Hemodialyse
Hemodialyse kan være nødvendig ved sterkt nedsatt nyrefunksjon, for å fjerne avfallsstoffer og oppsamlet vann som produseres kontinuerlig og som kan være skadelig for kroppen din. Ved hemodialyse (hemo=blod) renser vi blodet ditt 3–4 ganger i uken med et kunstig nyre-/dialysefilter og en dialysemaskin. De fleste trenger hemodialyse i 4 timer, og legen bestemmer et program som passer for deg.
Før
Hvis det er noe spesielt du må ta hensyn før du kommer til sykehuset, får du beskjed om det.
Du blir veid før behandlingen starter for å måle eventuell vektforskjell som skyldes oppsamlet vann etter forrige behandling. Deretter setter du deg i en behandlingsstol, og vi måler blodtrykket ditt.
Under
Du sit i ein behandlingsstol ved dialysemaskina under heile behandlinga.
For å kunne reinse blodet ditt treng vi tilgang til blodsystemet. Du får derfor enten ein A/V-fistel (to samankopla blodårar på ein arm) eller eit kateter i ei stor blodåre, vanlegvis ved halsen.
Ein sjukepleiar koplar deg til dialysemaskina. Dialysen (reinsinga) startar og overskotsvatnet blir gradvis trekt ut i løpet av behandlingstida.
Under dialysen vil litt av blodet ditt (cirka 2 dl) sirkulere i slangesett og dialysefilteret.
Behandlinga varer i 3–5 timar og er nøye overvakt av kontrollfunksjonane i dialysemaskina og av sjukepleiar. Dialysebehandlinga gjer ikkje vondt.
Sjukepleiar er til stades under heile behandlinga og kan lett tilkallast viss du har behov for det. Vi måler blodtrykket ditt undervegs. I løpet av behandlinga kan du sjå på TV, lese o.l.
Når behandlinga er ferdig, får du tilbakeført blodet som er i slangesettet og dialysefilteret, og du blir kopla frå maskina.
Etter
Etter dialysen måler vi blodtrykket ditt og veier deg igjen. Dette for å ha et utgangspunkt for å måle eventuell vektoppgang til neste behandling som følge av nytt oppsamlet overskuddsvann.
Du må ta blodprøver jevnlig for å sjekke behovet for behandling og hvilken effekt behandlingen har.