Søvnapne kjennetegnes av pustestopp under søvn og unormal dagtrøtthet. Tilstanden er hyppig og plagsom, og forbundet med blant annet økt risiko for hjerte- og karsykdom og trafikkuhell.
I dag stilles diagnosen ved at man sover med søvnregistreringsutstyr, som blant annet består av ledninger som kobles til kroppen. Dette har flere ulemper, og det er kø for å få komme til slik utredning på sykehus. I fremtiden er vårt håp at utredning av søvnapne kan skje ved avstandsteknologi, så det blir kortere ventetid og behov for færre sykehusbesøk.
Studien vil derfor undersøke om det er mulig å bruke en ny type utstyr kalt Somnofy søvnmonitor til å stille diagnosen søvnapne. I likhet med dagens søvnregistrering måler Somnofy kroppslige funksjoner som for eksempel pustemønster, men dette kan skje på avstand slik at utstyret ikke trenger å kobles til kroppen din. Somnofy kan i tillegg måle søvnfaser og søvnkvalitet, noe som i dag bare er mulig gjennom en omfattende undersøkelse som krever sykehusinnleggelse.
Studien innebærer at du som er henvist til Sykehuset Levanger med mistanke om søvnapne får med Somnofy hjem, i tillegg til vanlig søvnregistreringsutstyr. Somnofy skal stå inne på soverommet, og vil gjøre opptak av deg og din partner mens dere sover. Dere vil begge bli bedt om å fylle ut spørreskjema som handler om søvn og søvnkvalitet.
Hvis utredningen viser at du har søvnapne som trenger behandling vil det bli gjort en ny registrering med Somnofy etter 12 uker. Vi vil da undersøke om de kontaktfrie målingene fra Somnofy kan stille diagnosen søvnapne like presist som dagens utstyr, og om behandling av søvnapne påvirker søvnkvaliteten til din partner.
Deltakelse i studien vil ikke gå ut over din ordinære utredning eller behandling, eller medføre ekstrautgifter eller ulemper for deg eller partneren din.
Studien er godkjent av Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) og Statens legemiddelverk.