Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Kan ultralyd redusere antall hudpunksjoner ved etablering av intravenøs tilgang?

27.01.2025: Hensikten med studien var å sammenligne tradisjonell metode og ultralydveiledet metode for innleggelse av PVK.

Lege som setter drypp på pasient

Foto: Colourbox.com by Prakaymas vichitchalao

Ayda Dadfar, Daniel Austli Rønsåsbjørg, Karin Torvik, Kjersti Grønning 

Det er estimert at inntil 80% av alle innlagte pasienter har behov for intravenøs tilgang. Innleggelse av perifert venekateter (PVK) er den vanligste kliniske invasive proseydren som utføres av sykepleiere på et sykehus. Ved utfordringer relatert til innleggelse av PVK blir ofte anestesisykepleiere tilkalt for sin spesialkompetanse innen PVK-innleggelser. Å benytte ultralyd for å etablere perifer venetilgang er en nyere metode som benyttes av spesialisert personell.  

Hensikten med studien var å sammenligne tradisjonell metode og ultralydveiledet metode for innleggelse av PVK. I forbindelse med studien fikk alle anestesisykepleiere som deltok i datasamlingen spesialisert opplæring for ultralydveiledet PVK-innleggelse. Anestesisykepleier ble tilkalt på sengepost for etablering av intravenøs tilgang. Studien har sammenlignet de to overnevnte metodene hos en utvalgt pasientgruppe.  

Pasientene ble på forhånd scoret ut i fra vanskelighetsgrad av venetilgang og randomisert i forhold til hvilken metode som skulle benyttes. Pasientenes venetilgang ble vurdert ut ifra A-DIVA-skår (Adult difficult intravenous access), hvor venetilgangen gis en skår mellom 1-5.  

Resultatene viste ingen statistisk signifikant forskjell i antall hudpunksjoner mellom tradisjonell metode og ultralydveiledet metode. Tidsbruk på de to ulike metodene var et bifunn av studien og der framkom det en signifikant forskjell mellom de to gruppene. Tradisjonell metode var den raskeste metoden. 

Originaltittel: Ultralydveiledet innleggelse av perifert venekateter sammenlignet med tradisjonell metode – en randomisert kontrollert studie

Publikasjon: September 2024, Sykepleien Forskning

Kontakt: Ayda Dadfar

Sist oppdatert 27.01.2025