Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Spinalbedøvelse

Ikke alle typer operasjoner krever narkose (generell anestesi). I mange tilfeller kan man bedøve deler av kroppen. Dette kan gjøres med spinalbedøvelse eller epiduralbedøvelse (eller en kombinasjon av begge).

Ryggmargen strekker seg nedover i ryggmargskanalen og sender nervegrener til hele kroppen. Det er derfor mulig å bedøve disse nervene på ulike nivåer, alt etter hvor man ønsker å bedøve. Spinalbedøvelse gis som regel som en enkel injeksjon, men man kan og benytte et kateter hvis man ønsker å gi bedøvelsen over lengre tid.

Henvisning og vurdering

I sjeldne tilfeller kan det være aktuelt at fastlegen henviser deg for spinal- eller epiduralbedøvelse. Det vil som regel være i tilfeller hvor man har alvorlig kreftsykdom som er i livets sluttfase, der man ikke kommer i mål med annen smertebehandling. Henvisningen skal da i utgangspunktet gå til palliativt team/kreftavdelingen.


Før

For pasienter som skal til operasjon, forberedes disse som alle andre operasjonspasienter. Du vil først få et tynt plastrør (venekanyle) inn i en blodåre i armen. Dette er i tilfelle du skulle trenge medisiner eller væske raskt.

Under

Hvis du skal få spinalbedøvelse vil anestesilegen be deg sitte eller ligge på siden, slik at hun/han får tilgang til ryggen din. Etter å ha vasket sterilt og dekt opp vil anestesilegen stikke med en tynn nål og injisere lokalbedøvelse inn mot nervene i ryggmargen. I de fleste tilfeller har man ikke behov for lokalbedøvelse for spinalbedøvelse uten kateter. Dersom man skal anlegge spinalt kateter (tynn plastslange) vil anestesilegen sette lokalbedøvelse først.

 
Alt etter hvor teknisk vanskelig det er, tar spinalbedøvelse alt fra 5 til 15 minutter.

Etter

Spinalbedøvelsen varer noen timer, for så å gradvis gå tilbake. Spinalbedøvelse med kateter kan gis over lengre tid.
Man kan ikke kjøre bil før dagen etter spinalbedøvelse.

Vær oppmerksom

Spinalbedøvelse er en trygg bedøvelsesform. Dessverre vil det alltid kunne tilkomme komplikasjoner, men det er veldig sjeldent. 

Den vanligste komplikasjonen er smerter i ryggen etter stikk, dette går som regel over med tiden og trenger ikke behandling. I noen tilfeller kan man få spinalhodepine, det er en sterk hodepine som bedres av at man legger seg ned. I de aller fleste tilfellene går dette over etter noen dager og trenger ikke annen behandling enn godt med drikke og hodepinetabletter. I noen tilfeller vil hodepinen være så invalidiserende at legene vil velge å legge en såkalt «blodlapp», dette gjøres kun på sykehuset av anestesileger. 

I svært sjeldne tilfeller kan man få infeksjon etter spinalbedøvelse. Det er svært alvorlige tilstander som krever sykehusbehandling.

Kontakt

Sykehuset Namsos Anestesi, Sykehuset Namsos

Kontakt Anestesi, Sykehuset Namsos
En bygning med et helikopter foran seg

Sykehuset Namsos

Havikvegen 8

7803 Namsos

Transport

 

Diagram

 

 

Du kommer til Sykehuset Namsos med rutegående buss, båt eller fly.

Bussholdeplassen ligger like ved sykehusets hovedinngang. Les mer om rutetider på entur.no og  Widerøe.

Namsos Taxi har telefonnummer 74 27 28 28.

Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.

Praktisk informasjon

Du kan koble deg til og surfe gratis på nettverket GjestenettHMN. Passord bestiller du i nettleseren, og får tilsendt på sms. Det trådløse nettverket har dekning de fleste steder på sykehuset.

Sykehuset har sitt kapell / stille rom i første etasje i A-blokka. Det brukes til seremonier for alle livssyn. Kapellet er åpent på dagtid og kan benyttes til en stille stund, alene eller sammen med noen. Vi ber om at du slokker stearinlys dersom du tenner det.

Ønsker du kontakt med sykehusets diakon kan personalet på avdelingen formidle dette.

Preste- og samtaletjenesten, Sykehuset Namsos

​Narvesen drifter kiosk på dagtid, samt mat- og drikketilbud via automater utenfor åpningstid. Kiosktilbudet inkluderer salg av blomster.​

Åpningstider
Mandag til fredag: 07:30 - 19:00
Lørdag: 11:00 - 16:00
Søndag: 11:00 - 17:00


Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter. 

Pasientr​eiser


​Det er ikke tillatt å røyke inne i sykehusbyggene. Du kan røyke på anviste steder i nærheten av hovedinngangen.

Ønsker du nikotintyggegummi eller nikotinplaster ved innleggelsen på sykehuset? Ta kontakt med personalet når du er kommet på avdelingen, så får du hjelp.

​På sykehusapoteket får du kjøpt medisiner, sykepleieartikler og andre apotekvarer, og råd og veiledning om bruk av legemidler og utstyr. Sykehusapoteket er lokalisert i underetasjen ved siden av kantina.​

For åpningstider og kontaktinformasjon, se sykehusapotekets hjemmeside

Sykehuskafeen er åpen alle.

Sykehuskafeen finner du i underetasjen, ved siden av sykehusapoteket.

Åpningstider

Mandag til torsdag: 07:30 - 16:30
Fredag: 07:30 - 15:30
Helg/helligdager: 09:00 - 15:00
Åpningstider kan avvike ved lavaktivitetsperioder.
 
Middag serveres fra klokka 12:00 alle dager.

Bruk av mobiltelefon er tillatt på sykehuset. Vennligst sett mobilen på lydløs og ta hensyn til andre pasienter.​