Om registeret
ESBL-produserende bakterier er bakterier som er resistent mot alle vanlig brukte antibiotika. For å få mer kunnskap om infeksjoner bakterien forårsaker og behandlingen som gis er det etablert et medisinsk kvalitetsregister hvor opplysninger om pasienter som har fått påvist bakterien registreres.
Hva brukes registeret til?
Registerets formål er å overvåke forekomsten av resistente infeksjoner, og hvordan vi tar hånd om disse pasientene. Slik kan vi bli bedre til å forebygge og behandle infeksjoner forårsaket av ESBL-produserende bakterier. Vi undersøker også om de tiltakene vi iverksetter for å bedre behandlingen virker.
I spesifikke forskningsprosjekter kan det være aktuelt å sammenstille opplysninger fra ESBL-registeret med opplysninger fra andre registre og helseundersøkelser. Hensikten med dette er å finne fram til faktorer som disponerer for infeksjoner med resistente bakterier, og faktorer som gjør folk mer eller mindre mottakelige for slike infeksjoner.
Opplysninger fra registeret blir benyttet til evaluering og forbedring av behandlingstilbudet, og som grunnlag for forskning. Rapporter og informasjon om de ulike forskningsprosjektene vil du finne på denne nettsiden, slik at du kan holde deg oppdatert på hva registeret brukes til. Forskning formidles i fagmøter og ved undervisning, på konferanser og tidsskriftartikler, nasjonalt og internasjonalt.
Hvem kan delta?
Pasienter som ved Mikrobiologisk laboratorium på Sykehuset Levanger, Helse Nord-Trøndelag HF har fått påvist en ESBL-produserende bakterie blir registrert i ESBL-registeret.
Fra 1. september 2019, med hjemmel i ny forskrift om medisinske kvalitetsregistre, kan vi samle inn helseopplysninger uten samtykke. Forskriften krever at pasienter som har fått sine helseopplysninger registrert skal informeres om dette, slik at de kan reservere seg.
Hva innebærer det å bli registrert?
I registeret innhenter og registrerer vi opplysninger om deg fra journalen din. Vi registrerer alder, kjønn, sykehusoppholdets lengde, om du har noen sykdommer fra før, om du hadde vært i utlandet eller om du brukte antibiotika i tiden før du fikk den aktuelle infeksjonen, om du bruker medisin som kan påvirke kroppens forsvar mot infeksjoner og hvor syk du ble av infeksjonen. Vi registrerer videre hvilken behandling du fikk og hvordan behandlingsresultatet ble. Relevante svar på bakteriologiske prøver blir også registrert.
Fordi ESBL-registeret har stor helsefaglig og samfunnsmessig betydning knyttet til vitenskapelige og statistiske formål i allmennhetens interesse, skal data ikke slettes, men anonymiseres etter ti år. Slik kan man over tid overvåke infeksjoner med ESBL-bakterier og evaluere effekten av nye behandlingsmåter. Eventuelle utvidelser i bruk kan kun skje etter godkjenning fra dataansvarlig og eventuelt andre relevante myndigheter.
Ditt personvern og dine rettigheter
Alle opplysningene vil bli behandlet uten navn og fødselsnummer, eller andre direkte gjenkjennende opplysninger. En kode knytter deg til dine opplysninger gjennom en navneliste. Det er kun prosjektansvarlig, Dr. Angela Kümmel, og tre nære medarbeidere som har tilgang til denne listen.
Opplysningene fra registeret skal primært brukes av ansatte i HNT. Andre kan få tilgang til data fra registeret dersom de har prosjekter som er godkjent av Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK), og som er i tråd med registerets formål.
I spesifikke forskningsprosjekter kan det være aktuelt å sammenstille opplysninger fra ESBL-registeret med opplysninger fra andre registre og helseundersøkelser. Koblingen vil bli gjort på en måte som ivaretar personvernet. De som forsker vil ikke ha tilgang til personidentiteten for de opplysningene de bruker. Sammenstillinger av opplysninger fra ESBL-registeret med andre kilder i forbindelse med spesifikke prosjekt krever godkjenning av REK, og eventuelt andre instanser som loven krever.
Det er frivillig å delta i registeret. Etter helseregisterloven §§ 24 flg. har du rett til å se de opplysningene som finnes om deg i ESBL-registeret, og til å motsette deg at dine helseopplysninger blir behandlet i dette registeret. Uten å oppgi noen grunn kan du når som helst reservere deg mot at opplysninger om deg lagres i ESBL-registeret. Dette kan du gjøre ved å sende e-post til prosjektansvarlig. Når du reserverer deg vil opplysninger som gjelder deg bli fjernet fra registeret. Opplysninger som allerede inngår i analyser, blir ikke slettet.
Studier som bygger på registeret
Lovhjemmel
Kontaktinformasjon
Prosjektansvarlig
Angela Kümmel
Angela.Kummel@helse-nordtrondelag.no
Mikrobiologisk laboratorium
Avdeling for laboratoriemedisin
Sykehuset Levanger
Helse Nord-Trøndelag HF