LIS-lege tildeles ved ansettelse en individuell læringsmålsplan i Kompetanseportalen. Denne spesifiserer hvilke læringsmål LIS-legen skal oppnå for å bli spesialist, hvilke læringsaktiviteter som må gjennomføres for å få godkjent læringsmål, og ved hvilken læringsarena læringsmålene kan godkjennes.
Hver lege i spesialisering skal sammen med sin veileder utforme en individuell gjennomføringsplan. Planen skal fortrinnsvis gjelde for hele spesialiseringsperioden, eventuelt tidsbestemt plan ved tidsbestemte stillinger. Denne skal legges inn i Dossier/Kompetanseportalen og er et tillegg til læringsmålene. Det er fortløpende kontakt mellom avdelingsoverlege og veiledere og mellom avdelingsoverlege og LIS i forhold til utdanningsbehov og planer fremover.
Det er læringsmålsplanen tildelt i kompetanseportalen og den individuelle gjennomføringsplanen utgjør til sammen individuell utdanningsplan.
Introduksjonsprogrammet
Som nyansatt ved anestesiavdelingen får man utdelt en plan for de første 3 månedene. Denne planen er inndelt i uker, der man de første 5 ukene skal være på operasjonsavdelingen sammen med overlege og man gies fokusområder. De neste 3 ukene skal være på intensiv og man involveres i rutiner, behandlingsforløp og tekniske prosedyrer for de aktuelle intensivpasientene man har inneliggende. Man får også vakttelefon og calling og inkluderes i alle akutte team som dukker opp. De neste 4 ukene går man følgevakt med LiS og blir plassert på mest mulig prosedyrer og «tyngre» anestesi. Man skal også ha en uke der man sitter alene (i nært samarbeid med erfarne anestesisykepleiere og overlege) på operasjonsstuen og får erfaring fra hele anestesiforløpet. Etter 3 måneder begynner man å gå selvstendige vakter, men da med nær kontakt med overlege i bakvakt.
Videre utdanningsforløp
Utdanningsutvalget har delt inn de kliniske læringsmål etter hvor langt hver LiS har kommet i sitt utdanningsløp. Dette er veiledende og anbefalte fokusområder, se tabell under.
Læringsmålene ivaretas gjennom strukturert opplæring der teoretisk undervisning og utdanning følges opp med faglig supervisjon og veiledning etter mester-svenn-prinsippet ved både operasjonsavdelingen, intensiv og ellers rundt på sykehuset. Spesialiseringsperioden starter i Levanger og det tar minst 33 måneder på anestesiavdelingen for å beherske de læringsmålene som kan oppnås i HNT/Levanger.
I den første perioden fokuserer vi på anatomi -, fysiologi- og farmakologi som er relevant for anestesi- og intensivmedisin, samt lærer seg grunnleggende anestesiologisk teknikker: regional bedøvelse, innledning av narkose, etablering av luftveg, innleggelse av sentrale katetre osv. Vurdering av pasienter preoperativt, ASA klassifisering og valg av anestesimetode utføres daglig av LIS. LIS-ene følger pasientene postoperativt og sørger for bl. annet adekvat smertelindring.
Det utføres ca 500 narkoser /år hos barn under 10 år og vi har ca. 30 barn < 18 år på intensivavdelingen årlig, slik at LIS kan fylle flere læringsmål når det gjelder den pediatriske gruppen.
LIS deltar i stansteamet og lærer å utføre resuscitering av voksne, barn og nyfødte. LIS er medlem av medisinsk mottaksteam og traumeteam.
Intensivavdelingen byr på en variert hverdag med pasienter med respirasjonssvikt-behov for respirator behandling, sirkulasjonssvikt, nyresvikt som nødvendiggjør nyreerstattende behandling, osv.
Det tilbys hospitering ved helikopterbasen under spesialiseringen og LIS deltar jevnlig i intensivtransport mellom sykehusene.
Vi jobber med å styrke smerteseksjon, slik at anestesiutdanningens alle fire søyler er representert ved Sykehuset Levanger.
Det er nødvendig med 6 måneders tjeneste ved indremedisinsk avdeling for å kunne kvittere ut alle de læringsmålene som handler om indremedisinske problemstillinger. HNT har mulighet til å tilby de nødvendige læringsaktivitetene og vi jobber tett med indremedisinsk avdeling for å kunne tilby denne delen av utdanningen i samme helseforetak. Hvis LIS allerede har jobbet ved medisinsk avdeling, men fortsatt mangler enkelte læringsmål, kan kortvaring hospitering ved aktuelle seksjon tilbys.
Helse Nord-Trøndelag har inngått fagavtale med Anestesi-og intensivavdelingen ved St.Olavs hospital, slik at de manglende læringsaktiviteter/læringsmålene kan oppnås ved et universitetssykehus. Rotasjon på thorax-barn-ØNH-nevrokirurgisk avdeling sammen med 3 måneder ved smerteseksjon og 6 måneder ved intensivavdeling, dvs til sammen 21 måneder, er nødvendig for å komplettere læringsmålene.