
Nasjonale retningslinjer for behandling av rusavhengighet (Helsedirektoratet)
Henvisning og vurdering
For å få utredning og/eller behandling for ditt rus- og avhengighetsproblem i TSB, trenger du en henvisning. Dette kan du få fra lege, psykolog, sosialtjenesten eller annet helsepersonell som har rett til å henvise til TSB.
Du skal få tilbud om å være med på å utforme din egen henvisning til behandling, og sammen med behandler skal du lage en behandlingsplan. Når vi i spesialisthelsetjenesten mottar henvisningen din, vurderer vi om du har rett til helsehjelp i TSB, basert på helsedirektoratets prioriteringsveileder.
Utredning
Dersom du har fått rett til behandling i TSB, får du et brev fra oss med informasjon om hvem du skal møte til samtale med, hvor og når.
For å kunne gi best mulig behandling, tilpasset deg og dine behov, er det nødvendig med en utredning. Hensikten med de første samtalene er å finne ut hva behovene, målene og ønskene du har for behandling er og basert på det avtale videre oppfølging.
I samtalen vil du bli stilt ulike spørsmål, blant annet om rusbruk, alvorlighet, varighet, omfang og funksjon. Det kan også være aktuelt å bruke noen kartleggingsverktøy for at vi skal bli best mest mulig kjent med deg.
Sammen utreder vi din fysiske form og dine levevaner slik at eventuelt behov for ytterligere behandling kan startes opp.
Behandling
Sammen med deg vurderer vi hvilken behandling du har behov for.
Behandling i TSB kan omfatte avrusning, kartlegging/utredning, poliklinisk behandling, dagbehandling, døgnbehandling og ambulerende oppfølging/behandling.
Det finnes flere metoder og terapiformer for behandling av rusavhengighet. De ulike behandlingsstedene har forskjellig tilnærming.
Som oftest får du tilbud om å starte behandlingen i poliklinikk. Sammen med deg vurderer vi fortløpende om du har behov for et annet behandlingsopplegg.
Pasientforløp innebærer at alle som utreder og behandler pasienter i TSB skal utpeke forløpskoordinatorer. Forløpskoordinatorene skal sikre sammenhengende behandlingsforløp for deg og oppfølging uten unødvendig ventetid.
Avrusning
Mange kan ha behov for avrusning i starten eller underveis i et behandlingsforløp. Avrusningen kan skje poliklinisk ved dagbehandling eller ved innleggelser i en avrusningsenhet.
Vi følger Nasjonal faglig retningslinje for avrusning fra rusmidler og vanedannende legemidler.
Poliklinisk behandling
Poliklinisk behandling er ofte hovedtilbudet i behandlingen og består av individuelle samtaler. Her starter og avslutter som regel behandlingen. Du går da til regelmessige samtaler hos en behandler over en periode. Underveis i behandlingen, kan du ha behov for annen type behandling.
Ambulante tjenester/behandling
Prinsippet i ambulant behandling er at oppfølging foregår der du har ditt nettverk. Behandlingen flyttes altså ut av vår institusjon og hjem til deg og ditt nærmiljø. Ambulante tjenester kan være en forsterking av poliklinisk behandling eller et eget behandlingstilbud. Vi kan være tett på, med mulighet for daglig oppfølging sammen med deg, i en intensiv, men tidsavgrenset periode.
Dagbehandling eller døgnbehandling
For noen kan det være aktuelt med et dagtilbud. Dagtilbudet kan være et tilbud i en døgninstitusjon der du kan komme og følge et behandlingsopplegg på dagtid, eller tilbud i eget dagsenter.
Dersom du og din behandler kommer frem til at poliklinisk behandling ikke er tilstrekkelig, kan det være nødvendig med døgninnleggelse. En døgninnleggelse har vanligvis en varighet på: korttid inntil 3-6 måneder og langtid 6-12 måneder, men dette kan også tilrettelegges individuelt.
Dagbehandling tilbys ikke ved Klinikk for psykisk helsevern go rus i Helse Nord-Trøndelag HF.
Oppfølging
Etter anbefalt utredning og behandling er gjennomført og avsluttet, får du tett oppfølging av henviser/fastlegen din eller fagpersoner fra ulike instanser, avhengig av din situasjon eller etter avtale med din henviser.
Behandlingen du har vært gjennom vil være førende for hvilken type oppfølgning du har behov for og hvor ofte. Etter avsluttet behandling sender vi en epikrise til deg og til henviser. En epikrise er en sammenfatning av utredningen og behandlingen hos oss og inneholder forslag til videre behandling og/eller andre tilbud.
Ved tilbakefall er det viktig å søke hjelp raskt for å unngå at du faller tilbake til rusbruk.
Tilbakefall til rusmiddelbruk og avbrudd fra behandlingen kan forekomme for mange. I samarbeid med dine behandlere bør du raskt lage en plan for å forebygge og håndtere eventuelle tilbakefall. Denne planen kalles for en kriseplan.
For god mestring kan det være viktig å inkludere livspartnere/ pårørende i behandlingen. Det er også fornuftig å finne selvhjelpsgrupper, hvor du kan dele erfaringer med andre som er i samme situasjon. Dette gjelder også for pårørende.
Les mer om pakkeforløp for psykisk helse og rus på helsenorges nettsider
Kontakt
Kurs
- Alkoholmisbruk - gruppeterapi for menn ved Sykehuset LevangerGruppetilbud for menn med utfordringer knyttet til alkoholbruk. Reduksjon av skadelig bruk av alkohol og totalavholdenhet kan være målsettingen med behandlingen.Alkoholmisbruk - gruppeterapi for menn ved Sykehuset LevangerDato kommer