Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Kan dårlig hørsel øke risikoen for demens?

11.11.2024: Denne studien med data fra den andre og fjerde Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT2 og HUNT4 70+) undersøkte om hørselstap kan være en selvstendig risikofaktor for demens. Studien fulgte 7135 personer i mer enn 20 år, hvor både hørsel og kognitiv svikt ble undersøkt.  

Illustrasjon eldre kvinne som er tunghørt

Foto: Colourbox.com by #221789

Christian Myrstad

Resultatene viser at personer under 85 år med hørselstap har en noe høyere risiko for å utvikle demens enn personer med normal hørsel. Risikoen øker med alvorlighetsgraden av hørselstapet, og gjelder både Alzheimers sykdom og andre demensformer. Hos personer over 85 år ble det imidlertid ikke funnet noen slik sammenheng, noe forskerne antar skyldes at personer med redusert hørsel også hadde andre helseutfordringer og dermed økt risiko for tidlig død.  

Det unike ved denne studien er den lange oppfølgingstiden og den objektive målingen av både hørsel og demensdiagnoser, noe som gir solide og pålitelige funn. Forskerne konkluderer med at hørselstap kan bidra til demensrisiko, og at det derfor kan være viktig å forebygge eller behandle hørselstap tidlig. Selv om man ikke vet om hørselshjelpemidler reduserer risikoen for demens, kan tiltak for bedre hørsel bidra til høyere livskvalitet og redusert kognitiv belastning.  

Denne studien støtter tidligere forskning som viser en sammenheng mellom hørselstap og demens, men gir grunn til å tro at sammenhengen er svakere enn tidligere antatt. Videre forskning vil se på om behandling av hørselstap kan ha en forebyggende effekt på demens. 

Originaltittel: Hearing impairment and risk of dementia in The HUNT Study (HUNT4 70+): a Norwegian cohort study

Publikasjon: 4. desember 2023, eClinicalMedicine  thelancet.com

Kontakt: Christian Myrstad

Sist oppdatert 11.11.2024