Under konsultasjonen er som regel både lege, sykepleier og fysioterapeut tilstede. I den innledende samtalen spør vi om hvilke funksjonsbegrensninger du har, hva du ønsker å få ut av timen og hva slags behandling du får eller gjør selv.
Det er viktig at du har en klar målsetting. Dette kan eksempelvis være å lette forflytning, stell og/eller av- og påkledning, eller å få mindre smerter.
Etter samtalen undersøker vi deg, og i samråd med deg blir vi enige om videre behandling. Noen ganger vil vi foreslå injeksjon med Botulinumtoxin som en del av behandlingen mot spasitisitet. Andre tiltak kan være trening, tøyning, hjelpemidler, endring av belastning, utprøving av andre medisiner og/eller fjerning av triggere.
Botulinumtoxin
Botulinumtoxin er en nervegift som lammer den muskelen som injiseres i større eller mindre grad, avhengig av dose. Etter cirka tre måneder forsvinner effekten og behandlingen må eventuelt gjentas hvis den har hatt ønsket effekt.
Injeksjon med Botulinumtoxin har lite bivirkninger. Den vanligste er forbigående ømhet rundt innstikkstedet og litt feber.
For å få full effekt av Botulinumtoxin må du ha et daglig opplegg med egentøyning. Du bør også ha etablert oppfølging hos lokal fysioterapeut. Det kan bli aktuelt å bruke ortose/skinne.
Råd og veiledning hos lokal fysioterapeut er viktige behandlingstiltak ved spastisitet. Ved fysioterapi blir det utført gjentatte tøyninger av musklene. Styrketrening av spastisk muskulatur og veiledning for eksempel ved gange kan også være aktuelt.