Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Svangerskap og revmatisk sykdom

De revmatiske sykdommene arter seg forskjellig i et svangerskap. Sykdommen kan påvirke svangerskapet, og svangerskapet kan påvirke den revmatiske sykdommen. Det er derfor viktig å planlegge svangerskapet.

Hensiktsmessig oppfølging

Kvinner med inflammatorisk revmatisk sykdom skal ha ekstra oppfølging under og etter svangerskapet.

Oppfølgingen involverer spesialisthelsetjenesten med kontroller ved revmatologisk og obstetrisk avdeling, i tillegg til ordinær svangerskapsomsorg i primærhelsetjenesten ved jordmor og/eller fastlege.

Henvisning og vurdering

Det er ønskelig at du tar kontakt med revmatologisk avdeling i god tid ved ønske om graviditet, for en medikamentell gjennomgang og planlegging av svangerskapet.



Utredning

Hvis du har en inflammatorisk revmatisk sykdom og blir gravid, kan du enten ta kontakt med revmatologisk poliklinikk selv eller be fastlegen henvise deg.

Når revmatologisk avdeling mottar beskjed om at du er blitt gravid, vil du vanligvis få en time for kontroll rundt svangerskapsuke 12.

Revmatologen din skal alltid vurdere hvilken risiko et svangerskap har for deg, ut fra hvilken type revmatisk sykdom du har og hvor alvorlige plagene dine er.

Bruk av medisiner inngår som en del av planleggingen og den individuelle vurderingen. Fordeler med medisinsk behandling må veies opp mot eventuell risiko for barnet. Enkelte medisiner må du slutte å ta i god tid før du forsøker å bli gravid, mens andre medisiner er det viktig at du fortsetter med gjennom graviditeten.

Behandling

Det er stor variasjon i alvorlighetsgrad og grad av risiko knyttet til de ulike diagnosene. Generelt sier vi at kvinner med artrittsykdommer antas å ha lavere risiko for komplikasjoner, mens kvinner med systemsykdommer (bindevev og vaskulitt og myositt) har høyere risiko, og skal derfor også ha tettere oppfølging. Det er imidlertid viktig å påpeke at det vil være store individuelle variasjoner, og to kvinner med samme diagnose kan ha svært ulik risikoprofil, og derfor også få ulik oppfølging.

Anbefalingene om oppfølging som er beskrevet her bygger på norsk gynekologisk forening sin veileder i fødselshjelp og dessuten veileder i svangerskap og revmatiske sykdommer, utviklet av Nasjonalt kvalitets- og kompetansenettverk for svangerskap og revmatisk sykdom (NKSR).

Oppfølging av kvinner med artrittsykdom (ledd og ryggsykdommer).

Oppfølging av kvinner med systemsykdommer (bindevev, vaskulitt og myositt).

Oppfølging

Vi anbefaler noe tettere oppfølging ved revmatologisk avdeling for kvinner med inflammatorisk revmatisk sykdom, også det første året etter fødsel. Hovedårsaken til dette, er at det er noe økt risiko for oppbluss av den revmatiske sykdommen i denne perioden. Ved behov blir du henvist til tverrfaglige vurderinger, til fysioterapeut, ergoterapeut og/eller sosionom.

Et godt tips for å sikre best mulig oppfølging, er å stille godt forberedt. Slik får du mest mulig ut av timene dine timer hos helsepersonell før, under og etter svangerskapet.

Nyttig sjekkliste for å hjelpe deg med å huske aktuelle tema for diskusjon ved svangerskap og revmatisk sykdom.

Utfyllende pasientinformasjon om tiden før, under og etter svangerskap for pasienter med revmatiske sykdommer, finner du her:

Veileder i svangerskap og revmatiske sykdommer – NKSR – Pasientversjon

og på Helsenorge:

Gravid og ulike revmatiske sykdommer – helsenorge.no

Kontakt

Sykehuset Levanger Revmatologi, Sykehuset Levanger

Kontakt Revmatologi, Sykehuset Levanger

Oppmøtested

Ankomstregistrering på automat ved hovedinngangen.
Revmatologisk poliklinikk ligger i 1.etasje - en etasje opp fra hovedinngangen. Følg skilting fra trapp eller i heis.

Bygningsfasade på Sykehuset Levanger. Foto.

Sykehuset Levanger

Kirkegata 2

7601 Levanger

Praktisk informasjon

Du kan koble deg til og surfe gratis på nettverket GjestenettHMN. Passord bestiller du i nettleseren, og får tilsendt på sms. Det trådløse nettverket har dekning de fleste steder på sykehuset.

​Ønsker du kontakt med sykehusetpresten kan personalet på avdelingen formidle dette.

Preste- og samtaletjenesten, Sykehuset Levanger

Diagram


​​​​Narvesen drifter kiosk på dagtid, samt mat- og drikketilbud via automater utenfor åpningstid. Kiosktilbudet inkluderer salg av blomster.​

Du kommer til Sykehuset Levanger med rutegående buss eller tog. Buss stanser ved Sykehusets hovedinngang. Tog stanser ved Levanger Stasjon, cirka 1 kilometer fra Sykehuset Levanger. Det er togstasjon på Trondheim Lufthavn Værnes. Togturen mellom flyplassen og Sykehuset Levanger tar ca. 50 minutter.

entur.no

SAS.no

Norwegian.no

Widerøe.no

Levanger Taxi har telefonnummer 74 08 14 00.

Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.


Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter. 

Pasientr​eiser


​Det er ikke tillatt å røyke inne i sykehusbyggene. Du kan røyke på anviste steder i nærheten av hovedinngangen.

Ønsker du nikotintyggegummi eller nikotinplaster ved innleggelsen på sykehuset? Ta kontakt med personalet når du er kommet på avdelingen, så får du hjelp.

På sykehusapoteket får du kjøpt medisiner, sykepleieartikler og andre apotekvarer, og råd og veiledning om bruk av legemidler og utstyr. Sykehusapoteket ligger på bakkeplan til høyre fra hovedinngangen.​

For åpningstider og kontaktinformasjon, se sykehusapotekets hjemmeside

Sykehuskafeen er åpen for alle. 

Sykehuskafeen finner du i 1.etasje.

Åpningstider

Hverdager: 07:30 - 16:30
Helg/helligdager: 09:00 - 15:00
Åpningstider kan avvike ved lavaktivitetsperioder.
 
Middag serveres fra klokka 12:00 alle dager.

Bruk av mobiltelefon er tillatt på sykehuset. Vennligst sett mobilen på lydløs og ta hensyn til andre pasienter.​